Nyugat-Európában már lassul a koronavírus terjedése

Bár a hírek – érthető módon – jórészt még mindig a tomboló járványról és a drámaian sok halálos áldozatról szólnak, az új fertőzöttek száma alapján azonban úgy tűnik, Nyugat-Európában érzékelhetően lassul a járvány.

Az új fertőzöttek száma alapján úgy tűnik, március végén új szakaszba lépett a járvány, amelynek súlypontja február végén tevődött át Ázsiából Nyugat-Európába. Noha Olaszországban, Spanyolországban vagy éppen Franciaországban továbbra is súlyos a helyzet, és már-már elviselhetetlen nyomás alá került az egészségügyi rendszer, addig mostanra legalább a vírus terjedése lassulni látszik a térségben.

A mostanában annyit emlegetett járványgörbék látványos kilapítása még odébb van, de az jól látszik, hogy a szigorú intézkedések kezdik meghozni az eredményt. Lehet, hogy ez még egy darabig a halálozások számán nem fog meglátszani,

de ott jellemzően olyan esetekről van szó, ahol már hetekkel ezelőtt megfertőződött embereket győz le a vírus, a túlterhelt egészségügyi dolgozóknak és kórházaknak viszont a következő hetekben már egyre kevesebb új beteggel kell számolniuk.

Európában az első gócpont Észak-Olaszországban alakult ki: február 21-én jelentették be az első csoportos megbetegedéseket, melyek eleinte három kis régióra szűkültek le, de a vírust nem sikerült ide beszorítani, és innentől kezdve ijesztő gyorsasággal kezdett terjedni, és előbb csak Olaszországban, majd Nyugat-Európában is több gócpont alakult ki. Ezekben az országokban brutális gyorsasággal terjedt a vírus, rövid időnként duplázódott a betegek száma, és március 13-án Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója már Európát nevezte a járvány epicentrumának, ahonnan akkor már naponta több esetet jelentettek, mint a járvány tetőfokán Kínából.

Időközben az olaszországi fertőzöttek száma túl is haladta a kínaiakét, de meredeken ívelt felfelé a spanyol esetek száma is, a nyomukban Németország és Franciaország következett, őket pedig kis fáziskéséssel a britek követték. Mindeközben olyan kisebb európai országok is a COVID-19-járvány legfertőzöttebb országai közé kerültek világszinten, mint Svájc, Ausztria, Hollandia és Belgium.

Videók a témában:

Az elmúlt héten azonban ezekben az országokban eltérő mértékben ugyan, de megfigyelhető volt, hogy egyre kisebb mértékben nő az új fertőzöttek száma.

Ez persze még mindig sok, a nagyobb országokban akár naponta több ezer új esetet is jelent, de már látszanak a terjedés korlátai, miközben más országokban csak most kezd igazán eldurvulni a helyzet: a járvány súlypontja most már az Egyesült Államokba helyeződött át, és olyan, a nyugat-európainál jóval ingatagabb egészségüggyel rendelkező országokban is a kezdeti olasz növekedést idézően meredek a görbe, mint Brazília, India és Törökország, pedig ezekben az országokban a kevés mintavétel miatt nem lehet tudni pontosan, hogy ténylegesen mennyire súlyos a helyzet. Ezekben az államokban még nem látszik a kényszerintézkedések hatása (sőt, van ahol be sem vezették azokat), ezért az igazi kihívás most ezekre a kormányokra vár.

Ez nem jelenti azt, hogy a járványt már le is győzték, de talán látszik a fény az alagút végén, és nem olyan sokára tetőzni fog a fertőzések száma. Ez az aktuálisan fertőzöttek összesített száma, tehát a gyógyultak és a halottak nem számítanak bele.

Ez utóbbit valószínűsítette például Pierpaolo Sileri olasz egészségügyi miniszter-helyettes, szerinte akár egy héten belül is bekövetkezhet a tetőzés, míg Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója is arról beszélt vasárnap, stabilizálódni látszik a helyzet az új fertőzéseknél. A németek pedig az esetek duplázódási idejének meghosszabbodásából következtetnek a koronavírus terjedésének lassulására. Ezt követően már a sürgősségi osztályok tehermentesítése a cél, és csak ezután lehet majd elkezdeni fontolgatni a kényszerintézkedések lazítását, ám egyes országokban már meg is indult erről a párbeszéd.

Az alábbi diagramon a COVID-19-járvánnyal leginkább sújtott európai országok új fertőzöttjeit látjuk a járvány megjelenése óta, napi bontásban a szerint, hogy az adott országban mikor regisztrálták az első fertőzöttet. A bal oldali tengelyen lévő számok a diagram oszlopaira vonatkoznak, ezek a kilenc ország összesített számait mutatják, a jobb oldalon találhatók pedig az országokat jelképező vonaldiagramokhoz tartoznak. Jól látszik, hogy a vizsgált országok közül Svájcban, Hollandiában és Ausztriában sokkal később jelent meg az első fertőzött (a hivatalos statisztikában): ők az ötödik hétnél tartanak, míg az olaszok például már a második hónapnál.

Made with Flourish

A március 29-i adatok szerint ez a kilenc ország adja az európai fertőzések 87 százalékát. Látható, hogy a kilenc országból nyolcban a múlt héten volt a csúcs az új esetek napi számában, kivéve Olaszországban, ahol már az azelőtti héten, március 21-én regisztrálták a legtöbb új megbetegedést, a múlt héten pedig már stabilan tíz százalék alatt volt a napi növekedés. A többi ország is a jelek szerint pár nap késéssel, de követi ezt a trendet, itt egyedül Belgium az, ahol pont az utóbbi napokra esett a csúcs, de ott már ismerjük a március 30-i adatokat is, ami jelentős csökkenést mutat az utóbbi két naphoz képest.

Továbbá kérdőjel még az Egyesült Királyság, ahol Neil Ferguson, a brit kormány járványstratégiáját nagy mértékben meghatározó epidemiológus hétfőn már arról beszélt, hogy lelassulhatott az új fertőzések száma, ám az ország a többiekhez képest későn szánta el magát a korlátozó intézkedésekre, ezért ott még el kell telnie egy kis időnek, hogy biztonsággal ki lehessen jelenteni, valóban lassult a fertőzés. Az utóbbi két nap adatai azonban ott is óvatos optimizmusra adhatnak okot, ettől függetlenül a szigetországra még nehéz hetek várnak.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.