Élő Nagyvilág

Zelenszkij szerint az oroszok még nem égettek fel minden hidat, az Amnesty szerint erős bizonyítékok van rá, hogy háborús bűnöket követtek el az oroszok

Leon Klein / AFP
Leon Klein / AFP
  • Az Amnesty International szerint 22 dokumentált esetben bizonyítható, hogy az oroszok háborús bűncselekményeket követtek el Kijev környékén.
  • Az ukrán hírszerzés szerint Vlagyimir Putyin a győzelem napján jelenti be Mariupol elfoglalását.
  • Közel az újabb EU-s szankciók elfogadása, benne az teljes körű orosz olajembargóval – nyilatkozta Josep Borrell az EU külügyi vezetője.
  • Az amerikai hírszerzés segített Ukrajnának elsüllyeszteni az orosz Moszkva hadihajót.
  • Egy ENSZ által indított konvoj igyekszik evakuálni a civileket a mariupoli Azovsztal acélgyárból. Ez már a harmadik kísérlet a bajbajutottak kimenekítésére az üzemből.
  • A WHO bezárhatja a regionális központját Moszkvában – derül ki a Reuters birtokába került dokumentumokból.
  • Olvassa vissza a háború csütörtöki történéseit.

Százmillió dolláros újabb fegyvercsomagot küld Joe Biden Ukrajnának

Százmillió dollár értékű újabb fegyvercsomagot küld az Egyesült Államok Ukrajnának. A Reuters négy külünböző forrásra hivatkozva írja, hogy Joe Biden amerikai elnök már várhatóan pénteken, de legkésőbb a hétvégén aláírja és bejelenti a fegyverszállítmányt.

Az Egyesült Államok az orosz invázió kezdete óta 3,4 milliárd dollár értékű fegyvert szállított Ukrajnába, ezen belül tarackokat (tüzérségi fegyvereket), légvédelmi rendszereket, páncéltörő rakétákat, lőszert és péncélzatot.A névtelenül nyilatkozó illetékesek azt közölték, hogy a legújabb csomag valószínűleg több lőszert tartalmaz majd tüzérségi rendszerekhez. A Pentagon közlése szerint az Egyesült Államok már eddig is 184 ezer tüzérségi löszert küldött Ukrajnába.

A nagyértékű fegyverteanszferre vonatkozó hivatalos bejelentés huszonnégy órán belül megtörténhet – erősítették meg ketten a források közül.

12 civil kijutott a mariupoli acélműből

Az orosz RIA hírügynökség jelentése szerint egy 12 civilt szállító busz nemrég elhagyta a mariupoli Azovsztal acélművet, írja a BBC. A legfrissebb híradások szerint az acélműben 200 civil lehet, köztük gyerekek is.

Alexey Kudenko / Sputnik / Sputnik via AFP

Joe Biden felesége megérkezett Romániába

Megérkezett Romániába pénteken Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, aki ukrán menekültekkel, az őket segítő önkéntesekkel, amerikai katonákkal és román kormánytagokkal találkozik vasárnapig tartó látogatása során, írja az MTI.

A first lady repülőgépe a Fekete-tenger partján lévő Mihail Kogalniceanu támaszponton szállt le, ahol a Romániába vezényelt amerikai csapatok legnagyobb része, mintegy kétezer katona állomásozik.
Jill Biden indulását követően Twitter-üzenetben tudatta: azért látogat Romániába és Szlovákiába, hogy az (Amerikában vasárnap ünnepelt) Anyák napját ukrán anyák és gyermekek körében töltse, akik Putyin háborúja miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból. A first lady hozzátette: amerikai katonákkal is találkozik és meg akarja köszönni a szomszédos országoknak és segélymunkásoknak azt a támogatást, amelyet az ukrajnai menekülteknek nyújtanak.

A román média úgy tudja: pénteken a Mihail Kogalniceanu támaszponton szolgáló amerikai katonákkal vacsorázik, majd Bukarestbe utazik, ahol szombaton Carmen Iohanisszal, Klaus Iohannis román államfő feleségével közösen, aki szintén angoltanárként tevékenykedik, felkeres egy olyan iskolát, ahol a háború elől Ukrajnából menekült diákok tanulnak.

Jill Biden nem először látogat Romániába: 2014-ben elkísérte az akkor alelnöki tisztséget betöltő Joe Bident, aki a Krím elcsatolása után látogatott Kelet-Európába, hogy Washington támogatásáról biztosítsa az orosz agressziótól tartó szövetségeseket.

Zelenszkij: Az oroszok még nem égettek fel minden hidat

Még nem égettek fel minden hidat

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországról pénteken a Chatham House nemzetközi ügyekkel foglalkozó brit kutatóintézet online rendezvényén. Az ukrán államfő arra utalt, hogy továbbra is lát esélyt a béketárgyalások folytatására, de csak abban az esetben, ha az orosz erők visszavonulnak a február 24-én megkezdett invázió előtt elfoglalt pozícióikba. Ha az orosz erők ezt megteszik, arra az esetre az államfő hajlandó nyitva hagyni a konfliktus tárgyalásos rendezésének lehetőségét.

Zelenszkij ezzel együtt hangot adott annak a véleményének,  hogy az orosz propagandisták éveket töltöttek az ukránok elleni gyűlölet szításával, ami arra késztette az orosz katonáit, hogy civilekre vadásszanak, városokat pusztítsanak el, és olyan atrocitásokat kövessenek el, amilyenek például az ostromlott Mariupolban tapasztalhatók.

Az elnök szerint a nagyrészt földig rombolt kikötőváros az Oroszország által Ukrajnában elkövetetett pusztítás erőteljes szimbólumává vált.

Zelenszkij úgy látja: Oroszország széndéka, hogy megsemmisítse az ukrán ellenállás utolsó zugát a mariupoli acélműben, nem annyira katonai ügy, mintsem annak a „kegyetlenségnek” a demonstrációja, amely meghatározza az orosz inváziót.

Ez terrorizmus és gyűlölet

– fogalmazott az államfő.

Zelenszkij azt mondta, Oroszország a „véres kezével vasfüggönyt húz” Európára. Egy másik szemléletes metatforában a háború elleni nyugati védekezést az esőhöz hasonlította.

Még mindig vannak, akik megpróbálnak az esőcseppek között sétálni

– mondta, de  az esőben szerinte „mindenki megázik”.

(The New York Times)

Zelenszkij Kijevbe hívja a német kancellárt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné, hogy Olaf Scholz német kancellár május 9-én Kijevbe látogasson, írja a BBC. Az időzítés persze nem véletlen, hiszen korábban felröppentek olyan hírek is, hogy Putyin aznap, a Szovjetunió második világháborús győzelmének emléknapján „formálisan” is hadat üzen majd Ukrajnának. Ezt egyébként a Kreml szóvivője korábban tagadta.

Zelenszkij szerint Scholz nyitott a meghívásra.

ENSZ: Az oroszok bizonyítottan elhurcolják az ukrajnai gabonakészleteket

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az orosz csapatok fosztogatják az ukrán gabonakészleteket, és gabonatárolókat romboltak le, tovább súlyosbítva a háború által okozott pusztítást és szenvedést – közölte pénteken az ENSZ.

Oroszország gabonát lop, teherautókon szállítja Oroszországba, és ugyanez vonatkozik a mezőgazdasági eszközökre is

– fogalmazott Josef Schmidhuber, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének igazgatóhelyettese.

Schmidhuber szerint körülbelül 700 ezer tonna gabonát hurcolhattak el így, de figyelmeztetett, hogy ez a szám elbeszéléseken és a közösségi médiában terjedő beszámolókon alapul, nem szilárd bizonyítékokon. Erős jelek mutanak ugyanakkor arra is, hogy az orosz csapatok gabonasilókat semmisítettek meg. A helyettes vezető szerint már elegendő bizonyíték támasztja alá, hogy az oroszok a Ukrajnában lopott gabonát kamionokkal szállítják el Oroszország felé.

A fosztogatás híre tovább növeli az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos globális aggodalmakat, mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermelő országa. A háború és az élelmiszerexport fennakadása az élelmiszerárak megugrását okozta, ami pusztító következményekkel jár a szegény országokra nézve.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna gabonaexportjának kiesése éhezést, tömeges migrációt és a politikai instabilitást idézhet elő.

Újabb orosz hadihajót érhetett találat

Április közepén süllyesztették el az ukránok az orosz Fekete-tengeri Flotta Moszkva nevű zászlóshajóját. Akkor Neptun-rakétákkal mértek csapást az orosz cirkálóra, ami szimbolikus veszteség volt az orosz hadseregnek.

Most újabb orosz hadihajót érhetett ukrán találat.

Meg nem erősített független források szerint az orosz haditengerészet Grigorovics Admirális-osztályú fregattja, a Makarov Admirális lángol a Fekete-tengeren, a Kígyó-sziget közelében.

Az Amnesty szerint bizonyítható, hogy háborús bűnöket követtek el az oroszok Kijev környékén

Az Amnesty International szerint bizonyítékok van rá, hogy az orosz csapatok februárban és márciusban Kijev környékén háborús bűnöket követtek el, többek között civilek bírósági eljárás nélküli kivégzését.

A civil lakosságnak felelőtlen fegyvertüzet és kínzásokat is el kellett szenvednie a háborúnak azon szakaszában, amikor az orosz fegyveres erők elfoglalták ukrán főváros külterületét, köztük Bucsa városát – olvasható a jogvédő szervezet jelentésében.

Donatella Rovera, az Amnesty vezető válságkezelési tanácsadója elmondta:

Ezek nem elszigetelt incidensek. Beleilleszkednek abba a sormintába, amely mindenütt megfigyelhető, ahol az orosz erők egy város vagy egy falu felett átvették az ellenőrzést.

A jelentés 22 dokumentált esetet említ, amikor az oroszok törvénytelen gyilkosságokat hajtottak végre. Ezek többsége nyilvánvalóan bírósági eljárás nélküli kivégzés volt Bucsában és a környező településeken.

Az ukrán hatóságok állítása szerint több mint 9000, az orosz csapatok által elkövetett lehetséges háborús bűncselekményt vizsgálnak. Mellettük a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálja az állítólagos háborús bűnöket.

A Kreml tagadta, hogy az orosz csapatok visszaéléseket követtek volna el Ukrajnában, és azt állította, hogy „a bucsai történet megrendezett és hamis”.

(Guardian)

Kreml: Oroszországnak nem áll szándékában atomfegyvert bevetni Ukrajnában

A Kreml nem fog atomfegyvert bevetni az ukrajnai háborúban – írja a Sky.

Alekszej Zajcev külügyminisztériumi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy atomfegyverek bevetése nem opció abban a konfliktusban, melyet Moszkva különleges katonai műveletnek hív.

Korábban több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetéséhez folyamodhat, amennyiben háborús céljait az ukrán ellenállás miatt nem tudja a tervek szerint megvalósítani.A múlt hónapban a CIA igazgatója William Burns úgy nyilatkozott, hogy tekintettel az Ukrajnában elszenvedett orosz kudarcokra, „senkinek sem szabad félvállról venni azt a fenyegetést, amelyet a taktikai nukleáris fegyverek vagy kis hatóerejű nukleáris fegyverek esetleges bevetése jelent”.

Fokozódnak a harcok Luhanszkban

Az orosz rakéták egy hatalmas lőszerraktárat semmisítettek meg a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában – közölte az orosz védelmi minisztériuma.

Az orosz fegyveres erők két ukrán harci gépet, egy Szu-25-öst és egy MiG-29-est is lelőttek a keleti Luhanszk régióban.

Az ukránok heves harcokra számítanak az ország keleti részén: Luhanszk kormányzója pénteken elmondta, hogy az orosz fegyvereserők a napokban fokozni fogják támadásaikat a régió délkeleti részén fokozzák a támadásokat.

A következő három-négy napban még erőteljesebb támadásokra készülünk

– mondta Szerhij Haidai televíziós interjúban.

A kormányzó arról is beszélt, hogy az oroszok a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck és Popaszna városok elfoglalására fogják összpontosítani az erőiket, hogy bekerítsék az ukrán fegyveres erőket a területen, amelyet 2014 óta részben oroszbarát szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt.

Haidai elmondta, hogy Popasznát a „földdel tették egyenlővé” a hetek óta tartó bombázások, melynek társasházak és lakóövezetek is a célpontjává váltak.

(Al Jazeera)

A lövészárokból tartott órát diákjainak a kárpátaljai professzor

Fedor Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora a lövészárokból, fegyverrel a kezében tartott előadást turizmusról a diákjainak.

Fedor Sándor turisztikai szakértő, professzor, szociológus, több tucat városi és regionális projekt alkotója.

A brit hírszerzés szerint az oroszok május 9-ig tervezik bevenni Mariupolt

A brit védelmi minisztérium is megerősíti az ukránok értesülését, miszerint Oroszország a győzelem napján megrendezett ünnepségekig szeretné elfoglalni Mariupolt. Az orosz törekvések valószínűleg összefüggenek azzal, hogy Putyin szimbolikus sikert szeretne felmutatni Ukrajnában, a a május 9-én megrendezésre kerül moszkvai ünnepségekre.

A minisztérium mai hírszerzési tájékoztatója szerint az orosz fegyveres erők második napja folytatják az Azovsztal acélmű elleni támadást, annak ellenére, hogy a hivatalos kommunikáció szerint az oroszok csak lezárják a területet.

Az jelentés arról is említést tesz, hogy az ukrán ellenállás az Azovsztalban jelentős orosz veszteségekhez vezetett, amelyek „tovább gyengítik és akadályozzák hadműveleti terveiket Donbasz déli részén”.

(Al Jazeera)

Csütörtökön tizenkétezren menekültek Ukrajnából Magyarországra

Csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon közel 5700-an léptek Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon több mint 6500-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Az ENSZ adatai szerint május 4-éig 12 millióan menekültek el Ukrajnából. Közülük 5,7 millióan hagyták el az országhatárt, közülük

  • 3 119 196-an Lengyelországba,
  • 854 292-en Románia,
  • 714 713-an Oroszországba,
  • 545 311-en Magyarországra,
  • 450 797-en Moldovába,
  • 388 282-en Szlovákiába,
  • 25 852-en pedig Fehéroroszországba menekültek.

(MTI/BBC)

Az ENSZ harmadszor próbálja meg kimenekíteni a civileket az Azovsztal acélgyárból

Holnap reggelre egy konvoj érkezik Azovsztalba, ahol remélhetőleg fel tudja venni és biztonságba tudja szállítani azokat a civileket, akik ott ragadtak ebben a sivár pokolban

– jelentette ki Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője. Mariupol polgármesterének becslései szerint a város melletti üzemben még mindig 200 civil tartózkodhat, akik a földalatti alagutakban kerestek menedéket.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a mariupoli háborús övezetet „pokolbéli tájként” jellemezte. Az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az elmúlt héten két műveletet is végrehajtott, és eddig közel 500 civilnek segítettek elmenekülni az acélgyár területéről.

Az ukránok közben azzal vádolják az oroszokat, hogy az üzemnél megsértették a tűzszünetet.

(Guardian)

A győzelem napi ünnepségek fontos kelléke lehet Mariupol

Az ukrán hírszerzés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-én, a győzelem napi ünnepségeken jelenheti be Mariupol elfoglalását.

Mariupolnak az orosz tervek értelmében az ünnepségek központjává kell válnia. Éppen ezért sürgősen megtisztítják a város utcáit a romoktól, a halottak testétől és a fel nem robbant orosz lőszerektől. Folytatódik a nagyszabású propagandakampány, mely során az oroszoknak történeteket mutatnak be, ahogy a helyi lakosok örömmel fogadják a megszállókat

– állítja az ukrán hírszerzés.

Amennyiben Putyin bejelenti a győzelmet, az már biztos, hogy súlyos árat fizet érte: város több mint 90%-a megrongálódott a mariupoli polgármester szerint, és még az orosz állami média is bemutatta a kikötővárosban a pusztítás mértékét, amiért javarészt Ukrajnát tette felelőssé.

(Guardian)

Az amerikaiak segítettek elsüllyeszteni a Moszkva hadihajót

Az amerikai hírszerzés segített Ukrajnának elsüllyeszteni az orosz Moszkva hadihajót – jelentette az NBC News amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Az orosz Fekete-tengeri Hadiflotta zászlóshajója április 14-én süllyedt el, miután két ukrán Neptun cirkálórakétákkal eltalálta. A névtelenségüket kérő amerikai tisztviselők szerint a támadásra azután kerülhetett sor, hogy az ukrán fegyveres erők egy hajó azonosítását kérték az amerikaiaktól, amely a Fekete-tengeren, Odesszától délre hajózott. Az amerikaiak közölték, hogy a Moszkva az, és segítettek megerősíteni a helyzetét. Az ukránok ezután vették célba a hajót.

A tisztviselők hozzátették, hogy az Egyesült Államok nem tudta előre, hogy Ukrajna a Moszkvát fogja célba venni.

(Al Jazeera)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik