Nagyvilág europoli

Hogy lehet igényelni? Ki jogosult rá? Így működik az uniós digitális Covid-igazolvány

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A magyarországi vakcinaigazolás adattartalmát összhangba hozzuk az uniós igazolással, így a július 1-jei határidőig a magyar applikáció minden olyan információt tartalmaz majd, ami szükséges lesz az EU-n belüli közlekedéshez.

Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. Ezzel az uniós vakcinaútlevél néven ismert dokumentumra célzott, aminek a tervezetét a hét elején hagyta jóvá az Európai Parlament. Ennek értelmében júliustól a beoltottak, a negatív teszttel rendelkezők és a fertőzésen bizonyítottan átesettek egyszerűbben tudnak majd az egyik EU-s tagállamból a másikba utazni, nem kell az adott országok beutazási feltételeit kibogarászni, hiszen a rendszer néhány részlettől eltekintve egységes lesz.

Hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban? Szerepel majd rajta az oltás típusa? Kell fizetni érte? És hogyan lehet hozzájutni az igazoláshoz? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Újabb applikációra lehet szükség

A dokumentum nem vakcinaútlevél néven fut, mivel nem kizárólag az oltottság tényét rögzíti, hanem azt is, ha valaki átesett a fertőzésen, vagy legkésőbb az utazást megelőzően 72 órával csináltatott egy negatív PCR-tesztet. Ezért főleg azok az országok lobbiztak, amelyeknek a gazdasága a turizmusra épül, hiszen rengeteg olyan vendég kieshetett volna, aki ugyan nem kapott oltást, de már volt koronavírusos, vagy jelenleg is bizonyítottan fertőzésmentes.

A rendszert végül az EU vezetői digitális Covid-igazolvány névre keresztelték át, és elérhető lesz az EU mind a 27 tagállamában, valamint várhatóan hamarosan bizonyos unión kívüli országokban is. Az EU tárgyalásban van Izlanddal, Liechtensteinnel, Norvégiával és Svájccal is, de egyelőre Nagy-Britanniával sem született még megállapodás.

Az arra jogosultaknak minden ország maga állítja majd ki a dokumentumot, aminek egységes lesz a dizájnja. Lehet digitális vagy papír alapú, erről az igénylő dönthet majd. Mindkettőn szerepel majd egy QR-kód, amit leolvasva láthatóvá válik az illető járványügyi státusza.

Magyarországon egyelőre arról még nincs pontos információ, hogy mikortól és hol lehet majd kérni az igazolást, de a kormányfő nyilatkozata alapján erre az elkövetkező hetekben, még az indulás előtt sor kerül majd. Minden valószínűség szerint nem az EESZT rendszerét bővítik majd ki, hiszen negatív PCR-teszttel nálunk nem lehet oltási igazoláshoz jutni, tehát gyaníthatóan egy új applikációt kell letölteni a telefonra.

A kínai és az orosz vakcinát főszabály szerint nem fogadják el, de ettől el lehet térni

A digitális Covid-igazolás ingyenes lesz, és nem lesz rajta, hogy meddig érvényes, ahogy az a magyar védettségi igazolványon sem szerepel az oltottak esetében. Ez azért van így, mert egyelőre nincs tudományos konszenzus arról, hogy egy-egy vakcina pontosan mennyi ideig ad védettséget.

Kilenc tagállam – Litvánia, Spanyolország, Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország – már a július 1-jei hivatalos indulás előtt elkezdte kibocsátani a dokumentumokat az arra jogosult állampolgárainak, így ők elvileg már szabadon utazhatnak ebben a blokkban, mivel ezek az országok fogadják is az ilyen irattal rendelkező utasokat. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint keddig a felsorolt államokban eddig összesen egymillióan igényelték az igazolványt, a számuk pedig folyamatosan nő.

A digitális Covid-igazolvány mutatni fogja azt is, hogy egy vagy két oltáson van-e túl a felhasználó, azt viszont minden ország maga dönti majd el, hogy mik a belépés feltételei. Tehát lehet olyan tagállam – ilyen például Horvátország –, ahol egy oltás is elég a határátlépéshez, míg máshová csak a teljes védettség megszerzése után engedik be a turistákat. Erről az utazás előtt kell tájékozódni, bár júliusra kevés lesz Magyarországon azoknak a száma, akik a két oltás között vannak.

A héten elfogadott EU-s rendelet értelmében alapszabályként a dokumentum csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinákkal jogosít fel utazásra. Ide tartozik az AstraZeneca, a Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson.

Aki kínai vagy orosz oltóanyagot kapott, az alapjáraton nem élvezheti az igazolásnak előnyeit, ugyanakkor a tagállamok egyedi szabályozással ettől eltérhetnek. Horvátország és Görögország például mindegyik oltást elfogadja, és jó eséllyel több olyan ország követni fogja ebben őket, ahol a turizmus létfontosságú.

Koronavírus

Az EU továbbá azt kérte minden tagországtól, hogy ha a dokumentumokkal rendelkezőket egyszer beengedik az országba, akkor egyéb korlátozásokkal se nehezítsék az ott tartózkodásukat. Hazánkban ez különösen érdekes lehet, hiszen étterembe, színházba, stadionba és sok más helyre, például szállodába is, csak oltási igazolvánnyal lehet – a tervek szerint a nyár végéig – belépni. Bár július 1-jétől az lenne a logikus, ha a digitális Covid-igazolvány is felmentést adna minden korlátozás alól, ez visszás lehet, hiszen ahhoz egy külföldinek negatív PCR-teszttel is hozzá lehet jutni, míg Magyarországon például ez nem ad plusz jogokat. A foci-Eb ideje alatt viszont ez a kivételezés lesz jellemző: a mérkőzésekre érkező külföldiek negatív PCR-teszttel léphetnek be az országba, és onnantól védettnek minősülnek, azaz megszállhatnak szálláshelyen, ehetnek a vendéglátóhelyek belső részein.

Bár a magyar kormány több országgal kötött már megállapodást a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról, szűk egy hónap múlva az utazások szempontjából könnyebb lesz már az életünk – bár teljes bizonyossággal csak azoknak, akik az EMA által elfogadott vakcinát kaptak, vagy átestek a fertőzésen.

Kapcsolódó
Több millió vakcinán ülünk, de már csak harmadikok vagyunk az oltási sorban
Izland lehagyott, Finnország pedig ott van a sarkunkban. Heti vakcinaösszegző.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik