Tech

Öt új végítélet-repülőt vásárol az amerikai hadsereg

USAF / Getty Images
USAF / Getty Images

Öt új repülőgéppel bővíti ki az Egyesült Államok „végítélet-flottáját” – írja az IFLScience. Ezek a baljós nevű járművek arra szolgálnak, hogy egy atomháború esetén légi parancsnoki központként lehessen őket használni.

Az új speciális repülőkre 13 milliárd dollárt (több mint 4600 milliárd forint) szán a Pentagon, elkészülésük 2025 szeptemberére várható. Ezek a repülő központok tulajdonképpen átalakított Boeing 747-8s típusú gépek lesznek, amelyek a jelenleg üzemben lévő, korosodó Boeing E-4B Nightwatch-okat váltják majd ki. A légi főhadiszállások az amerikai elnök és a védelmi miniszter mellett az amerikai hadsereg vezérkarát is képesek befogadni.

A járműveken a vezetők elvileg egy atomháború idején és biztonságban lennének, ráadásul megfelelő műholdas kapcsolat állna rendelkezésükre a kommunikációhoz is.

A mostani E-4B Nightwatch-ok a Boeing 747-200 típusú repülők hadászati célokra módosított verziói. Ezeket a hatalmas gépeket eredetileg nemzetközi teherszállítás céljára fejlesztették ki, de az átalakítások után akár egy 111 fős személyzetet is képesek befogadni. Az E-4B Nightwatch-okon 6 különböző helyiség található, köztük tárgyalóterem, előadóterem és pihenőszoba is.

Kapcsolódó
Továbbfejlesztették az amerikai végítélet-repülőt
A speciális repülőgép akár egy atomcsapás után is képes parancsnokságként funkcionálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik