Nagyvilág koronavírus

EU-s diplomaták szerint az Európai Bizottság beperelné az AstraZenecát

Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Európai Bizottság kész pert indítani az AstraZeneca ellen, erről öt névtelenül nyilatkozó diplomata beszélt a Politicónak.

A Bizottság szerdán a nagykövetek találkozóján vetette fel az ügyet, a lap szerint pedig a tagországok többsége támogatta a kezdeményezést, mivel az oltóanyaggyártó az ígértnél jelentősen kevesebb vakcinát szállított le. Az egyik diplomata szerint a jogi eljárás célja az lenne, hogy kötelezzék az AstraZeneca számára az uniós szerződésben meghatározott dózisok biztosítására. Két diplomta a szerint pedig még ezen a héten lesz egy határidő, ameddig a tagországoknak dönteniük kell a jogi eljárás megindításáról.

Az Astrazeneca januárban vonta magára az EU haragját, mikor bejelentették,  hogy nem tudják leszállítani az eredetileg vállalt mennyiségben az oltóanyagokat. Az első negyedév végére a cég a vállalt 100 millió adag helyett mindössze 30 millió adag vakcinát juttatott el az EU országaihoz, ez a kiesés pedig súlyosan hátráltatta az oltakozást az uniós országokban.

A cég előrejelzése szerint nagyjából 70 millió újabb vakcinát szállít a második negyedévének végéig, azonban ekkorra az unióval kötött szerződés alapján a teljes 300 millió adagot biztosítaniuk kellene.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik