Tech

Így tudhatja meg, kik használják a Wi-Fijét

Cunaplus_M.Faba / Getty Images
Cunaplus_M.Faba / Getty Images

Egyre hatékonyabb módszerekkel tudják napjainkban feltörni a fiókjainkat, ám gyakran a tulajdonos nemtörődömsége is vezethet kellemetlen eseményekhez. A WiFi routerek jelszavait például még napjainkban is sokan hagyják alapbeállításon, vagy állítanak be egyszerű kódot. Bárhogy is, érdemes  rendszeresen ellenőrizni, ki fér hozzá a WiFi-hez, és eltávolítani a potyázókat, írja a Gizmodo.

Hogy erre milyen lehetőségeink vannak, az az otthoni hálózattól is függ. A modern routerek, és mesh-rendszerek dedikált alkalmazások által lehetővé teszik, hogy listába szedve tekintsük meg, mely készülékek használják a hálózatot, akiket ezután pár kattintással el lehet távolítani.

Ha régebbi eszközünk van, akkor sem kell megijedni, ugyanis a készülék dokumentációjában le van vezetve, hogyan lehet a hitelesítő adatok és az IP-cím megadásával hozzáférni a WiFi-vel kapcsolatos adatokhoz, valamint az ahhoz csatlakoztatott eszközök listájához.

Ha megvan a lista, nagy valószínűséggel nem készülékneveket fog látni, hanem egyedi kódokat, de előfordulhat az is, hogy az eszközön futó operációs rendszer jelenik majd meg.

Érdemes megjegyezni, hogy harmadik féltől származó appok is alkalmasak lehetnek ezen feladatok ellátására, például a windowsos Wireless Network Watcher vagy az androidos Fing app.

Amennyiben nem rendelkezik ilyen eszközökkel, érdemes rendszeresen megváltoztatni a WiFi jelszót. Az ugyan okozhat némi kényelmetlenséget, hogy újra és újra össze kell ilyenkor kapcsolnia az új kütyüket a hálózattal, de az adatai legalább így biztonságban lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik