Nagyvilág

Biden megnevezte, kit jelöl az igazságügyi miniszteri posztra

Nicholas Kamm / AFP
Nicholas Kamm / AFP

Joe Biden megválasztott amerikai elnök csütörtökön hivatalosan megnevezte jelöltjét az igazságügyi miniszteri (főügyészi) posztra, amely az Egyesült Államok legjelentősebb megbízatásának számít a törvények betartatásában, írja az MTI.

A bejelentés szerint Merrick Garland bírót választotta ki, aki a fővárost, Washingtont is magába foglaló Columbia Kerület (District of Columbia) fellebbviteli bíróságán dolgozik.

Közismert 2016-ban lett, amikor Barack Obama elnök őt választotta ki, hogy a legfelsőbb bíróságon betöltse az elhunyt konzervatív Antonin Scalia helyét. A republikánusok uralta szenátus akkor elutasította a mérsékelt politikusnak tekintett Garland megválasztását a posztra.

Biden a jelölésről kiadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Garland segíthet az igazságügyi minisztérium függetlenségének helyreállításában, és így a nép érdekeit szolgálja, nem az elnökét, és újjáépítheti a közbizalmat a jogállamiságban, és fáradhatatlanul fog dolgozni a méltányosabb és igazságosabb jogrendszer biztosításán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik