Élő Nagyvilág

Leállt a csernobili atomerőmű, légicsapás ért egy gyerekkórházat Mariupolban

AFP
AFP
Percről percre közvetítjük az orosz-ukrán háború minden történését.
  • Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol városából nyílhat szerdán humanitárius folyosó.
  •  A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már nincs kapcsolatban Csernobil megfigyelő berendezéseivel.
  • Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, sőt azt sem engedi, hogy a területén keresztül vigyenek fegyvereket közvetlenül az Oroszország által megtámadott államba, közölte Szijjártó Péter.
  • A McDonald’s és a Starbucks után a Coca-Cola és a Pepsi is felfüggeszti üzleti tevékenységét Oroszországban.
  • A Pentagon szerint nem tartható Lengyelország javaslata a harci gépek átadásáról.
  • Már 800 ezer gyerek menekült el Ukrajnából.
  • Az ukránok kilőhettek orosz repülőt Kijev felett.
  • Az oroszok szerint azért támadták meg Ukrajnát, hogy megelőzzenek egy ukrán támadást a szakadár köztársaságok ellen.
  • 22 halálos áldozata van a hétfői orosz légicsapásoknak Szumiban.
  • Leállt a csernobili atomerőmű
  • Orbán Viktor kijelenttette, Magyarország nem csatlakozik az orosz gázra, olajra kivetett szankciókhoz
  • Légicsapás ért egy gyerekkórházat és szülészeti klinikát Mariupolban

Az ukrán kormány szerint leállt a Csernobili atomerőmű

Leállt a Csernobili atomerőmű, ami végső soron radioaktív szivárgással fenyeget – közölte az ukrán kormány. Korábban azt is mondták, hogy a létesítmény áram nélkül maradt. Áramellátás nélkül pedig az ott tárolt 20 000 kiégett fűtőanyag-kazettát túlmelegedés fenyegeti, már ha a hűtőfolyadék elpárolog.

„Ezt követően párolgás következik be, ami nukleáris kibocsátáshoz vezet” – figyelmeztetett az ukrán kormány.

A szél átviheti a radioaktív felhőt Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország és Európa más régióiba

– tették hozzá.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) még nem reagált a bejelentésre. A szervezet kedden késő este közölte, hogy a továbbiakban nem kap adatokat a csernobili atomerőműben lévő rendszereitől, amelyek az ott végzett tevékenységet figyelik.

Az atomerőművek jellemzően rendelkeznek tartalékenergiával, azt azonban nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a csernobili létesítmény rendelkezik-e ilyen tartalékkal, vagy működőképes-e ez a tartalék – írta a Wall Street Journal.

 A csernobili embereket az a veszély fenyegeti, hogy súlyos dózisú sugárzást kapnak

– figyelmeztetett az ukrán kormány közleménye, hozzátéve, hogy az üzem körüli harcok ellehetetlenítették a javítások elvégzését a létesítményben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Facebook-on posztolt az eseményről. Ebben azt írta, a tartalék dízel generátorok 48 órán keresztül biztosítják az áramot az atomerőműnek, és létesítményeinek. Ezután lekapcsol a nukleáris üzemanyag tároló hűtőrendszere, ami nukleári sugárzás veszélyével fenyeget.

Pentagon: Abszurd az oroszok biológiai fegyverkísérletekkel kapcsolatos vádja

Az orosz külügyminisztérium szóvivője megismételte azt az állítást, hogy az Egyesült Államok támogat egy állítólagos katonai biológiai programot Ukrajnában, amelyben halálos kórokozók, köztük pestis és lépfene szerepel. Maria Szaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője erről azt mondta, hogy annak bizonyítékait Oroszország tárta fel az úgynevezett „különleges katonai művelet” során.

Szaharova azt mondta:

Már most arra a következtetésre juthatunk, hogy az országunk közvetlen közelében lévő ukrán biológiai laboratóriumokban biológiai fegyverek alkatrészeinek fejlesztése folyt.

Szaharova állította továbbá, hogy Oroszország olyan dokumentumokkal rendelkezik, amelyek azt mutatják, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium február 24-e után elrendelte a pestis, a kolera, az lépfene és más kórokozók mintáinak megsemmisítését. A szóvivő hozzátette, a programot a Pentagon finanszírozta, egyúttal átláthatóságot követelt Washingtontól.

Itt nem békés felhasználásról vagy tudományos célokról beszélünk… Mit művelnek ezek?

– fakadt ki az orosz külügyi szóvivő, aki hozzátette, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és az Egyesült Államok elnöki adminisztrációja köteles hivatalosan – nem beszélő fejeken keresztül – elmagyarázni a globális közösségnek az ukrajnai programokat.

A vádakat mind a Pentagon, mind az ukrán kormány határozottan cáfolta, és ahogy a Reuters írta, nem lehetett független forrásból megerősíteni az állítólagos dokumentumok hitelességét.

Az ezzel kapcsolatos korábbi orosz vádakra reagálva a Pentagon szóvivője kedden azt mondta: az abszurd orosz tájékoztatás nyilvánvalóan hamis.

Az ukrán elnöki szóvivő azt mondta, Ukrajna

szigorúan tagad minden ilyen vádat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Zaharova korábbi kijelentései nyomán azt mondta, Oroszország az egész világ számára fontos kérdésnek tartja azt az állítást, hogy Ukrajna katonai biológiai programokat folytatott.

Abszurdnak találták az oroszok a meghallgatást, ezért nem jelentek meg a hágai Nemzetközi Bíróságon

Hétfőn és kedden meghallgatták volna Oroszország képviselőit a hágai Nemzetközi Bíróságon, ám az illetékesek nem jelentek meg a helyszínen. Az orosz külügy most Twitteren reagált arra, miért nem voltak jelen: Maria Zaharova szerint a per „abszurditása” miatt döntöttek úgy, hogy nem mennek el a meghallgatásra.

Leáll a Heineken is Oroszországban

A Heineken leállítja a sörgyártást és értékesítést Oroszországban. A sörgyár szerdán jelentette, be, hogy „azonnali lépéseket tesz oroszországi üzletének leállítása érdekében, hogy megállítsa a pénzek, jogdíjak és osztalékok kiáramlását” az országból.

A több mint 190 országban értékesítő italgyártó óriáscég az új befektetéseinek blokkolását és Oroszországba irányuló exportjának felfüggesztését már korábban bejelentette.

Felmérjük a jövőbeni oroszországi  tevékenységünkre vonatkozó stratégiai lehetőségeket

– áll a közleményben.

Az orosz invázió miatt az ottani tevékenységüket felfüggesztő vállalatok száma egyre növekszik: az amerikai cégek közül eddig többek között a Apple, Disney and Ford jelentett leállást.

Zelenszkij szerint humanitárius katasztrófa fenyeget, ha nem lesz repüléstilalmi zóna Ukrajna felett

Volodomir Zelenszkij szerint a nemzetközi közösség lesz a felelős azért, ha humanitárius katasztrófa következik be Ukrajnában, írja a Guardian. Az ukrán elnök szerint mindezt az okozná, ha nem vezetik be a repüléstilalmi zónát Ukrajna felett.

Oroszország rakétákat, repülőket, helikoptereket használ ellenünk, a civilek ellen, a városaink ellen, az infrastruktúránk ellen. A világ humanitárius kötelessége, hogy reagáljon erre

– fogalmazott. Zelenszkij hozzátette: az ukránok megmutatták az elmúlt két hétben, hogy soha nem adják fel.

Ukrajna betiltja az alapvető termékek kivitelét

Az ukrán kabinet kedden elfogadott határozata szerint megtiltják a kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek exportját.

A határozat értelmében Ukrajnából tilos zabot, kölest, hajdinát, cukrot, sót, búzát, húst, valamint szarvasmarhát és melléktermékeit kivinni.

Ez de facto exporttilalmat jelent

– olvasható a kormány közleményében.

Roman Lescsenko ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter kijelentette, hogy a lépéseket „az ukrajnai humanitárius válság megelőzése és a lakosság élelmiszertermékek iránti kritikus szükségletének kielégítése érdekében tették”.

Az Európai Bizottság adatai szerint Ukrajna Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági termékbeszállítója.

A Gro Intelligence mezőgazdasági adatelemző cég szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a globális búzaexport közel 30%-áért felelős.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint Ukrajna búzaexportja rekordot döntött volt az invázió előtt, miközben Oroszország búzaexportja lassul.

(CNN)

Oroszország azt állítja, nem célja megbuktatni az ukrán kormányt

Az orosz külügyminisztérium a Reuters tudósítása szerint közölte: céljait tárgyalások útján szeretné megvalósítani, írja a Guardian. A tárca egyúttal közölte: a tervei között nem szerepel a kijevi kormány megbuktatása.

Maria Zaharova, az orosz külügyi szóvivő elmondta: Ororszország célja Ukrajna semleges státusza, és reméli, a tárgyalások következő körében közelebb kerülnek ennek eléréshez.

Dollármilliárdokat önt az USA Ukrajnára és Kelet-Európára

13,6 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának és európai szövetségeseinek az Egyesült Államok Kongresszusa. A kétpárti megállapodást szerda hajnalban hozták meg a képviselők. Noha a hatalmas összeg csak töredéke, az Ukrajna egyes részeit pusztító orosz invázió ellensúlyozására szükséges pénznek, a segélyt a demokrata és republikánus képviselők szokatlanul erőteljes, közös támogatása mellett szavazták meg – számolt be az AP.

Joe Biden amerikai elnök még a múlt héten kért 10 milliárd dollárt katonai, humanitárius és gazdasági segélyre a Kongresszustól, ám a javaslatot akkora támogatás övezte, hogy az összeget hétfőn 12 milliárd dollárra, szerdán pedig 13,6 milliárd dollárra emelték.

A pártvezetők tervei szerint, a 2741 oldalas intézkedési csomagot szerdán a képviselőházon, a hét végéig pedig a szenátuson kívánják keresztülvinni.

A segélyből 4 milliárd dollárt arra a célra kap Ukrajna és a környező kelet-európai országok, hogy az immár 2 millió főre duzzadt menekültáradatot kezelni és támogatni tudják. További 6,7 milliárd dollár az amerikai csapatok és felszerelések felvonultatására szolgál, valamint az Ukrajnának és az USA-val szövetséges államoknak szánt katonai eszközök átadására. Jut pénz továbbá gazdasági segítségre is, ez az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók érvényesítését hivatott szolgálni.

A Nitrogénművek leáll a termeléssel

A Nitrogénművek Zrt. átmenetileg leállítja az ammónia termelését, mert az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban. Bige László cége a döntést azzal indokolta, hogy a földgázárak több mint megduplázódtak, az energiaellátás biztonságának kockázata is felvetődött, ráadásul a mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásolják az olyan kormányzati döntések, mint a gabonaexport korlátozása. A Nitrogénművek Zrt. folyamatosan monitorozza a helyzetet, minden tőle telhetőt megtesz, hogy újraindíthassa termelést, csökkentse a régió műtrágyaimport függőségét, az ammónia-termelés leállítása a jelenlegi piaci környezetben elkerülhetetlen volt. Bige László cége a közleményt az MTI üzleti sajtószolgalatánál (OTS) jelentette meg.

Mészáros megnyitotta budapesti szállodáit a menekültek előtt

Szálláshellyel, tartós élelmiszerrel, logisztikai eszközzel és fertőtlenítőszerekkel támogatja az ukrajnai háború elől menekülőket karitatív szervezeteken keresztül a Mészáros Csoport és az OPUS GLOBAL Nyrt. A két cég szerdai, MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan egyeztetnek a magyarországi karitatív szervezetekkel.

Az OPUS GLOBAL Nyrt.-hez tartozó Hunguest Hotels Zrt. az elkövetkező egy hónapra, mintegy 112 millió forintos felajánlása keretében, megnyitotta budapesti szállodáit a háborús menekültek előtt. A két hotelben egyelőre a következő egy hónapban 360 embert tudnak befogadni, akiknek a szállás mellett napi egyszeri meleg étkezést is biztosítanak ingyenesen, írták, tudatva: a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül péntek óta 116 menekültet helyeztek el.

A Mészáros Csoport és az OPUS GLOBAL Nyrt. leányvállalatai a Magyar Vöröskereszten keresztül élelmiszereket és fertőtlenítőszert is juttatnak a menekülteknek.

Mariupolban már tömegsírt kellett ásni

A 444 szúrta ki a brit Channel 4 kedd esti híradóját, amelyben a stáb Mariupolból jelentkezett, a városból, amit az oroszok már több napja ostrom alatt tartanak. Hetedik napja nincs gáz és víz, nincs élelmiszer, áram sem, éjjel pedig a rakéták elől az óvóhelyekre menekül a lakosság.

A Channel 4 riportere szerint a városban már több száz holttest heverhet, Szerhiv Orlov alpolgármester szerint pedig hétfőn már tömegsírt kellett ásniuk, amibe 33 embert temettek el egyszerre. Az alpolgármester hozzátette, hogy az emberek kimenekítése újból félbemaradt az orosz támadások miatt, illetve nem tud bejutni a humanitárius segély sem. Korábban a Vöröskereszt számolt be arról, hogy a városból kivezető utak mentén aknákat telepítettek az oroszok, ezt most az alpolgármester is megerősítette.

Külföldi diákokat is evakuáltak Szumiból

A BBC ukrajnai tudósítója számolt be arról, hogy külföldi diákok is voltak azok között, akiket nemrég Szumi városából kimenekítettek. Egyikük arról számolt be, hogy éheztek a pincében.

Kedden körülbelül hétezer embert evakuáltak Szumiból, szerdán a tervek szerint újabb humanitárius folyosó nyílik a városból.

Amnesty International: Háborús bűnként kell kezelni a kenyérért sorban állók lebombázását

Háborús bűnnek minősülhet az Amnesty International szerint az az orosz légicsapás, amelyben a múlt csütörtökön 47 civil vesztette életét, miközben kenyérért álltak sorban Csernyihivban. A Guardian a szervezet közleményére hivatkozva idézi fel, hogy március 3-án 12 óra 15 perc körül érte a teret több bombatalálat, amelynek követleztében a civilek meghaltak és több épület súlyosan megrongálódott.

Ez egy kíméletlen, válogatás nélküli támadás volt olyan emberek ellen, akik az otthonukban, az utcán és a boltokban intézték a mindennapi ügyeiket.

– közölte Joanne Mariner, az Amnesty International válságkezelési igazgatója

Az emberi jogi szervezet válságkezelési csoportjának elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a támadás nagy valószínűséggel egy orosz légicsapás volt, amelynek során legalább 8 irányítatlan légibombát használtak. Egy 21 éves diáklány, aki a közelben él a családjával, így beszélt az esetről az Amnesty Internationalnek:

Nagyon-nagyon hangos robajlást hallottam, és éreztem, ahogy az épület megremeg. Mintha megtelt volna levegővel a lakásunk… Aztán két másodperc múlva hallottam, ahogy az ablakok kiszakadnak az udvar felé. Az épület akkorát rázkódott, hogy azt hittem, falak sem maradnak. Amikor meghallottam a robajlást, kihívtam a nagymamát a folyosóra. Lefeküdtünk a földre, és valószínűleg ez mentett meg minket.

A diáklány azt mondta, hogy a szülei, akik szintén túlélték a bombázást, kenyérért álltak volna sorba, de úgy döntöttek, hogy elmennek, mert túl hosszú volt a sor. Akik viszont  a sorban maradtak, már nincsenek többé.

Okszana Pokalcsuk, az Amnesty Ukrajna igazgatója szerdán közölte:

A támadást háborús bűnként kell vizsgálni.

A háború kezdete óta először szólalt meg Zelenszkij felesége

Olena Zelenszkij, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök felesége az orosz-ukrán háború kitörése óta először egy közleményben szólalt meg. A BBC által közölt írásban többek közt a háborúban elhunyt gyermekekről írt.

A nyolcéves Alice Akhtirka utcáin halt meg, miközben a nagyapja próbálta megvédeni. A kijevi Polina a szüleivel együtt egy rakétatámadásban hunyt el. A 14 éves Arszenij fejsérülést szenvedett a ráhulló romoktól, és nem tudták megmenteni az életét, mert a mentők nem értek ki időben a bombázás miatt.

Egyúttal megköszönte a nemzetközi közösség támogatását, és azon országokét is, akik menekülteket fogadnak be.

Olena Zelenszkij úgy fogalmazott: „Ezzel a levéllel mondom el a világnak, hogy az ukrajnai háború nem egy háború valahol a világban. Ez egy háború Európában, közel az EU határaihoz. Ha nem állítjuk meg Putyint, aki már nukleáris háborúval fenyeget, nem lesz biztonságos hely a világban egyikünk számára sem.”

12 órás tűzszünetet ígér Oroszország a humanitárius folyosóknál

Az orosz erők beleegyeztek abba, hogy szüneteltetik a támadást a humanitárius folyosók területén szerdán helyi idő szerint reggel kilenc és este kilenc között, írja a Guardian Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közlése alapján.

Verescsuk elmondta: a humanitárius folyosók szerdán számos térségben nyitva lesznek, például Mariupolnál is. Egyúttal figyelmeztetett, nem kizárt, hogy az oroszok támadást indítanak.

Enerhodarban is humanitárius folyosó nyílhat a civileknek

Ideiglenes tűzszünet van érvényben Enerhodarban, ami lehetővé teszi, hogy humanitárius folyosót nyissanak a polgári lakosság evakuálása céljából – közölte Dmitro Orlov, a délkelet-ukrajnai város polgármestere. A városvezető arról is beszélt, hogy  humanitárius szállítmányokat engednek be az orosz erők által tűz alá vett városba.

Visszaúton buszok veszik fel azokat a civileket, akik el akarnak indulni

– fogalmazott a polgármester hozzátéve, hogy a civilek a közeli Zaporizzsjába juthatnak el így.

(AlJAzeera)

Az orosz-ukrán háborúra hivatkozó csalásra figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Egyre több az utóbbi időben az ukrajnai helyzetre hivatkozó, rosszindulatú programot tartalmazó e-mail —  tudatta szerdán reggel az Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt kérik, hogy senki ne kattintson az ezekkel érkező linkekre. A részletekről ítt írtunk:

Kapcsolódó
Az orosz-ukrán háborúra hivatkozó csalásra figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
Levélbe rejtett, rosszindulatú fájlokkal, hivatkozásokkal próbálkoznak.

22 halálos áldozata van a hétfői orosz légicsapásoknak Szumiban

22 halálos áldozata van a hétfői orosz légitámadásoknak Szumiban, írja a Guardian. A halottak között három gyermek is van. A régi kormányzója arról számolt be, hogy az oroszok lakóházakat bombáztak, egyúttal „tömeggyilkosnak” nevezte őket.

Hat ház teljesen, húsz részben megsemmisült, illetve van olyan ház, ahol kilenc áldozatot követeltek az orosz légicsapások.

A városból a támadások szüneteltetése óta körülbelül ötezer embert menekítettek ki.

Az oroszok szerint azért támadták meg Ukrajnát, hogy megelőzzenek egy ukrán támadást a szakadár köztársaságok ellen

A Donyec-medence szakadár köztársaságai elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni orosz „különleges hadművelet”, jelentette ki szerdán Viktor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak.

Konasenkov szerint egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében, írja az MTI.

Az ukránok kilőhettek orosz repülégepeket Kijev felett

A brit védelmi minisztérium legújabb harctéri hírszerzési jelentése szerint az orosz erőknek nem sikerült jelentős áttörést elérniük Kijev északi részén, és úgy tűnik, hogy az ukrán erőknek sikerül lelőniük ellenséges repülőgépeket.

A Twitteren azt írják, hogy továbbra is folynak a harcok Kijevtől északnyugatra, de az orosz erők nem tudnak jelentős áttörést elérni.

Úgy tűnik, hogy az ukrán légvédelem jelentős sikereket ért el Oroszország modern harci repülőgépeivel szemben, és valószínűleg megakadályozta őket abban, hogy bármilyen szinten is uralják a légteret

– áll a brit védelmi minisztérium legfrissebb bejegyzésében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik