Nagyvilág

Hét migráns halt meg egy rendőrségi autós üldözésben Görögországban

Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A múlt hónaban két roma tinédzserre lőttek rá hasonló körülmények között a görög rendőrök, az egyiküket meg is ölték.

Hét ember meghalt és nyolc további megsebesült, miután a görög rendőrség üldözőbe vett egy járművet Athén közelében. A túlzsúfolt kocsiban migrációs hátterű emberek ültek, a sofőr a menekülés során elvesztette az uralmát a jármű felett, és egy autópályai fizetőkabinnak ütközött.

A Vice beszámolója szerint a múlt hónapban sok kritika érte a görög rendőrséget, miután hasonló körülmények között rálőttek két, szintén autóval közlekedő roma tinédzserre, és az egyiküket megölték. Ez a tragikus esemény egy sor helyi demonstrációt váltott ki, amelyek ráirányították a figyelmet a görög rendőrség romákkal szembeni túlkapásaira. A görögországi romák gyakran szenvednek bántalmazástól, diszkriminációtól, és sokan közülük – Észak-Macedóniához és Bulgáriához hasonlóan – személyazonosító okmányok nélkül kénytelenek élni, ami azt jelent, hogy sem állampolgárságuk sincs, sem ellátásokra nem jogosultak.

A lap egy neve elhallgatását kérő Athénban élő afgán menekültre hivatkozva azt írja, hogy Görögország törökországi határán és gyakran a sokkal kevésbé őrzött bolgár határon keresztül is át lehet jutni a rendőrök megvesztegetésével – ez nagyjából 1500 euróba kerül. Az átkelésnek ez a módja biztonságosabbnak tekinthető, mint a tengeri útvonalon való átkelés, állította a menekült.

A rendőrök pénzt kapnak, így senkit nem vesznek őrizetbe

– mondta a lapnak, hozzátéve, hogy az év elején fizetett a rendőröknek azért, hogy fivére átkelhessen a szárazföldi határon.

2015 óta több ezer ember halt meg a Földközi-tengeren és az Égei-tengeren, ők a Közel-Keletről, Észak-Afrikából és Közép-Ázsiából próbáltak átjutni a biztonságosabbnak hitt kontinensre.

A görög kormány az EU többi részének támogatásával kemény álláspontot képvisel a menekültválság ügyében. Görögországban gyakran őrizetbe veszik civil szervezetek dolgozóit, amiért segítséget nyújtanak a menekülteknek, és olyan újságírók is zaklatásoknak voltak kitéve, akik beszámoltak arról, hogy a görög parti őrség miként kényszerít migránsokat szállító hajókat török felségvizekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik