Gazdaság

Brüsszel újabb egy évnyi haladékot adna Magyarországnak az olajembargó bevezetésére 

Az Európai Bizottság újabb kompromisszumos javaslattal állt elő.

Kemény alkudozás folyik Brüsszelben a nagyköveti értekezleten, több tagállam elégedetlen az Európai Bizottság szerdán bejelentett szankciós csomagjával. A javaslat megtiltaná az olajimportot az unióba Oroszországból. A magyar kormány vétóval fenyeget, erről Orbán Viktor levélben tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent.   

Az Euronews brüsszeli diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy az EU hajlandó a kompromisszumra. Hogy meggyőzze Budapestet, az eredeti javaslathoz képestmég egy évvel kitolná a Magyarországnak és Szlovákiának adott mentességet.  

Az eredeti javaslat szerint Magyarország 2023 végéig vehetne orosz kőolajat, az új javaslat 2024 végéig szól. Az új uniós javaslat szerint azonban Magyarország még két és fél évig importálhatna orosz olajat. Az Euronews szerint azonban még ez sem tekinthető végleges ajánlatnak, mert a tárgyalás akár a hétvégén is folytatódhat.

Az eredeti bizottsági tervet Orbán Viktor az állami rádióban péntek reggel a magyar gazdaságra ledobott atombombához hasonlította. A kormányfő az interjúban az EU által eredetileg ajánlott másfél évre szóló mentességről azt mondta, az semmire sem elég. Több ezer milliárd forint kellene és legalább négy-öt év.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra
A miniszterelnök szerint az olajembargóval átlépett egy vörös vonalat az EU. A Kossuth Rádióban beszélt arról is, jelentősen átalakítaná a kormány szerkezetét, több új embert is szeretne bevinni a tagok közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik