Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Női alelnökjelöltet választ maga mellé Joe Biden

Joe Biden, a jelenleg legesélyesebb pályázó az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségének elnyerésére a vasárnapi televíziós vitán bejelentette, ha ő lesz a jelölt, női alelnökjelöltet választ maga mellé. Barack Obama egykori alelnöke a CNN és a spanyol nyelvű, amerikai Univision televízió által közösen szervezett vasárnap esti vitán Bernie Sanders vermonti szenátorral ütköztette álláspontját.

Joe Biden a zsebében érezheti a demokrata elnökjelöltséget
A szuperkedd után a minikedden tartott előválasztásokon is több szavazatot szerzett, mint Bernie Sanders.

Az eseményt eredetileg az arizonai Phoenixben tartották volna, de az új típusú koronavírus terjedése miatt végül a szövetségi fővárosban, Washingtonban, egy televíziós stúdióban tartották meg, közönség nélkül. A két politikus betartotta az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) előírásait, azaz nem fogott kezet egymással, és kellő távolságban maradt.

A vita központi – sőt, szinte csaknem egyetlen – kérdése az egészségügy, és ezen belül is a vírusfertőzés elleni küzdelem volt. Biden és Sanders egyaránt a jelenleginél agresszívebb kormányzati fellépést sürgetett. Az egészségügyet érintő kérdésekben azonban a korábbi alelnök a jelenlegi helyzet azonnali kezelésére, a koronavírus elleni küzdelemre összpontosított, míg a vermonti szenátor az egészségügy alapvető átalakításának programjáról beszélt.

Biden hangsúlyozta, hogy a Sanders által javasolt egészségbiztosítási változtatások „forradalmat jelentenének”, de ezt az amerikaiak szerinte nem akarják. Szemére vetette a vermonti szenátornak, hogy nem vázolta fel konkrétan a tervezett reform részleteit, anyagi vonzatait. Sanders azzal válaszolt: vetélytársa csak a jelenlegi helyzet megőrzését akarja, pedig szerinte éppen a mostani válság teremtene lehetőséget az egészségügyi rendszer alapvető átalakítására.

Joe Biden leszögezte, hogy több milliárd dollárt költene az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megfékezésére és a járvány miatt gondokkal küszködő gazdaság élénkítésére.

Ez olyan, mint hogyha külföldről megtámadtak volna bennünket,

fogalmazott a járványról Biden, aki korábban rasszizmussal, idegengyűlölettel vádolta meg Donald Trump elnököt, amikor „kínai vírusnak” nevezte a Kínából elterjedt új típusú koronavírust.

Bernie Sanders az amerikai történelem példátlan pillanatának nevezte a vírus miatt kialakult válságot, és arra hívta fel a figyelmet: az amerikai egészségügyi rendszer jelenleg nincs felkészülve arra, hogy mindenkit ellásson. Úgy vélte, hogy éppen a mostani vírusválság példázza a legjobban az állami és a magánegészségügyi ellátás működésképtelenségét. A szenátor nem vázolt fel konkrét intézkedéseket a vírusválság enyhítésére, helyette Donald Trump elnököt bírálta, aki szerinte nem kezeli megfelelően a kialakult helyzetet.

A vita hangnemét az első kommentárok a korábbiakhoz képest sokkal nyugodtabbnak minősítették, bár Bernie Sanders egy alkalommal azt vágta oda Joe Bidennek:

Legyen egyenes az amerikai emberekkel!

Joe Biden ezt az alkalmat használta fel arra, hogy bejelentse: amennyiben ő lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, alelnökjelöltjéül női politikust választ majd, ezt később egy Facebook-posztban is megerősítette. Bernie Sanders szintén hajlott arra, hogy politikusnőt válasszon maga mellé.

Az amerikai sajtóban napok óta latolgatják, hogy ki lehet majd Joe Biden alelnökjelöltje; a legtöbb lap szerint Kamala Harris kaliforniai szenátor, vagy Stacey Abrams, a georgiai képviselőház korábbi tagja. Mindkét politikusnő színes bőrű.

Közzétette: Joe Biden – 2020. március 15., vasárnap

Az Egyesült Államokban eddig kétszer volt női alelnökjelölt: 1984-ben a demokrata párti Geraldine Ferraro képviselő Walter Mondale elnökjelölttel, 2008-ban pedig a republikánus Sarah Palin alaszkai kormányzó John McCain arizonai szenátorral együtt indult a választáson. Végül egyikük sem lett alelnök.

Joe Biden és Bernie Sanders vitája az utolsó volt kedd előtt, amikor demokraták és republikánusok egyaránt négy államban tartanak előválasztást: Floridában, Arizonában, Ohióban és Illinois-ban. A republikánusok továbbá az Egyesült Államok társult államában, a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Északi Mariana-szigeteken is jelölőgyűléseket is rendeznek.

Kiemelt kép: a koronavírus miatti elővigyázatosságból Biden és Sanders nem kezet fogott, hanem összeérintette a könyökét. Fotó: Mandel NGAN/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik