Nagyvilág

A Fidesz washingtoni embere már belebukott Trump ukrán botrányába

A volt amerikai alelnök, Joe Biden fiának ügyében nem látott törvénysértésre utaló jeleket a volt ukrán főügyész, de a Donald Trump ez irányú nyomásgyakorlása miatt kirobbant botránynak egy áldozata már biztosan van.

Ukrajna volt főügyésze, Jurij Lucenko a Los Angeles Timesnak kijelentette: többször is visszautasította Donald Trump amerikai elnök magánügyvédjének, Rudy Giulianinak a követelését, hogy indítsanak nyomozást Joe Biden volt amerikai alelnök és fia ukrajnai érdekeltségei ügyében, mert nem látott semmilyen erre alkalmas, törvénysértésre utaló bizonyítékot.

Az ukrán balhé miatt lehet oda Trump sérthetetlensége
Meglehet, a demokraták újra előveszik az elnök felelősségre vonásának lehetőségét, miután kiderült: Trump nyomást gyakorolhatott az ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson lehetséges ellenfele, Joe Biden fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt.

A két napja Kijevben készített, az amerikai lap vasárnapi számában megjelent interjúban Lucenko azt mondta, amíg hivatalban volt, kifejtette Giulianinak, hogy boldogan együttműködik, ha az FBI (a Szövetségi Nyomozó Iroda) vagy más amerikai hatóságok elindítják a saját eljárásukat, de közölte vele, tudomása szerint semmilyen ukrán törvényt nem sértettek meg.

A posztjáról augusztusban leváltott Lucenko azt nyilatkozta, hogy felszólította Giulianit, indítsanak eljárást az Egyesült Államokban és vigyék bíróság elé az ügyet, ha van bármilyen bizonyítékuk, de ne használják Ukrajnát egy, az amerikai választások befolyásolására alkalmas politikai bosszúhadjárathoz.

Azt mondtam, »intézzük ezt ügyészek, és ne elnökök között«

közölte Lucenko a Los Angeles Timesszal, „nem indíthatok nyomozást pusztán azért, mert ez áll érdekében egy amerikai vezetőnek”.

Giuliani szerepe az egyik lényeges eleme annak az alkotmányos vádemelési eljárásnak, más néven impeachmentnek, amelynek elindítását kedden jelentette be Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke, és amelynek a vége Donald Trump eltávolítását is jelentheti.

Pelosi azután tette meg ezt a lépést, hogy feltehetően egy hírszerző bejelentést tett: Trump telefonon azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, segítsen feltárni Biden és fia jövedelmező üzleteit Ukrajnában. Biden jelenleg a legesélyesebb pályázó arra, hogy a demokraták elnökjelöltje legyen, tehát Trump legvalószínűbb riválisa a jövő évi elnökválasztásokon. Hogy kérésének nyomatékot adjon, Trump előzőleg felfüggesztette az Ukrajnának szánt, 400 millió dollár értékű amerikai fegyverszállításokat.

Lucenko a Los Angeles Timesnak elmondta, hogy kétszer is találkozott Giulianival, emellett számos telefonbeszélgetést folytatott vele. Az amerikai elnök magánügyvédjét, New York egykori polgármesterét úgy jellemezte, mint akinek rögeszméjévé vált, hogy Biden és fia etikátlanságot követett el.

Lucenko az amerikai lapnak kifejtette: megmondta Giulianinak, összeférhetetlenséget talán jelent, hogy Hunter Biden igazgatótanácsi tag lehetett a Burisma ukrán gázholdingnál, miközben apja részt vett az Obama-kormányzat Ukrajna-politikájának alakításában, de törvénysértőnek nem nevezhető. Bidenék következetesen tagadják, hogy bármilyen jogsértést elkövettek volna.

Elindul a Trump felmentését célzó vádeljárás
A demokraták szerint az elnök megsértette az alkotmányt.

Orbán embere már belebukott

A Népszava a hétvégén számolt be arról, hogy az Orbán-kormány egyik fontos washingtoni emberét veszítette el akkor, amikor pénteken lemondott Kurt Volker, a Trump-kormány ukránügyi megbízottja. Volker azután távozott, hogy Giuliani belekeverte az impeachmentbe. A szerdán nyilvánosságra került névtelen bejelentés szerint Trump, Giuliani és Volker hónapokon át dolgozott azon, hogy hogy terhelő bizonyítékokat szerezzen be az elnök egyik legfőbb ellenfele, a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden ellen, akár úgy is, hogy visszatartja az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segélyeket.

A napilap azt írta, hogy Volker előbb a CIA-nál dolgozott, majd a Horn-kormány idején került Budapestre három éves diplomáciai kiküldetés során. Ez idő alatt megtanult magyarul és a Fidesz több vezetőjével is jó viszonyba került, amely azóta sem szűnt meg.

Volker később NATO-nagykövet lett, és bár az előzetes várakozásokkal ellentétben Trump alatt nem lett budapesti nagykövet, a magyar kormányhoz közeli Hungary Initiative alapítvány kuratóriumi tagságával vigasztalódhatott. Legutóbb áprilisban járt Magyarországon, de hogy hogyan folytatódik a karrierje, egyelőre nem tudni. Mindenesetre erre a hétre őt is beidézték az amerikai Kongresszus bizottságai elé.

Kiemelt kép:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kurt Volker kezet fog az ukrajnai reformfolyamatokról tartott torontói konferencián 2019. július 3-án. Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Ajánlott videó

Olvasói sztorik