Élő Nagyvilág

Nagy csapás készülődhet Kijevben, a magyar ellenzék Orbánék oroszbarátsága ellen tüntetett

UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
  • A Maxar Technologies legfrissebb műholdképei szerint egy páncélozott harckocsikból, tankokból és egyéb logisztikai járművekből álló, 64 kilométeres katonai menetoszlop tart Kijev felé. Olyan sokan vannak, hogy konkrét forgalmi dugó alakult ki bizonyos területeken a várostól északra.
  • Kijev polgármestere kedd délután jelezte: az oroszok már a főváros külvárosaiban vannak. Az orosz védelmi minisztérium is üzent a kijevieknek, miszerint fővárosi célpontokat fognak támadni hamarosan.
  • Kedden reggel is folytatódott Kijev és Harkiv ostroma. Utóbbi város főterét durva rakétatámadás érte, erről felvétel is készült. A hatalmas erejű robbanásnak legkevesebb tíz civil áldozata van, köztük egy indiai diák. Az ukrán külügyminiszter mészárlásról beszélt.
  • Akhtirka katonai támaszpontját szintén rakétával lőtték, ott legkevesebb 70 ukrán katona meghalt. A déli Herszont bekerítették az oroszok. Az ukránok szerint a háború kezdete óta 5710 orosz katonával végeztek.
  • Ukrajna amerikai nagykövete úgy tudja, tiltott termobárikus fegyvert használt az ukrajnai háborúban hétfőn Moszkva, de erre egyelőre nem áll rendelkezésre bizonyíték.
  • Orbán délelőtt eligazítást tartott a nagyköveteknek. Azt mondta nekik, most mindenkinek az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Magyarország belesodródását a háborúba.
  • Hétfőn nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatban követelte, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. A magyar kormány ezt a kezdeményezést támogatja, jelentette be Szijjártó Péter.
  • Szergej Lavrov az ENSZ ülésén lejátszott videóüzenetében arról beszélt, Moszkva attól tart, hogy Ukrajna nukleáris fegyvereket szerez be, de mire végigmondta, kiürült a terem.
  • A forint történelmi mélypontra gyengült, 375-ös szintig emelkedett az euró árfolyama.
  • Jövő héten összül a hágai Nemzetközi Bíróság, hogy az ukrán háború tárgyalja.
  • Szerdára tűzték ki a tárgyalások második fordulóját Oroszország és Ukrajna között.
  • A magyar ellenzék a Nemzetközi Beruházási Bank előtt tüntet az orosz agresszió ellen.
Kapcsolódó
„Az életüket fogják adni azért, hogy megvédjék a fővárosukat” – tömegével érkeznek az önkéntesek Kijevbe
Tudósítóink, Jászberényi Sándor és Hölvényi Kristóf Lvivből Ternopil érintésével tartanak az ostromlott főváros felé.

Putyin díszpolgár is, meg nem is a Debreceni Egyetemen

Még 2017-ben szavazta meg a Debreceni Egyetem Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a díszpolgári címet, és az utóbbi napokban felmerült, mennyire aktuális egy másik országot megtámadó állam vezetőjének ilyetén kitüntetése. A helyi portál, a Debreciner kitartóan zargatta az egyetem vezetését ez ügyben, de választ nem kaptak. Aztán március 1-én az egyetem közleményt adott ki, miszerint Putyin még nem vette át nyilvános, ünnepélyes ülésen a kitüntetését. Márpedig:

Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére.

Hozzátették még a közleményben, elítélnek minden háborús cselekményt, együtt éreznek Ukrajna polgáraival és a háború áldozataival, részt vesznek a humanitárius segítségnyújtásban, adományokat gyűjtenek, menekülteket szállásolnak el és orvosi segítséget is nyújtanak. Arról viszont nem szóltak, kezdeményezik-e a díszpolgári cím visszavonását.

Leállnak a Ford orosz gyárai

Felfüggeszti működését Oroszországban a Ford, aminek van egy közös vállalata (50-50 százalékos részesedéssel) az orosz Sollers nevű céggel. A nap folyamán már közölte a cég, hogy aggódik a kelet-európai fejlemények miatt. Három orosz városban van gyára a Ford Sollersnek: Szentpéterváron, Elabugában és Naberezsnije Cselniben. Ezekben mintegy 4000 ember foglalkoztatnak. A gyárakban a cég Transit, Kuga, Explorer, S-MAX és Galaxy modelleit szerelik össze. A Ford egy 100 ezer dolláros (március 1-i árfolyamon 33,2 millió forintos) támogatást is nyújt egy ukrán segélyalapnak. (CNN)

Újra tüntettek a háború ellen Oroszországban

Több mint 90 embert vettek őrizetbe Szentpéterváron kedden, mivel az ukrajnai háború ellen tüntettek – jelentette a BBC orosz szolgálata. A tüntetést a Gosztini Dvor bevásárlóközpontnál tartották, közel a híres Nyevszkij sugárúthoz. Az orosz rendőrség gyorsan reagált, félóra alatt kinn voltak a helyszínen, majd bepakolták a tüntetőket (és legalább egy újságírót) a rabomobilokba. Egy nappal korábban masszívabb demonstráció volt a városban, kb. 900 embert vettek őrizetbe.

Az Unióban felmerült, hogy menekültjogot adjanak a dezertáló orosz katonáknak

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos milliónyi kérdés közepette az Európai Unió tisztségviselői arról is vitatkoztak kedden, hogy mi lenne, ha menekültstátuszt adnának azoknak az orosz katonáknak, akik el akarják hagyni az orosz sereget.

A Guardian szerint a tisztviselők között abban egyetértés volt, hogy ha az elképzelés meg is valósul, kizárólag csak olyan személyeknek adnák meg a menekültstátuszt, akik bizonyítottan nem követtek el háborús bűnöket.

Több millió tonna ukrán gabona esett ki a piacról, brutális áremelkedés jön

Újabb rekordokat döngetnek a búza- és kukoricaárak az európai piacon Oroszország ukrajnai hadműveletei miatt – közölte kedden Damien Vercambre tőzsdebróker az AFP hírügynökséggel. A március 1-i adatok szerint a búza ára tonnánként 351,25 euróra, a kukoricáé 340 euróra emelkedett. Az Euronext párizsi tőzsdén a tonnánkénti búza ára legutóbb hétfőn ért el 322,5 eurós, míg a kukorica tavaly augusztus 4-én 320 eurós csúcsot.

Vercambre szerint „a válság még csak most kezdődik”, mivel a magas kereslet mellett az ukrán kikötők továbbra is le vannak zárva, miközben a vásárlók megoldásokat keresnek a kieső ukrajnai szállítmányok helyettesítésére. Hozzátette:

Ma még semmi sem változott igazán, de a piacok már kezdenek számot venni a helyzettel, vagyis hogy az ukrajnai export teljesen leállt és sürgősen új csatornákat kell találni.

Az Agritel nevű, vezető francia mezőgazdasági kutatóintézet szerint Egyiptom harmadik napja próbál kenyérgabonát vásárolni, de „újfent törölte tenderjét, valószínűleg a magas árak miatt”. Hasonlóan feszült a helyzet a kukorica piacán. Az Agritel felidézte, hogy Ukrajna az idén eddig mindössze 18,7 millió tonnát exportált a tervezett több mint 33 millió tonna helyett. A háborús helyzet miatt nem tudni, hogy az export mikor indulhat újra. Vercambre megjegyezte, hogy Kína 4-5 millió tonna ukrán kukoricát várt és most kénytelen ezt máshonnan beszerezni.

Az OTP Agrár szakértői az MTI-nek küldött keddi elemzésben felhívták a figyelmet arra, hogy Ukrajna nemcsak a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van. Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, az uniós gabona- és növényi olajimport mintegy negyedét adja, beleértve a kukoricának csaknem felét. Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszertermelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat.

Itt a trükk, hogy tud kommunikálni a külvilággal az ukrán elnök

Egy amerikai tisztviselő szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy olyan műholdas telefonon, védett vonalon keresztül tartja a kapcsolatot az USA, amit az invázió előtt egy hónappal kapott az amerikaiaktól. Korábban a kijevi amerikai nagykövetségen keresztül kommunikáltak az ukrán vezetéssel, de az orosz invázió veszélyének növekedésével a külképviseletet bezárták, ezért kellett egy alternatív megoldás.

Pavlo YURKIN / Volodymyr Zelensky press service / AFP Volodimir Zelenszkij telefonál egy mezei okostelefonnal egy 2019-es archív képen.

Zelenszkijre vadásznak az orosz különleges egységek, legalábbis az ukrán biztonsági szolgálatok több ilyen bejelentést tettek, többek közt elfogott vagy likvidált orosz egységekről. Az ukrán elnök folyamatos mozgásban van Kijeven belül, de a várost nem akarja elhagyni. Mindenesetre a folyamatos mozgás miatt pont a műholdas telefon az egyetlen hasznos kommunikációs eszköz számára. Korábbi videós bejelentkezéseit még nyilvános helyeken, akár közterekről adta le, de például az Európai Parlament ülésére már egy puritán szobából jelentkezett be. Zelenszkij nemrég beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, vélhetően egy ilyen telefonon.

Úgy tudni, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is kapott egy biztonságos műholdas telefont. E készülékeknek csak áram kell, szóval akár egy generátorral, akár egy autó akksijáról megtáplálva tudnak működni. Egy fanyar részletet is közölt az amerikai forrás: napokba telt az ukránoknak üzembe helyezni a készülékeket, mivel csak angol nyelvű leírás volt hozzájuk, ukrán nem. (CNN)

Lukasenka 2-3 nap alatt mozgósítja a belorusz hadsereget, ha szükséges

Fehéroroszország egyetlen katonai egysége sem hagyta el a támaszpontját, de veszély esetén az országot 2-3 nap alatt mozgósítani lehet – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető kedden a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint. Lukasenka a BelTA-nak azt is kijelentette, hogy Oroszországtól újabb Sz-400-as légvédelmi rendszert akar, amit Minszktől nyugatra telepítenének.

Ilyen rakétarendszer már hadrendben áll az ország délkeleti részében, az ukrán határ közelében. Lukasenka előzőleg kijelentette, hogy az Ukrajnában folyó háborúban nem vesznek részt fehérorosz katonák. Egyes médiajelentések szerint viszont fehérorosz katonákat láttak a Fehéroroszországgal szomszédos Csernyihiv megyében. (MTI)

Egy egyszerű térkép az ukrán menekülthullámról

Már 600 ezer felett van egyes hírek szerint az Ukrajnát a háború miatt elhagyni kényszerült lakosok száma. A Reuters korábbi adatai így már nem pontosak, ennek ellenére a nagyságrendeket jól szemléltetik, hogy melyik szomszédos országba milyen arányban érkeznek a hadakozás elől menekülők.

Bloomberg: a Sberbank megúszta, nem zárják ki a SWIFT-ből

A Bloomberg adta hírül a Twitteren, hogy az EU döntéshozói megállapodtak hét orosz banknak a SWIFT nevű pénzügyi rendszerből való kizárásáról, megkegyelmeztek ugyanakkor az ország legnagyobb hitelezőjének, a Sberbanknak és egy másik pénzintézetnek, ami az orosz gázipari óriás, a Gazprom résztulajdonában van.

Jelcin minisztere lemondásra szólította fel az orosz diplomatákat

Egy volt orosz külügyminiszter, a tárcát Borisz Jelcin elnöksége alatt, 1991 és 1996 között vezető Andrej Kozirev tett háborúellenes kijelentést kedden. Azt írta ki a Twitterére, hogy „felszólítom az összes orosz diplomatát, tiltakozásul mondjon le”, valamint „kedves orosz diplomaták, profik vagytok, nem olcsó propagandisták”. Elmondta, miniszterként büszke volt a külképviseleteken dolgozó kollégáira, és a mostaniaknak képtelenség kéne hogy legyen, hogy ezt a „véres, testvérgyilkos háborút” támogassák.

Összeül a hágai Nemzetközi Bíróság

A hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ legfőbb bírói szerve megerősítette, hogy máricius 7-én és 8-án tárgyalni fogja az Ukrajnában történteket.

Az AFP értesülései szerint Ukrajna nyújtott be keresetet Hágához még vasárnap, miután többször is hangot adtak annak, hogy az invázió során Oroszország háborús bűnök sorát követi el Ukrajnában. Az ukránok mellett azóta már több másik állam is szorgalmazni kezdte, hogy a megfelelő szervek vizzsgálják felül az Ukrajnában történteket.

Oroszország újabb barátot lelt magának Latin-Amerikában

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kijelentette keddi sajtótájékoztatóján, nem tervez kormánya Oroszország elleni szankciókat az ukrajnai háború miatt. Ennek oka: „jó kapcsolatot akarunk a világ kormányzataival, és képesnek akarunk maradni rá, hogy beszéljünk a konfliktus részeseivel”. López Obrador szerint a párbeszéd vezethet csak békéhez. Kritizálta az orosz állami propagandát nyomató csatornák, mint az RT hírcsatorna „cenzúrázását” is, miután több ország és közösségi média letiltotta azt felületeiről. A mexikói elnök kifejtette, akkor is cenzúrát mondott, amikor Donald Trump amerikai exelnök fiókjait blokkolták a közösségimédia-szolgáltatók. (CNN)

Oroszországban beszüntettek két médiumot, mert beszámoltak a háborúról

Oroszországban betiltottak két független médiaszervezetet, az indoklás szerint azért, mert szándékosan hamis információkat terjesztettek Moszkva ukrajnai inváziójáról – írja a Guardian az AFP-re hivatkozva.

Az orosz főügyész elrendelte hogy a médiafelügyelet korlátozza a TVRain néven is ismert Dozsd tévécsatorna, valamint az Eho Moszkvi rádiócsatorna hozzáférését. A hivatalos kommunikáció szerint erre azért volt szükség, mert a két médium „erőszakra, szélsőséges tevékenységekre szólította fel a fogyasztóit”, az orosz katonák ukrajnai tetteiről pedig „szisztematikusan hamis információkat közöltek”.

Az Eho Moszkvi főszerkesztője, Alekszej Venediktov a közösségi médiában már be is jelentette, hogy lekapcsolták a rádiójukat.

Az Orbán- és Putyin-ellenes tüntetés képekben

Kb. kétezer fős ellenzéki tüntetést tartottak kedd este a budai Clark Ádám téren, közel az orosz kötődésű Nemzetközi Beruházási Bank épületéhez. Felszólalt Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő, egy Marija nevű ukrán menekült nő, valamint Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. Íme fotóink az eseményről:

Galéria
Farkas Norbert / 24.hu

Bidennel egyeztetett Zelenszkij

A Twitteren számolt be róla az ukrán elnök, hogy megbeszélést folytatott az Egyesült Államok vezetőjével, Joe Bidennel. Zelenszkij megköszönte Biden támogatását és az Oroszország ellen hozott gazdasági szanckiókat, valamint újra hangsúlyozta, hogy együtt kell megállítaniuk Putyint, minél hamarabb, annál jobb.

Zelenszkij a nap folyamán többször is hangot adott annak, hogy a NATO-nak be kellene avatkoznia a történésekbe, mégpedig olyan módon, hogy egy repülési tilalmi zónát húznak fel Ukrajna felett, hogy kiiktassák az orosz légierőt. Az ukrán elnök javaslata azonban süket fülekre talált.

Táblák és felkiáltások a Clark Ádám téren

A létszám csekély, a lelkesedés nagy volt az ellenzéki tüntetésen. Munkatársunk, Nagy Gergely Miklós a tömegben tartózkodott a Clark Ádám téren, ahol kb. kétezer embert látott, valamint változatos táblák és felkiáltások voltak érzékelhetők:

„Orbán hazaáruló. Orbán takarodj! Nem leszünk gyarmat. Orbán=Putyin. Béke. Orbán Putyin katonája. Szíjjártó=Lavrov. Putyin gyilkos. Ruszkik haza!”

A mintegy kétezres tömeg hátsó részén főleg fiatalok álltak. Pár percenként újra és újra felzúgott a Ruszkik haza. Aztán Ukrajnát skandálta tömeg. Amikor a műsorvezető kijelentette, hogy azért vagyunk itt, mert az orosz bank szimbólum, a tömeg skandálni kezdte: „Európa! Európa!” És a nap meglepetése: Nocsak, tapsolták a Fideszt! A közönség azt honorálta, hogy a Fidesz képviselői megszavazták a Roszatom projektjeinek a leállítását, erről is beszélt Márki-Zay Péter. Végül sokan elindultak haza, amikor Márki-Zay bejelentette, hogy legyen közös Himnusz-éneklés. Ezzel ért véget a tüntetés.

Folytatás vasárnap délután az MTVA-székház előtt.

Farkas Norbert / 24.hu

Márki-Zay: Ez a kiszámítható miniszterelnök, akire háborús helyzetben valóban rá lehet bízni Magyarország jövőjét?

Hangos „MZP! MZP!” kiáltások köszöntötték Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét. Márki-Zay azzal kezdte, a tüntetésen összegyűlt adományokat még ma leviszik Záhonyba, majd köszöntötte Karácsony Gergely főpolgármestert, aki szintén ott van a Clark Ádám téren Orbán Viktor oroszpolitikája ellen tüntetve. A jelölt Ferenc pápát idézte, hogy a háború az emberiség bukása.

Magyarországnak olyan kormánya van, ami mindig háborúzott valaki ellen.

Szerinte más, amikor a migránsok, Soros vagy Gyurcsány ellen háborúzik a kormány, de ez most komoly háború. Orbán szerinte minden háborút elvesztett. Elvesztette az államadósság ellenit, a nyugdíj megvédését „3000 milliárd forint nyugdíj bánta”, a rezsiharcot a benzinár maximálásával kötötte össze. A migránsok ellen is fellépett, a plakátra kiírva, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját senki, erre csomó migránst telepített le, orosz bűnözőket is. „Sikerült leállítani a népességfogyást migránsokkal”, ezt a háborút is elvesztette. Az illiberalizmus harcát is elbukta, „az illiberális Putyin-frakció nem látszik összejönni”, ezzel az európai pártszövetség összekovácsolásának kudarcát emlegette.

Farkas Norbert / 24.hu

A Covid elleni háború volt a legsúlyosabb, ami „43 ezer magyar életét követelte”. Márki-Zay szerint Orbán azt mondta, megbízható és megfontolt politikusra kell bízni az országot, dehát Orbán minden háborúját elvesztette, nem ő az a személy. Felidézi, milyen össze-vissza zárták be az iskolákat, mekkora focimeccseket rendeztek a járvány idején, no meg mennyit lopott a kormány. „Orbán Viktor igenis felelős azért, ami Ukrajnában megy”, Putyin parancsára elzárta a kárpátaljai gázt, engedte be a kémbankot, adta ki az orosz fegyvercsempészeket Moszkvának. A felsorolás végén zengett a „hazaáruló” és a „mocskos Fidesz”. Valóban megfontolt, komoly vezetés kell, „a háborúval szemben béke”. Márki-Zay szerint a szeretet hatalma csak úgy jöhet el, ha a háborúból nem csinálnak politikát (mondta egy politikai tüntetésen), és minden lépést, amit Orbán helyesen tesz, azt el fogják ismerni és támogatni fogják. Azt is kérni fogják, hogy a hintapolitikát Orbán fejezze be, kössön ki végleg nyugaton.

„Európa, Európa” – skandálta a tömeg. Márki-Zay szerint Orbán mindenben Putyin pártján állt, majd kijelentette, Putyin agresszor. Sorolta mindazokat az intézkedéseket, amikben visszatáncolt Orbán orosz témában, mint a légtérzár, Paks 2, a Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítása. Márki-Zay megemlítette, hogy az orosz propagandacsatornákat blokkolni fogják Európában. „Az öt napja megfogalmazott követeléseinkből kettő maradt”. Az első, hogy Szijjártó Péter küldje vissza kitüntetését Oroszországba, amire az a válasz jött, nem ér rá a kormányt. A másik, hogy az MTVA se folytasson orosz propagandát. Az Európai Unió fegyvert fog szállítani Ukrajnának, ezt Orbán Viktor is megszavazta, pedig Orbán az ellenzéket támadta ezzel nemrég. „Ez a kiszámítható miniszterelnök, akire háborús helyzetben valóban rá lehet bízni Magyarország jövőjét?” – kérdezte. Orbánt csak az EU- és NATO-tagság védi a háborús konfliktusról. Felidézi, hogy Orbán sikeres békemisszióról beszélt moszkvai útja előtt, aztán kitört a háború.

Orbán Viktor a legtöbb kérésünket máris teljesítette.

Márki-Zay szerint az MTVA-t is le kéne állítani. „Az Európai Unió egyetlen árulója”, ahonnan ömlik a magyarokra az orosz háborús propaganda. A humanitárius cselekedetekben az ellenzék támogatni fogja a kormányt. Ismét Ferenc pápát idézte, miszerint a háború az emberség és politika bukása. Az emberség megnyilvánulásairól beszélt, a menekültek fogadásáról, majd megköszönte, hogy megmutatták a magyarok, milyen jó emberek tudnak lenni. „Mutassuk meg a világnak, hogy elsősorban emberek vagyunk!” – kiáltott fel a kormányfőjelölt. Sorolta az ukrán menekülteknek segítő önkormányzatokat, majd az egyházak előtt hajtott fejet. Márki-Zay szerint a putyini riogatás puszta riogatás. „A józan ész diktálja, hogy most sem lesz atomháború” – mondta, majd jelezte, eljöhet április 3. után „az emberség kormánya”, ami nem megy neki az üldözötteknek, hajléktalanoknak, romáknak, menekülteknek. Azzal zárta mondandóját, hogy az új kormány megmutatja majd az emberség hatalmát.

Olvasói sztorik