Tudomány koronavírus

Koronavírus: nagyon kellemetlen lehet a mintavétel

Az új koronavírust (SARS-CoV-2) nyál- és vérmintákból egyaránt ki lehet mutatni, attól függően, hogy milyen vizsgálati módszert alkalmaznak a szakértők. Az egyes országok eltérő teszteket használhatnak, az egyik legelterjedtebb technika az úgynevezett PCR, melynek segítségével a kórokozó genetikai nyomait keresik.

Ehhez jellemzően az orron át szükséges mintát venni a páciens nyálkahártyájáról. Az eljáráshoz a szakértők egy hosszú pálcát használnak, mellyel egészen mélyen lenyúlnak a páciens orrán. A folyamat kifejezetten kellemetlen lehet a beteg számára, ezt jól szemlélteti Jessica Peck, a texasi Baylor Egyetem munkatársának Twitter-bejegyzése, melyben azt mutatja meg, hogyan is zajlik a mintavétel az Egyesült Államokban. Peck úgy véli, az ábra is arra ösztönözheti az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A bejegyzés alatt egy hozzászóló beszámolt róla, hogy már részt is vett a mintavételen. A szakértők mindkét orrnyílásából gyűjtöttek váladékot, az eljárás során folyamatosan tüsszögnie kellett, szemei pedig könnybe lábadtak.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik