A következő élő közvetítés része Az EU olajembargót vezetne be Oroszországgal szemben, Magyarország megvétózza a javaslatot

Moszkvának nem lesz könnyű piacot találni a Nyugaton el nem adott kőolajnak

Hannibal Hanschke / Getty Images
Hannibal Hanschke / Getty Images

A kínai olajfinomító magáncégek nagy árengedménnyel vásárolnak orosz kőolajat, de a tételek nagyságrendje arra utal, hogy Moszkvának nem lesz könnyű dolga piacot találni a Nyugaton el nem adott olajnak, írja az MTI.

Beszámolók szerint egy shandongi székhelyű nem állami finomító illetékese elmondta, hogy már az ukrajnai háború kezdete óta nem számolnak be az orosz olajszállítókkal kötött üzletekről, hogy ne vonják magukra a figyelmet, és elkerüljék az esetleges amerikai szankciókat. Az állami tulajdonban lévő kínai finomítók viszont ódzkodnak számottevő tételekben orosz kőolajat beszerezni, részben az Oroszország elleni szankciókkal járó pénzügyi és logisztikai nehézségek, illetve esetleges amerikai szankciók kiprovokálásának az elkerülése miatt.

A hajózási forgalmi adatok a kínai beszerzések mérsékelt növekedésére utalnak. Olajpiaci kereskedők tájékoztatása szerint legalább hat, eredetileg európai célállomásra lekötött szupertankert irányítottak át Ázsia felé, többségüket Kínába, de Indiába is. A tankerek orosz Urals olajtípust, részben pedig kazahsztáni olajat szállítanak. Számos szállítmányozó vállalat a nyílt tengeren rakodja át és keveri össze az orosz eredetű kőolajat saját tankerei rakományával.

Mivel az Urals olajtípus a Brent olajhoz képest már 35 dolláros kedvezménnyel kapható, megnövekedett a kínai finomítók étvágya az orosz olaj iránt. Ugyanakkor Kína orosz nyersolaj- és olajtermék-vásárlásai napi 86 ezer hordóval haladják csak meg a tavalyi átlagot. A kínai vásárlások ilyen csekély mértékű növekedésével arra utalhat, hogy alternatív piacokat találni az orosz nyersolaj és kőolajtermékeknek nehezebbnek bizonyulhat, mint arra Moszkva számított.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik