Élő Nagyvilág

Nagy csapás készülődhet Kijevben, a magyar ellenzék Orbánék oroszbarátsága ellen tüntetett

UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
  • A Maxar Technologies legfrissebb műholdképei szerint egy páncélozott harckocsikból, tankokból és egyéb logisztikai járművekből álló, 64 kilométeres katonai menetoszlop tart Kijev felé. Olyan sokan vannak, hogy konkrét forgalmi dugó alakult ki bizonyos területeken a várostól északra.
  • Kijev polgármestere kedd délután jelezte: az oroszok már a főváros külvárosaiban vannak. Az orosz védelmi minisztérium is üzent a kijevieknek, miszerint fővárosi célpontokat fognak támadni hamarosan.
  • Kedden reggel is folytatódott Kijev és Harkiv ostroma. Utóbbi város főterét durva rakétatámadás érte, erről felvétel is készült. A hatalmas erejű robbanásnak legkevesebb tíz civil áldozata van, köztük egy indiai diák. Az ukrán külügyminiszter mészárlásról beszélt.
  • Akhtirka katonai támaszpontját szintén rakétával lőtték, ott legkevesebb 70 ukrán katona meghalt. A déli Herszont bekerítették az oroszok. Az ukránok szerint a háború kezdete óta 5710 orosz katonával végeztek.
  • Ukrajna amerikai nagykövete úgy tudja, tiltott termobárikus fegyvert használt az ukrajnai háborúban hétfőn Moszkva, de erre egyelőre nem áll rendelkezésre bizonyíték.
  • Orbán délelőtt eligazítást tartott a nagyköveteknek. Azt mondta nekik, most mindenkinek az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Magyarország belesodródását a háborúba.
  • Hétfőn nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatban követelte, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. A magyar kormány ezt a kezdeményezést támogatja, jelentette be Szijjártó Péter.
  • Szergej Lavrov az ENSZ ülésén lejátszott videóüzenetében arról beszélt, Moszkva attól tart, hogy Ukrajna nukleáris fegyvereket szerez be, de mire végigmondta, kiürült a terem.
  • A forint történelmi mélypontra gyengült, 375-ös szintig emelkedett az euró árfolyama.
  • Jövő héten összül a hágai Nemzetközi Bíróság, hogy az ukrán háború tárgyalja.
  • Szerdára tűzték ki a tárgyalások második fordulóját Oroszország és Ukrajna között.
  • A magyar ellenzék a Nemzetközi Beruházási Bank előtt tüntet az orosz agresszió ellen.
Kapcsolódó
„Az életüket fogják adni azért, hogy megvédjék a fővárosukat” – tömegével érkeznek az önkéntesek Kijevbe
Tudósítóink, Jászberényi Sándor és Hölvényi Kristóf Lvivből Ternopil érintésével tartanak az ostromlott főváros felé.

Betétkifizetési korlátozás a magyar Sberbanknál

A Magyar Nemzeti Bank március 2-től 30 napra ügyfeleként 7 millió forintos betétkifizetési korlátozást vezet be a magyar Sberbanknál, ezt a jegybank írja közleményében. A Sberbank által kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét is 7 millió forintban limitálják ügyfelenként. És felügyeleti biztost is kirendeltek tegnap. Bővebben:

Kapcsolódó
Betétkifizetési korlátozást vezetnek be a magyar Sberbanknál
Ügyfelenként 7 millió forintban limitálják a Sberbankból kifizethető betétek és más források összegét, március 2-től él a jegybanki korlátozás.

Kína kimenekíti az állampolgárait

Kína elkezdte evakuálni az Ukrajnában tartózkodó állampolgárait, közölte a kínai állami sajtó.

Hétfőn 400 Odesszában és 200 Kijevben tartózkodó diák hagyta el az országot.

Kedden újabb ezer állampolgárt menekítenek majd ki Ukrajnával szomszédos országokba.

Korábban egyébként a kínaiakat nem szólította fel a kormányuk arra, hogy hagyják el Ukrajna területét.

Ukrajnában összesen hatezer kínai állampolgár lehet most.

Bekerítette Herszont az orosz hadsereg

Herszon városát körbevették az orosz katonák, erről számolt be egy ukrán újságíró és a helyi polgármester is kedden reggel.

Alyona Panina, az Ukraine 24 TV munkatársa azt mondta, a várost bekerítették, rengeteg az orosz fegyveres minden oldalon, a kifelé vezető utakon pedig ellenőrzőpontokat állítottak fel.

Állítása szerint a város élelmiszer-ellátása akadozik, mert a raktárak a település határán kívül vannak. Víz és áram egyelőre van mindenhol.

Igor Kolykhayev polgármester a Facebookon szintén megerősítette, hogy az orosz hadsereg ellenőrzőpontokat hozott létre, de biztosított mindenkit arról, hogy Herszon ukrán marad.

Harkivot bombázták az oroszok

Az orosz erők hétfőn Harkiv lakott városnegyedét bombázták, ennek következtében meghalt kilenc civil, köztük három gyermek is, további 37 ember pedig megsérült, közölt Ihor Terekhov polgármester.

Volodimir Zelenszkij ezzel összefüggésben a későn este leadott nyilatkozatában arról beszélt, a Harkiv ellen intézett támadás egyértelmű háborús bűncselekmény.

Harkiv egy békés város, békés lakott övezetekkel, ahol nincsenek katonai létesítmények. Több tucat szemtanú tudja megerősíteni hogy ez nem a véletlen műve, hanem szándékos megsemmisítése az embereknek. Az oroszok tudták, hogy hová lőnek

– fogalmazott.

Johnson útra kel

Lengyelországba és Észtországba látogat kedden Boris Johnson brit miniszterelnök, írja az MTI.

Johnson utazását a Downing Street tájékoztatása szerint az indokolja, hogy e két országot heveny módon érinti a jelenlegi ukrajnai válság.

Nagy-Britannia és a két kelet-európai ország egyaránt olyan értékeket vall, amelyek védelme most fontosabb, mint eddig bármikor, a humanitárius helyzet ugyanakkor romlik

– idézte a kormányfő nyilatkozatát a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Johnson hozzátette: Nagy-Britannia külföldi szövetségeseivel együtt továbbra is maximális nyomást fejt ki Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjére, annak érdekében, hogy Putyin érezze ukrajnai cselekedeteinek következményeit.

Boris Johnson Lengyelországban Mateusz Morawiecki kormányfővel találkozik. Észtországban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral együtt az ott állomásozó brit katonai kontingens tagjaival találkozik.

Oroszország száguld az államcsőd felé

Már 56 százalékos valószínűséget látnak az orosz államcsődre a befektetők, az ezt mérő mutatószám ezt mutatja. Közben a rubel is zuhanórepülésben, már 113 rubelt ér 1 dollár, pedig év elején még 75 rubel/dollár volt az árfolyam. Bővebben itt írtunk.

Migration Aid: a menekültek 90 százaléka csak néhány napot marad Magyarországon

Siewert András, a Migration Aid vezetője a 444.hu megkeresésére arról beszélt, az Ukrajna felől érkező menekültek 90 százaléka csak néhány napot marad Magyarországon, mert Nyugat-Európából értük érkező barátokkal, rokonokkal utaznak tovább leginkább Ausztriába vagy Németországba.

Becslése szerint jelenleg legfeljebb 10 ezer menekült elszállásolása a feladat Magyarországon. A menekültek több mint 90 százaléka nő és gyermek.

Sievert közölte, az önkormányzatok és a magánszemélyek felajánlásai nélkül nem boldogulna a magyar menekültügyi intézményrendszer, mert

az Orbán-kormány az elmúlt években annyira leépítette, hogy 1500 menekültet sem tudnánk befogadni.

Felhívta arra az ellentmondásos szituációra is a figyelmet, hogy míg a déli határon gyakorlatilag a légy sem tud átjönni, addig az ukrán-magyar határon minimális az ellenőrzés.

Legkevesebb 70 halott egy ukrán katonai bázison

Több mint 70 katona meghalt, amikor egy orosz rakéta eltalálta a Kijev és Harkiv között lévő Akhtirka katonai támaszpontját, közölte a régió vezetője a Telegramon.

Dmytro Zhyvytskyy egy fotót is posztolt a megsemmisített négyemeletes épületről, valamint arról, ahogy a mentőcsapatok túlélők után kutatnak.

Később Facebook-posztjában azt írta, a harcokban sok orosz katona és helyi lakosok is elhunytak.

Vizsgálatot indít a hágai Nemzetközi Bíróság, hogy követtek-e el háborús bűncselekményt az oroszok

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyében.

Karim Khan főügyész azt írta az MTI által idézett közleményében: az ukrajnai helyzet hozzávetőleges áttekintése alapján arra a következtetésre jutott, hogy megalapozottan gyanítható: háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek Ukrajna orosz inváziója közben. „Tekintve a konfliktus kiszélesedését az utóbbi napokban, az a szándékom, hogy a vizsgálatba folyamatosan bevonok minden, a hivatalom hatáskörébe tartozó újabb, bármely fél által bárhol az ország területén elkövetett, gyanítható bűncselekményt” – írta közleményében.

A főügyész magyarázata szerint Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében.

Oroszország nem ismeri el a bíróságot, és a főügyésznek bírósági jóváhagyást kell kapnia ahhoz, hogy elindíthassa a nyomozást – jegyezte meg a dpa hírügynökség.

Ukrán követ: vákuumbombát vetett be Oroszország

Tiltott termobárikus fegyvert használt az ukrajnai háborúban hétfőn Moszkva, ezt Ukrajna amerikai nagykövete mondta el egy kongresszusi eligazítást követő sajtótájékoztatón.

Oksana Markarova újságíróknak arról beszélt, az oroszok vákuumbombát vetettek be, amit tiltanak a genfi egyezmények.

Ennek a fegyvernek az a lényege, hogy a levegőből felhasznált oxigén segítségével nagy hatóerejű, nagy rombolásra képes robbanást generál.

A Human Rights Watch szerint vákuumbombát Csecsenföldön is használtak már korábban.

Kanada nem vesz olajat az oroszoktól, ám fegyvert szállít Ukrajnának

Kanada egyelőre nem vesz több kőolajat Oroszországtól az Ukrajna elleni háborúja miatt, viszont harckocsi-elhárító fegyverrendszereket és ezekhez modern lőszereket szállít Ukrajnának – jelentette be hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök az MTI összefoglalója szerint.

Trudeau indoklása szerint azért az olajimport leállítását választotta a kormány, mert ebből van az egyik legjelentősebb bevétele Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és oligarcháinak. Az orosz szövetségi bevételek több mint egyharmada a kőolajexportból származik, és bár Kanada az utóbbi években már nagyon kevés orosz olajat vásárolt, ez az intézkedés szerinte hatásos lesz.

Viszont az észak-amerikai ország további fegyvereket fog szállítani Ukrajnának „az orosz hadsereggel szembeni hősies küzdelméhez” – mondta újságírók előtt Ottawában. A kanadai médiahatóságnak pedig meg kellene fontolnia, hogy az RT orosz állami tévét kivegyék a médiakínálatból az országban – tette hozzá a kormányfő.

Száz Carl Gustaf márkájú harckocsi-elhárító fegyverről és kétezer hozzávaló rakétáról van szó, amelyeket a lehető leggyorsabban leszállítanak.

350 millió dollár értékű fegyvert ad át Ukrajnának Amerika

Antony Blinken amerikai külügyminiszter még több Moszkva-ellenes szankciót és Ukrajnának szállítandó még több fegyvert ígért ukrán hivatali kollégájának, Dmitro Kulebának hétfő esti telefonbeszélgetésükben utóbbi elmondása szerint.

Az Egyesült Államok nyugati szövetségeseivel együtt már számos büntetőintézkedést bevezetett Oroszország ellen amiatt, hogy megtámadta Ukrajnát, valamint jelentős fegyversegélyt nyújtott utóbbinak tavaly ősszel, majd decemberben, most pénteken pedig Joe Biden elnök utasította a külügyminisztériumot, hogy az amerikai készletekből adjanak át Ukrajnának további 350 millió dollár értékű fegyvert.

Washington viszont visszautasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kérését, hogy az Egyesült Államok létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében, ezzel megvédve Ukrajnát az orosz légitámadásoktól. Washington szerint ez nagyon veszélyes volna, mert ezáltal az Egyesült Államok kerülne nyílt konfrontációba Oroszországgal, hiszen az intézkedést az amerikai erőknek ki is kellene kényszeríteniük.

A kérés visszautasításáról Jen Psaki fehér házi szóvivő tájékoztatta az újságírókat.

Zelenszkij a Facebookon egy videóüzenetben azt is kérte hétfőn este a világ összes országától, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás, de különösen Harkiv város ostroma miatt tiltsanak ki repülőtereikről minden orosz repülőgépet, kikötőikből pedig minden orosz hajót, sőt fontolják meg, hogy egész légterükből kitiltják az orosz gépeket. Az elnök nem részletezte, hogy hogyan képzeli el mindezt, a repüléstilalmakat szerinte ki lehet kényszeríteni – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Zelenszkij ezenkívül háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg Oroszországot, és kijelentette, hogy ezért nemzetközi bíróság elé kellene állítani. Panaszkodott arra, hogy az orosz hadsereg aközben is folytatta a bombázást Ukrajnában, hogy folytak az ukrán-orosz béketárgyalások az ukrán-fehérorosz határon.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő azt mondta hétfőn a Reuters szerint, hogy az Egyesült Államok nem lát semmilyen orosz katonai intézkedést azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette vasárnap: különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el a hadsereg elrettentő erőinél.

Több volt amerikai tisztségviselő és szakértő azonban figyelmeztet, hogy hiba volna Putyin bejelentését figyelemelterelésnek vagy nagyotmondásnak tekinteni, mert ha sarokba szorítva érzi magát, akkor ez valódi fenyegetéssé válhat.

Folytatódtak éjjel a harcok, de kisebb intenzitással

Az orosz hadsereg Ukrajna elleni háborújában hétfőn éjjel is folytatta a főváros, Kijev és a keleti Harkiv ostromát, még ha kisebb intenzitással is, mint napközben, írja az MTI.

Harkivban az orosz katonák felrobbantottak több transzformátort, emiatt áramkimaradás és vízhiány keletkezett sok lakásban – közölte Ihor Terehov polgármester. Napközben az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a várost, már akkor többtucatnyi civil meghalt és több száz megsebesült.

Az ukrán állami média jelentette, hogy a déli Herszon város ostroma is elkezdődött, és az oroszbarát szakadárok elfoglalták Nyikolajevka várost a donyecki régióban.

Brutális menetoszlop halad Kijev felé

A Maxar Technologies által közzétett műhold felvételek tanúsága szerint egészen komoly orosz katonai konvoj van úton Kijev felé.

Olyan sok tankot halmoztak fel egymás után, hogy 64 kilométeres sort alkotnak az Antonov reptértől egészen az ország északi részén található Pribyrskig.

Egyes utak annyira megtelítődtek tankokkal, hogy az valóságos forgalmi dugót eredményezett.

Maxar Technologies / AFP

Vasárnap egyébként ugyanennek a konvojnak a méretét még csak 6 kilométeresre saccolták.

A Maxar szerint több épület is füstölt Ivankiv városától északra és észak-nyugatra azok mellett az utak mentén, ahol a konvoj halad. Egyelőre nem tudni, hogy a házak füstölését pontosan mi okozta.

Mindeközben a fehérorosz határon is harci helikopterek és szárazföldi csapatok gyülekeznek a műhold felvételek szerint.

Olvasói sztorik