Nagyvilág

Előkerültek az aknavetők is az ecuadori tüntetésen

A fővárosban, Quitóban az üres kormányzati épületek környékén több ezer erőszakos tüntető kövekkel dobálta a rohamrendőröket, de aknavetőkkel akik viszont könnygázzal próbálták meg szétoszlatni a tömeget. A demonstrálók már házi készítésű bombákat és aknavetőket is bevetettek az utcákon.

Fotó: Martin BERNETTI / AFP / Europress

A randalírozók megpróbáltak eljutni a kormány székházához, a Carondelet-palotához, de nem sikerült nekik, mert azt a rendőrség nagy erőkkel védi. A vöröskereszt bejelentette, hogy a veszélyes körzetekben felfüggeszti a mentőszolgáltatást. A napokban több mentőorvost és ápolót is támadás ért. A fővárosinál békésebb, de szintén több ezer fős tüntetés volt Guayaquil tengerparti városban.

Fotó: Rodrigo BUENDIA / AFP / Europress

María Paula Romo ecuadori belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elmúlt napok erőszakos tüntetésein több mint négyszáz ember, köztük 86 rendőr sérült meg, de senki sem vesztette életét. A hatóságok által őrizetbe vettek száma 714-re nőtt, de sokakat elengedtek. Romo szerint a zavargások idején több tucat elítélt szökött meg Portoviejo város börtönéből. Több mint ötven szökevényt elfogtak, és a hatóságok most ellenőrzik, hogy szökésben van-e még valaki.

Lenín Moreno elnök és kormánya szerdán visszaköltözött Quitóba, mindössze egy napig volt a székhelyük Guayaquilben. A vezetés az egyre erőszakosabbá váló tüntetések miatt menekült a tengerparti városba.

Fotó: Cristina VEGA / AFP / Europress

Az elnök szerdán közölte, hogy tárgyal az elégedetlenkedőkkel, de miután több csoportra oszlanak, ez nem könnyű. A politikai válság egyelőre szemmel láthatóan nem csillapodik.

Fotó: Martin BERNETTI / AFP / Europress

Kedd este Moreno éjszakai kijárási tilalmat rendelt el azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek stratégiai jelentőségűek, miután kormányellenes tüntetők rövid időre behatoltak a törvényhozás – akkor már üres – épületébe is. Az éjszakai kijárási tilalom párhuzamosan van érvényben a múlt héten kihirdetett 30 napos szükségállapottal.

Fotó: Rodrigo BUENDIA / AFP / Europress

A politikai válság a múlt héten kezdődött Ecuadorban annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését.

Kiemelt kép: Rodrigo BUENDIA / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik