Élő Nagyvilág

Leállt a csernobili atomerőmű, légicsapás ért egy gyerekkórházat Mariupolban

AFP
AFP
Percről percre közvetítjük az orosz-ukrán háború minden történését.
  • Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol városából nyílhat szerdán humanitárius folyosó.
  •  A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már nincs kapcsolatban Csernobil megfigyelő berendezéseivel.
  • Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, sőt azt sem engedi, hogy a területén keresztül vigyenek fegyvereket közvetlenül az Oroszország által megtámadott államba, közölte Szijjártó Péter.
  • A McDonald’s és a Starbucks után a Coca-Cola és a Pepsi is felfüggeszti üzleti tevékenységét Oroszországban.
  • A Pentagon szerint nem tartható Lengyelország javaslata a harci gépek átadásáról.
  • Már 800 ezer gyerek menekült el Ukrajnából.
  • Az ukránok kilőhettek orosz repülőt Kijev felett.
  • Az oroszok szerint azért támadták meg Ukrajnát, hogy megelőzzenek egy ukrán támadást a szakadár köztársaságok ellen.
  • 22 halálos áldozata van a hétfői orosz légicsapásoknak Szumiban.
  • Leállt a csernobili atomerőmű
  • Orbán Viktor kijelenttette, Magyarország nem csatlakozik az orosz gázra, olajra kivetett szankciókhoz
  • Légicsapás ért egy gyerekkórházat és szülészeti klinikát Mariupolban

4283 menekült, köztük 1308 gyermek érkezett kedden vonattal Budapestre

Az ukrajnai háború elől menekülve kedden 4283 ember, köztük 1308 gyermek érkezett Budapestre vonattal, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek, írja az MTI.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 181 ember, köztük 99 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A BRFK és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásukért, szállításukért, elszállásolásukért a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Száz év után hagyja el Moszkvát a New York Times

A New York Timesnak száz év után először nem lesz orosz nyelvű tudósítója, miután a szerkesztőség szintén csatlakozott az országból kivonuló médiumokhoz. Neil MacFarquhar, a patinás lap moszkvai szerkesztőségének vezetője a közösségi médiában azt írta, Oroszországot mindig is „fontos országnak, fontos történetnek” tekintették, de a közelmúltban történt fordulat „szétzúzta ezt a hosszú hagyományt”.

1921 óta folyamatosan dolgoztak ott riportereink, vízumproblémák okozta egy-két rövidebb megszakítással. Sem Sztálin, sem a hidegháború, sem más nem űzött ki minket

– írta a Twitteren MacFarquhar.

Az orosz hatóságok lényegében lehetetlenné tették az országból történő tudósítást, miután büntetni rendelték, ha valaki háborúnak nevezi az Oroszország által kezdeményezett háborút, vagyis az Ukrajna ellen indított inváziót. Aki ilyet tesz, annak akár 15 év börtönre is számítania kell. A törvényjavaslat elfogadását követően a független orosz média maradék része is lehúzhatta a rolót, míg a legtöbb globális médium kivonult a letartóztatás veszélye miatt.

Törökországban találkozhat az orosz és az ukrán külügyminiszter

Az orosz külügyminisztérium is megerősítette, hogy Törökországban találkozhat Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, írja a BBC. Az orosz offenzíva kezdete óta ez lesz az első alkalom, hogy a két politikus leül tárgyalni.

Lavrov és Kuleba a tervek szerint csütörtökön találkozik majd egy antalyai diplomáciai fórum keretein belül. A találkozón ott lesz Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője is.

Képeken Szumi evakuálása

Több ezer helyi lakos, az ukrán elnöki hivatal szerint körülbelül ötezer ember és ezer autó hagyta el biztonságban Szumit, miután az oroszok átmenetileg szüneteltették a támadásokat, írja a BBC. Képek az evakuálásról:

Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY
Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY

Légvédelmi szirénák szólaltak meg hajnalban több ukrajnai városban

A helyi sajtó szerint Kijevben, Csernyihivben, Lubnijban, Poltavában és Vaszilkovban fújtak légiriadót. A szirénák a légicsapásokból eredő potenciális veszélyt jelzik, és arra figyelmeztetik a lakosokat, hogy ha még nincsenek ott, óvóhelyekre kell menniük.

Korábban néhány újságíró robbanásról számolt be Kijevben, erről azonban a helyi ukrán sajtó még nem közölt információt.

(BBC)

Már 800 ezer gyerek menekült el Ukrajnából, sokan egyedül indulnak útnak

Az eddig Ukrajnából elmenekült kétmillió ember közül körülbelül 800 ezer gyerek, írja a BBC a Save The Children jelentése alapján. A szervezet egyúttal jelezte, hogy a menekülő kiskorúak között sokan egyedül, kísérő nélkül vágnak neki az útnak.

Vasárnap számoltunk be egy 11 éves ukrán kisfiú történetéről, aki mindössze egy nejlonzacskóval, egy útlevéllel és a kezére felírt telefonszámmal lépett át Szlovákiába. A szlovák határtól mintegy 950 kilométerre fekvő, délkeleti Zaporizzsjából érkezett teljesen egyedül. Azért egyedül, mert a szüleinek otthon kellett maradnia.

Huszonötezer ember ideiglenes befogadását tervezi Ukrajnából Izrael

Ajelet Saked izraeli belügyminiszter kedd este azt közölte, hogy az ország ideiglenesen huszonötezer embert fogad be Ukrajnából az orosz invázió miatt. A belügyminiszter közlése szerint országa már most húszezer olyan ukrán állampolgárnak nyújt védelmet, akik a háború kitörése előtt Izraelben tartózkodtak. A miniszter szerint ötezer háborús menekült vízumot is kap, ők ezzel addig maradhatnak Izraelben, amíg hazájukban folynak a harcok.

Az ukránok az izraeli külügyminisztérium honlapján kérvényezhetik a beutazást. Saked szerint az izraeliek is javasolhatnak ukrán családokat, hogy elsőbbséget kapjanak a befogadási eljárásban. Az izraeli belügyminiszter arra is számít, hogy a következő hetekben és hónapokban százezer ukrán fog az országba bevándorolni és izraeli állampolgárságot felvenni a zsidó rokonok miatt.

A helyi hatóságok szerint a háború kezdetén több mint negyvenezer zsidó élt Ukrajnában.

Ukrán elnöki hivatal: 5000 embert evakuáltak Szumiból

Kirill Tyimosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint kedden mintegy 5000 ember és 1000 autó hagyta el az északkelet-ukrajnai Szumi várost. Timosenko ezt a Telegram-csatornáján jelentette be, és egy videót is közzétett, amelyen az evakuálás során távozó emberek láthatók.

A CNN közölte, hogy független független forrásból  nem sikerült ellenőrizni az evakuálásra vonatkozó adatokat.

Szumit az utóbbi napokban súlyos támadások érték, és szinte teljesen el van vágva az ország többi részétől. A hírek szerint a városban 21 ember halt meg egy hétfő esti légicsapásban. Dimitro Lunin, a poltavai regionális kormányzat vezetője szerint kedden gyors evakuálásra került sor Szumiból, ahonnan a civilek személygépkocsikkal menekültek, illetve buszokkal szállították őket a mintegy 160 kilométerre fekvő Poltavába.

A Pentagon szerint nem tartható Lengyelország javaslata a harci gépek átadásáról

A Pentagon kedden elutasítani látszott Lengyelország javaslatát, hogy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépeit az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa egy németországi bázison, válaszul Ukrajna vadászgépekre vonatkozó kérésére, mondván, hogy az „nem járható”, írja az MTI.

John Kirby, a Pentagon szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy az a kilátás, hogy a vadászgépek egy németországi amerikai és NATO-bázisról indulva “olyan légtérbe repülnének, amely Oroszországgal Ukrajna miatt vitatott légtérben van, komoly aggodalmakat vet fel az egész NATO-szövetség számára”.

Folytatjuk a konzultációt Lengyelországgal és más NATO-szövetségeseinkkel erről a kérdésről és az ezzel járó nehéz logisztikai kihívásokról, de nem hisszük, hogy Lengyelország javaslata tartható

– mondta Kirby. Korábban Varsó közölte, készen áll arra, hogy áthelyezze az összes MiG-29-es típusú vadászgépeit a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket, derült ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményből.

A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető dokumentum szerint a döntést a lengyel államfő és a kormány közötti konzultáció előzte meg. Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. Lengyelország kész azonnal egyeztetni e gépek beszerzésének feltételeiről.

A lengyel kormány a közlemény szerint arra szólít fel más, MiG-29-es vadászrepülőgéppel rendelkező NATO-tagállamokat, hogy hozzá hasonló módon járjon el.

Robbanásokra és szirénákra ébredhetnek a kijeviek

Robbanások sorozatát lehet hallani szerda hajnalban Kijevben és környékén, írja a Guardian. A szirénák is megszólaltak, a BuzzFeed helyi tudósítója szerint három perce szüntelenül hallani a robbanásokat az ukrán fővárosban.

A Coca-Cola és a Pepsi is felfüggeszti üzleti tevékenységét Oroszországban

A Coca-Cola közölte, hogy felfüggeszti üzleti tevékenységét az országban, írja a Guardian. A cég bejelentését követően nem sokkal a Pepsi is jelezte, hogy ugyanígy tesznek, tiltakozva Oroszország ukrajnai offenzívája ellen.

Emlékeztetőül: kedden a McDonalds és a Starbucks is közölte, hogy felfüggeszti a működését Oroszországban.

Az ukrajnai külügyminiszter egyébként néhány nappal ezelőtt hangsúlyozta, hogy az összes nyugati cégnek vissza kellene vonulnia Oroszországból. „Felháborítónak tartjuk, hogy az olyan cégek, mint a Coca-Cola vagy a McDonald’s Oroszországban maradnak és folytatják a működésüket, mondta akkor Dmitro Kuleba.

Mi történt kedden a háborúban?

Ezek voltak a legfontosabb fejlemények kedden:

  • Boris Johnson Londonban fogadta a V4-ek miniszterelnökeit, így Orbán Viktort is.
  • „Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság” – nyilatkozta Orbán a V4-ek és az Egyesült Királyság tárgyalása után
  • Orosz gáz- és olajstopot rendelt el az Egyesült Államok.
  • Nem vesz több orosz olajat az Egyesült Királyság sem, az EU az év végéig harmadára csökkentené a keresletét. Nem vesz több orosz olajat a Shell sem.
  • A McDonald’s bezárja az összes oroszországi éttermét.
  • Egyes tagállamok gátolhatják Ukrajna EU-s tagjelöltségét.
  • Újabb veterán tábornokot vesztettek az oroszok, az ukránok szerint lassult az orosz előrenyomulás.
  • Elhagyhatják a civilek Szumi városát.
  • Már több mint kétmillióan menekültek el Ukrajnából.

Szijjártó: Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Londonban világossá tette, hogy Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, sőt azt sem engedi, hogy a területén keresztül vigyenek fegyvereket közvetlenül az Oroszország által megtámadott államba, közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Londonban megtartották a visegrádi négyek (V4 – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) miniszterelnökeinek és Boris Johnson brit kormányfőnek a csúcstalálkozóját, majd a magyar miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytatott a brit kormányfővel. A visegrádi négyek egytől egyig a békében érdekeltek, segítséget is nyújtanak Ukrajnának, azonban mindegyikük másféleképpen, jelezte.

A többi V4-es állam vagy fegyvert szállít, vagy átengedi a fegyverszállítmányokat, míg a magyar kormány az ország történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében nyújt segítséget, és kizárólag humanitárius segítséget ad

– közölte Szijjártó Péter.

Romlik a helyzet Csernobilban

Az egykori ukrán atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták, közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az MTI által idézett tájékoztatás szerint

a létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van az atomerőműben, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik.

Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén van Csernobilban.

Mélységesen aggaszt a csernobili atomerőmű személyzetének nehéz és stresszes helyzete, valamint az ezzel járó potenciális kockázatok a nukleáris biztonságra nézve

– mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója. Csernobilban, az 1986-os, a világot megrázó leolvadás helyszínén még mindig tárolnak radioaktív hulladékot.

Öt ukrán városban nyílhat humanitárius folyosó szerdán

Az orosz erők moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost, idézett a TASZSZ hírügynökség kedden egy magas rangú orosz tisztségviselőt.

A Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosóiról szóló információkat elküldik Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesnek, mondta Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

Tekintettel a romló humanitárius helyzetre és a civilek és a külföldi állampolgárok biztonságára, Oroszország március 9-én moszkvai idő szerint 10 órától tűzszünetet tart, és kész humanitárius folyosókat kialakítani

– idézte Mizincevet az orosz hírügynökség.

Mizincev korábban azt mondta, hogy az ukrán hatóságok a harcok által érintett területekről csak egy polgári evakuálási útvonalat hagytak jóvá a javasolt tízből, köztük ötöt a Kijev által ellenőrzött terület felé. Verescsuk kedden azt állította, hogy a hatóságok ismét nem tudták kimenekíteni a civileket a dél-ukrajnai Mariupolból.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik