A következő élő közvetítés része Visszaszállítottak Ukrajnába három hadifoglyot Magyarországról

Megszólalt az ukrán fotós, akinek a képe kontextus nélkül rákerült a magyar kormány legújabb hirdetésére

Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Elérte a 444.hu azt az ukrán fotóst, akinek az Izjum melletti erdőben elkészített márciusi fotója a napokban egy új magyar kormányhirdetés fő motívumává vált.

Mint ismert, a 45 ezer lakosú várost hat hónap orosz megszállás után szabadította fel 2022 szeptemberében az ukrán hadsereg az őszi ellentámadási hullámban. Az orosz csapatok kivonulása után fedezték fel, hogy a város szélén a megszállók egyfajta rögtönzött temetőt hoztak létre.

Mihajo Palincsak erről készített fotót, amit a kormány kontextus nélkül használ a békepárt narratívájához.

A leírás nélkül semmi nem derül ki arról, valójában mi látható a képen. Így ez csupán ízléstelen hatásvadászat. Nem vagyok tehát boldog, de mit lehet tenni. Az ügynökségtől megvették a képet, azt csinálnak vele, amit akarnak

– mondta a fényképész, aki arra utalt, hogy olyan tömegsírok fotóját használja fel a magyar kormány, amiben oroszok által lemészárolt civilek is feküdtek.

A 444 szerint Palincsak a nem túl ismert SOPA Images nevű, hongkongi székhelyű ügynökségnek készíti a képeit. Izjumi sorozatát is nekik adta el, azonban a SOPA-tól megvette a már annál jobban ismert Reuters. Hogy a kormány a brit híróriástól töltötte-e le a képet, nem lehet pontosan megmondani.

Teisenhoffer Viktória, a Reuters magyarországi irodájának sales managere ugyanakkor közölte, hogy az ügynökség által terített fotókat alapvetően hír kontextusban lehet a szerződés szerint felhasználni. Egy teljesen más típusú szerződés teszi lehetővé azoknak kereskedelmi vagy egyéb reklámcélú felhasználását. Ilyenje pedig biztosan nincs a magyar kormánynak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik