Nagyvilág koronavírus

Dél-Olaszország puskaporos hordó, miközben északon már látni az alagút végét

Az olasz kormány a járvány csúcspontjához közeledve lassan felteheti magának a kérdést: mi lesz ezután? De ehhez előbb az kell, hogy a jóval szegényebb és kevésbé fejlett déli tartományok is átvészeljék a vírust.

Olaszország március elején vált az új koronavírus európai gócpontjává, az élet szinte egyik napról a másikra megállt, a halálos áldozatok száma pedig azóta folyamatosan növekszik. Hamar szinte az egész kontinensen szigorú intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszert ne terhelje túl a betegszám exponenciális növekedése.

A jó hír az, hogy Olaszországban hamarosan kicsúcsosodhat a járvány. A vasárnapi 5217 eset után hétfőn 4050, kedden 4053 új megbetegedésről érkezett hír, ami a két legkevesebb március 17. óta, és a halálesetek száma is stabilizálódott. Mindez arra utaló jel, hogy a kijárási tilalom és a kormány által hozott rendeletek eredményesek, és a fejlemények némi megkönnyebbülést jelenthetnek az embereknek is, akik immár hetek óta csak szükségesetben hagyhatják el az otthonaikat.

Az adatok ugyanakkor csalókák lehetnek, az új fertőzések és a halálesetek száma továbbra is nagyon magas, az olasz kormánynak pedig hamarosan fel kell tennie magának a kérdést, hogy mi lesz ezután. A korlátozó intézkedések többsége pénteken lejár, ezek közül sokat várhatóan több hétre meghosszabbítanak, arról azonban heves viták folynak ezekben a napokban, hogy melyik intézkedést tartsák meg, és melyiket oldják fel.

A döntés meglehetősen nehéz, már csak azért is, mert a járvány teljesen más ütemben terjedt el az országban. Északon kezdődött, máig Lombardia tartomány a legsúlyosabban érintett régió, és várhatóan is itt fejeződik be majd leghamarabb, ugyanakkor a déli tájakon még csak most kezd igazán nagy problémákat okozni a koronavírus.

Fotó: Francesco Militello Mirto /NurPhoto /AFP

Az élet csak fokozatosan állhat helyre

Ahogy arról Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt, a teljes kijárási tilalom államcsődhöz vezetne. Ez általános igazság, és Olaszországra is vonatkozik. A gazdaságot nem lehet teljesen leállítani, az állampolgároknak ugyanakkor fogy a türelme és a kitartása, és vannak olyan szegmensek, mint például az ingatlanpiac, amelyeket nem lehet beláthatatlan időre befagyasztani.

Fontos, hogy a vírust egyelőre az olaszok sem győzték le, csak a terjedését sikerült valamelyest megfékezni. Ezt a helyzetet pedig a kellő óvatossággal kell kezelni, mert egy sebezhető országban könnyen elindulhat a járvány második hulláma, újraindítva azt a folyamatot, aminek éppen a kellős közepén van Nyugat-Európa.

A politikusoknak két feladata lesz most Olaszországban: az egészségügy és a gazdaság stabilizálása. A kettőre ráadásul egyszerre van szükség: az a társadalom képtelen lenne a hosszú távú működésre, ahol ellenőrizetlenül hagyják terjedni a vírust, viszont ha a gazdaság teljesen leáll, az államnak már nem lesz pénze az egészségügy finanszírozására. Nagyban múlik tehát a két szegmens egyensúlyban tartásán, hogy miként lábal majd ki az ország a krízishelyzetből.

A helyzetet nehezíti, hogy a kormány gyakorlatilag minden nem létfontosságú gazdasági tevékenységet betiltott tíz nappal ezelőtt, ami gyárbezárásokhoz vezetett, míg korábban a bárok, éttermek és a legtöbb üzlet bezárásáról döntöttek. Ezzel ugyan sikerül a vírus terjedését lelassítani, ám ennek nagyon súlyos gazdasági vonzata van. Ráadásul egy darabig ha akarnák, se tudnák meggyőzni az állampolgárokat, hogy újra biztonságos munkába járni, pláne olyan helyeken, ahol szoros a kontaktus a kollégákkal.

A gazdaságnak bizonyos ágazatai még biztosan sokáig szenvedni fognak. A nagyobb összejöveteleket, sportrendezvényeket és konferenciákat az elsők között tiltották be, és várhatóan az utolsók között fogják azokat újra engedélyezni. Jó eséllyel az éttermek egy idő után ismét kinyithatnak majd, de jelen állás szerint elképzelhetetlen, hogy a turisták özönleni fognak Olaszországba (vagy a világ bármely más területére).

Azoknak, akik a járvány alábbhagyásával újra be kell járniuk a munkahelyükre, mert a munkájukat nem tudják otthonról elvégezni, minimálisra kell csökkenteni a megfertőződés kockázatát. Ezt tömeges teszteléssel lehetne elérni, ami egy ilyen méretű országban nehezen kivitelezhető. Lombardia kormányzója például azt mondta, hogy ebben a tempóban három évbe is beletelne, mire a régió 10 milliós lakosságától kivétel nélkül mintát vennének. A kutatók próbálják kifejleszteni a minél gyorsabb teszteket, de nem tudni, azok mikor állnak majd rendelkezésre.

Olaszország talán Kínáról vehet majd példát, ha a járvány kezd elcsendesedni. Az élet újrakezdésének kulcsa a fokozatosság lesz, aminek elengedhetetlen része az emberek fegyelmezettsége is. Kérdés, hogy mikor jöhet el ez a pont, hiszen van még olyan olasz régió, ahol a probléma még csak most kezd igazán súlyosbodni.

Lombardia tragédiája Dél-Olaszország tragédiája lehet

A március 30-án közölt adatok szerint Olaszországban eddig több mint 105 ezer koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ebből csak 43 ezret az epicentrumnak számító Lombardia tartományban, ahol Milánó is található. Ez azt jelzi, hogy a járványnak egy nagyon jelentős gócpontja volt eddig, és itt tényleg elérheti a csúcspontját a következő egy hétben (az új megbetegedések száma már napok óta csökken, március 24-én még egy nap alatt 132 beteget kellett intenzív osztályra szállítani, egy héttel később 81-et), de más régiókban ennél árnyaltabb a helyzet.

Olaszország déli része kevésbé fejlett, hagyományosan a szegényebb réteg lakik itt, és az egészségügyi ellátás sem olyan magas színvonalú, mint északon. Sokan napról napra élnek, alkalmi munkákat vállalnak. Campania, Calabria és Szicília tartományban a legnagyobb a munkanélküliségi ráta, a felnőtt lakosság 20 százaléka nem dolgozik, a 16-24 év közöttieknek pedig a fele nem talál magának munkát. Most, hogy még az a kevés lehetőség is elúszott, sokakat jóformán az éhhalál fenyeget.

A vírus miatt sokan attól félnek, hogy egy puskaporos hordó most az övezetük, amely bármelyik pillanatban felrobbanhat.

A legkézenfekvőbb példa erre a szicíliai Palermo. A városban nagyon erős a bűnözői jelenlét, ezért rendőröket telepítettek az utcákra, mert tartanak tőle, hogy a járvány terjedésével fosztogatásba kezd a maffia. Leoluca Orlando, Palermo polgármestere a La Stampa című olasz lapnak gy fogalmazott

gyorsan kell cselekednünk, sőt annál is gyorsabban. A pánik könnyen erőszakba torkollhat.

Fotó:  Francesco Militello Mirto /NurPhoto /Getty Images

A déli tartományok vezetői ugyancsak vészjósló nyilatkozatokat tesznek, és több pénzt kérnek a kormánytól. Azt mondják, a segélycsomagokban rendelkezésükre bocsátott összegekhez eddig is hozzáfértek, viszont a kijárási tilalom által okozott gazdasági veszteséget nem tudják pótolni, és a komplett régió bedőlhet.

Aggasztó hírek érkeznek például Campania tartományból, Nápoly környékéről is, ahol a fertőzöttek száma megközelítette a kétezret, Vincenzo De Luca tartományi elnök szerint a kormány mégsem segít rajtuk, a beígért lélegeztetőgépeknek és más életmentő készüléknek nyoma sincs náluk.

Reálissá vált, hogy Lombardia tragédiája hamarosan a déli rész tragédiája jel. A járvány kirobbanásának előestéjén vagyunk

– magyarázta.

A következő napok egyik legnagyobb kérdése az lesz, hogy az olasz kormány által hozott intézkedések mennyire hatásosak az ország egészét tekintve. Miután Lombardia tartományban megjelent és viharos sebességgel terjedni kezdett a vírus, sokan délre mentek, aminek most ihatja majd meg a levét a régió.

Kiemelt kép: MTI /EPA-APA /Fabio Muzzi

Koronavírus: nagyon kellemetlen lehet a mintavétel
Egy amerikai szakértő képpel illusztrálta a folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik