Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Kamala Harris lesz a demokraták alelnökjelöltje az amerikai elnökválasztáson

Kamala Harris szenátor lesz a Demokrata Párt alelnökjelöltje a novemberi amerikai elnökválasztáson – jelentette be Joe Biden elnökjelölt. Harris az első színes bőrű nő, aki az egyik nagy párt jelöltje lesz az amerikai elnökválasztások történetében.

Kamala Harris bátran harcol a kisemberekért és ő az ország egyik legnagyszerűbb közszolgája,

írta a Twitteren Biden.

A volt amerikai alelnök már márciusban, még az előválasztások során, kijelentette, hogy ha őt lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, akkor mindenképpen nőt választ maga mellé. Biden és Harris hivatalosan a párt augusztusi konvencióján válik jelöltté, de mivel nincs versenytársuk, ez már igazából csak formaság lesz.

Harris a Twitteren kijelentette, hogy Biden képes egységbe vonni az amerikaiakat, mert egész életében értük harcolt és elnökként képes lesz majd olyan Amerikát felépíteni, amilyenre vágynak.

Amint arról egy korábbi cikkünkben írtunk,  Harris neve már akkor felmerült, mint ideális alelnökjelölt Biden mellé. A karrierjét ügyészként kezdő 55 éves politikus – aki San Francisco város ügyésze volt, mielőtt megválasztották Kalifornia állam legfőbb ügyészének, majd az állam szenátorának – indult a demokrata elnökjelöltségért, de kampánya az erős kezdés ellenére kudarccal ért véget: még az első előválasztás előtt kiszállt a versenyből.

A Demokrata Pártban egyre nagyobb befolyást szerző progresszívek nem támogatták lelkesen a „zsaruként” jellemzett Harris jelöltségét, mert ügyészként nem állt ki az igazságügyi reformok mellett, és inkább a biztonságos középutat választotta. A George Floyd halála miatt kitört tüntetéseket követően azonban egyik fő ereje lett a kongresszusban a demokraták által indított, a rendőrség megreformálását célzó politikai harcnak, és erőteljesen kiállt a progresszív ügyek mellett, elnyerve valamennyire a balszárny tiszteletét.

A döntésre nevesebb demokrata politikusok is pozitívan reagáltak, köztük Bill Clinton egykori amerikai elnök is, Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus elnöke pedig történelmi jelentőségűnek nevezte az Biden döntését.

Joe Biden felesége, Jill pedig Kamala Harris férjének, Douglas Emhoffnak üzent és azt kérdezte: készen áll?

Kiemelt kép: JEFF KOWALSKY/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik