Élő Nagyvilág

Visszaszállítottak Ukrajnába három hadifoglyot Magyarországról

A hétfői tudósításunkat itt olvashatják vissza. 

Visszavittek Ukrajnába három Magyarországra szállított hadifoglyot

A budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába a hadifoglyok egy részét, akik csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra – közölte Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Az Index cikke szerint Nyikolenko a Facebookon azt írta, a Magyarországra szállított tizenegy hadifogoly közül hármat a budapesti nagykövetség munkatársai visszavittek Ukrajnába.

Már Ukrajna területén vannak, és megkapnak mindenféle támogatást

– írta Nyikolenko, hozzátéve, dolgoznak azon, hogy a többi, Magyarországra szállított kárpátaljai katona is hazatérhessen.

Mindeközben egy ukrán kormányszerv, a hadifoglyokért felelős koordinációs központ (KSHPPV) közzétett a Twitteren egy fotót a három katonáról, amint az ukrán-magyar határon állnak.

Egymillió rubelt kapott az orosz katona, aki elpusztított egy német tankot, de a karját is elvesztette

Egymillió rubel jutalmat kapott az az orosz katona, aki megsemmisített egy német gyártmányú Leopard harckocsit Ukrajnában – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. A jutalom összegét egy magánalapítvány biztosítja. A jutalmazással összefüggésben egy videót is közöltek, amelyen a katona, Andrej Kravcov látható kórházi ágyán, amint átveszi a jutalomról szóló oklevelet Alekszandr Karelintől, a görög-római birkózás háromszoros olimpiai bajnokától.

A minisztérium nem közölte, hogy Kravcov mikor és hol semmisítette meg a tankot, és azt sem, hogy miért kezelték kórházban. A videó tanúsága szerint azonban a jobb kezét elvesztette.

Oroszország közlése szerint már számos német gyártmányú Leopardot és amerikai Bradley-t puszítottak el a júniusi ukrán ellentámadás kezdete óta, erre azonban nincs ellenőrizhető bizonyíték. Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten azt is közölte, hogy a „különleges katonai művelet” kezdete óta több mint tízezer orosz katonának fizettek jutalmat ukrán vagy nyugati szállításokból származó eszközök megsemmisítéséért vagy megszerzéséért. A közlés szerint egy tankért százezer, egy repülőgépért háromszázezer rubelt fizettek fejenként.

A jutalomról szóló oklevél átadásakor az olimpikon birkózó a katonának azt mondta:

Ezek rendkívüli kiegészítő díjazások azok számára, akik jelentős károkat okoztak az ellenségnek az állam által okozottakon felül.

(Reuters)

Szijjártó Péter: Az ukrán külügyminiszter hazug vádakkal illette Orbán Viktort

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ma ismételten hazug vádakkal illette Orbán Viktor miniszterelnököt és Magyarországot, írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

A külügyminiszter szerint többször világosan elmagyarázták már, de most megtette újra.

Az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése nyomán kiszabadult tizenegy ember a hadifogságból. Ez a magyar kormány szerepvállalása nélkül zajlott. Ugyanakkor örülünk annak, hogy ez megtörtént, hiszen ha csak egy ember is visszanyeri a szabadságát, már az is jó hír. Ez pedig tizenegyszeresen is az

– fogalmazott.

Szijjártó úgy folytatta, ez a tizenegy ember Magyarországon szabadon mozoghat, azt csinálnak, amit jónak látnak, azzal lépnek kapcsolatba, akivel akarnak. „A hazug támadások és a személyeskedés helyett inkább örülni kellene a tizenegy ember szabadságának” – jelentette ki.

Az ukrán kollégámnak bármilyen kétsége vagy kérdése van, tudja hogy tud elérni

– üzente Kulebának, hozzátéve, a magyar kormány továbbra is kitart a béke mielőbbi szükségessége mellett, mert a béke megszüntetné az emberek szenvedését, sok száz, sok ezer, sok tízezer ember szenvedését.

Kuleba egyébként azt mondta, Orbán Viktor politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra.

Megszólalt az ukrán fotós, akinek a képe kontextus nélkül rákerült a magyar kormány legújabb hirdetésére

Elérte a 444.hu azt az ukrán fotóst, akinek az Izjum melletti erdőben elkészített márciusi fotója a napokban egy új magyar kormányhirdetés fő motívumává vált.

Mint ismert, a 45 ezer lakosú várost hat hónap orosz megszállás után szabadította fel 2022 szeptemberében az ukrán hadsereg az őszi ellentámadási hullámban. Az orosz csapatok kivonulása után fedezték fel, hogy a város szélén a megszállók egyfajta rögtönzött temetőt hoztak létre.

Mihajo Palincsak erről készített fotót, amit a kormány kontextus nélkül használ a békepárt narratívájához.

A leírás nélkül semmi nem derül ki arról, valójában mi látható a képen. Így ez csupán ízléstelen hatásvadászat. Nem vagyok tehát boldog, de mit lehet tenni. Az ügynökségtől megvették a képet, azt csinálnak vele, amit akarnak

– mondta a fényképész, aki arra utalt, hogy olyan tömegsírok fotóját használja fel a magyar kormány, amiben oroszok által lemészárolt civilek is feküdtek.

A 444 szerint Palincsak a nem túl ismert SOPA Images nevű, hongkongi székhelyű ügynökségnek készíti a képeit. Izjumi sorozatát is nekik adta el, azonban a SOPA-tól megvette a már annál jobban ismert Reuters. Hogy a kormány a brit híróriástól töltötte-e le a képet, nem lehet pontosan megmondani.

Teisenhoffer Viktória, a Reuters magyarországi irodájának sales managere ugyanakkor közölte, hogy az ügynökség által terített fotókat alapvetően hír kontextusban lehet a szerződés szerint felhasználni. Egy teljesen más típusú szerződés teszi lehetővé azoknak kereskedelmi vagy egyéb reklámcélú felhasználását. Ilyenje pedig biztosan nincs a magyar kormánynak.

Ukrajna több nyugati fegyvergyártóval is tárgyal 

Ukrajna tárgyalásokat folytat több nyugati fegyvergyártóval a fegyvereke, köztük a drónok gyártásának fokozásáról és ezzel kapcsolatban a következő hónapokban megállapodások is születhetnek – mondta a Reutersnek Ukrajna stratégiai iparágakért felelős miniszterhelyettese.

Szerhij Bojev szerint jelenleg német, olasz, francia és kelet-európai gyártókkal is megbeszéléseket folytatnak arról, hogy a fegyvereket Ukrajnában gyártsák le. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök májusban arról beszélt, hogy az ország a brit BAE Systems védelmi céggel együttműködve ukrán bázist hoz létre a harckocsik és tüzérségi fegyverek gyártására és javítására.

Oroszország felszólította az ukrán nagykövetségek munkatársait, hogy pártoljanak át Moszkvához

Az Ukrajnát megtámadó Oroszország arra próbálja rávenni az ukrán nagykövetségek munkatársait, hogy menjenek át Moszkvába – írja a Guardian az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat közleményre hivatkozva.

Ebben a külügyi hírszerzés azt üzeni az ukrán diplomáciai képviseletek és az állami szervek külföldi képviseletei dolgozóinak, hogy „ha felelősséget éreznek a szülőföldjük, sorsáért, Európa békéjének és stabilitásának biztosításáért”, valamint ha „annak a bűnöző kijevi rezsimnek a nyomása alatt állnak”, amely „Ukrajnát nemzeti katasztrófához vezette”, akkor menjenek Moszkvába, ahol a közlemény szerint a dezertáló dolgozók és a szeretteik biztonságát is garantálják.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség idézi a szolgálat igazgatóját, Szergej Nariskint, aki szerint „folyamatosan romlik a belpolitikai és társadalmi-gazdasági helyzet”, illetve „a rezsim elnyomó módszerekkel irányítja a kijevi államapparátust” és ez egyre inkább érinti a külföldi ukrán missziók személyzetét is. Az oroszok azt is állítják, hogy a külföldi ukrán intézményekben „nagyszabású tisztogatásokat hajtanak végre”.

Több orosz olajat vásárolt Kína, mint korábban, mégis kevesebbet fizetett 

Kína növelte oroszországi olajvásárlását az első öt hónapban éves összehasonlításban, de a kifizetett összeg csökkent – írja az MTI.

A kínai vámhivatal kedden ismertetett adatai szerint a május végéig tartó idei első öt hónapban Kína 42,1 millió tonna orosz kőolajat importált, 23,7 százalékkal többet a tavalyi azonos időszakkal összevetve. Eközben az orosz olajért fizetett összeg 4,88 százalékkal, 22,65 milliárd dollárra csökkent.

Az idei első öt hónapban Oroszország szállította a legtöbb kőolajat Kínába. A második helyen Szaúd-Arábia állt, amely 38,6 millió tonna kőolajat adott el 23,75 milliárd dollárért. A mennyiség 1 százalékkal nőtt a tavalyi első öt hónaphoz képest, a vételár azonban 13 százalékkal esett.

Szaúd-Arábiát Irak követte (25,42 millió tonna, 14,76 milliárd dollár), majd Malajzia (19,6 millió tonna, 10 milliárd dollár), az Egyesült Arab Emírségek (17,43 millió tonna, 11,11 milliárd dollárt) és Omán következett (16,43 millió tonna, 10 milliárd dollárért). Kínának mintegy 40 ország adott el kőolajat az idei első öt hónapban, Irán nem szerepelt a listán. Az Egyesült Államok a tizedik helyen állt 5,7 millió tonnával, 3,6 milliárd dollárért.

A kínai vámhatóság adatai szerint tavaly 8,2 százalékkal, 86,2 millió tonnára nőtt Kína orosz olajimportja, amiért 58,37 milliárd dollárt fizetett, 43,9 százalékkal többet a 2021. évinél.

Gamereket toboroz a Wagner

Az orosz Wagner zsoldoscsoport 21 és 35 év közötti, játékos háttérrel rendelkező embereket toboroz, írja a Guardian. A gamereket drónspecialistaként használnák. A csoport a közösségi médiában toboroz, az utánpótlásra a súlyos veszteségeik miatt van szükség.

Egymásnak adja az ultimátumot a Wagner csoport és az orosz védelmi minisztérium

Június 19-én a Wagner zsoldoscsoport tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy választ vár az orosz védelmi minisztériumtól egy saját készítésű szerződésre, amelyet három nappal azelőtt juttatott el a tárcához. Prigozsin korábban megtagadta az újabb megállapodást az orosz hadsereggel az ukrajnai tartózkodással kapcsolatban, mert nem találta megfelelőnek a feltételeket.

Az orosz minisztérium maga is ultimátumot intézett Prigozsinhoz és más „önkéntes alakulatokhoz” – olvasható a brit hírszerzés jelentésében –, amely szerint legkésőbb július 1-jéig meg kell kötni az újabb szerződést.

Ugyan a Prigozsin által összeállított dokumentum tartalmát nem hozták nyilvánosságra, annak eljuttatása emeli a tétet, és egy újabb erőfeszítésnek tűnik arra, hogy aláássa az orosz védelmi minisztérium tekintélyét a már eddig is kimondottan ellenséges hangnemű párbeszédben, miközben Ukrajna elkezdte az ellentámadást.

Biden szerint valós Putyin fenyegetése

Joe Biden amerikai elnök szerint valóságos Putyin fenyegetése a taktikai nukleáris fegyverekről, írja a Guardian. Oroszország ilyen fegyverek betelepítéséről döntött Fehéroroszországban. Biden most azt mondta, amikor két éve azt mondta, aggódik a Colorado folyó kiszáradása miatt, mindenki úgy nézett rá, mintha őrült lenne, és úgy néztek rá, mint amikor azt mondta, aggódik amiatt, hogy Putyin taktikai nukleáris fegyvereket használ.

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 6188-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4328-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Arról, hogy ezek az adatok mennyire hitelesek, ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Félrevezetők az ukrajnai menekülthelyzethez használt rendőrségi adatok
A rendőrség elismerte, hogy a naponta közzétett létszámadatokba beleszámolják a kishatárforgalmat, így például a bevásárlóturistákat is.

Éjjeli támadások Ukrajna-szerte

Ukrajna egész területén támadásokat indított éjjel Oroszország, írja a Guardian. A támadások érintették Kijevet és a lengyel határ közelében lévő Lviv városát is. A kijevi beszámolók szerint Moszkva dróntámadást indított a főváros ellen, a lakókat figyelmeztették, hogy menjenek az óvóhelyekre. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A kormány később közölte, hogy a kijevi légvédelem mintegy két tucat drónt észlelt és semmisített meg a légitámadásban. Lvivben személyi sérülés nem történt.

A légi riadó Zaporizzsjában is megszólalt, személyi sérülés itt sem történt, illetve lakóépületekben sem keletkezett kár.

Olvasói sztorik