Nagyvilág

Elindul a Trump felmentését célzó vádeljárás

Elindul a Donald Trump amerikai elnök felmentésére irányuló alkotmányos vádeljárás – jelentette be kedden Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke.

[Trump] tette megcsúfolása az elnöki hivatalnak, az amerikai nemzet biztonságának és a választások integritásának.

Trump azt írta, hogy az angol nevén impeachment elindítása boszorkányüldözésnek és az elnöki tisztség elleni támadásnak minősül.

Az ügy előzménye, hogy Trump nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson lehetséges ellenfele, Joe Biden volt amerikai alelnök fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt, erről itt írtunk hosszabban:

Az ukrán balhé miatt lehet oda Trump sérthetetlensége
Meglehet, a demokraták újra előveszik az elnök felelősségre vonásának lehetőségét, miután kiderült: Trump nyomást gyakorolhatott az ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson lehetséges ellenfele, Joe Biden fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt.

Donald Trump kedden bevallotta, hogy valóban visszatartott segélyeket Ukrajnától. Az AP amerikai hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva kedden közölte, hogy Trump 400 millió dollár (körülbelül 122 milliárd forint) ukrajnai segély befagyasztását rendelte el néhány nappal azelőtt, hogy felhívta  Zelenszkijt.

Pelosi szerint ezzel az amerikai elnök megszegte az alkotmányos kötelezettségeit.

Közben a szenátus egyhangúan elfogadott határozatban állt ki amellett, hogy a Trump-kormányzatnak át kell adni a kongresszusnak annak a közérdekű bejelentőnek (whistleblower) a panaszát, ami az egész ügyet elindította. Azaz nem csak a demokraták, hanem az összes republikánus szenátor is megszavazta a döntés. Ez rossz hír Trumpnak. A szenátus lesz az ugyanis, amelyik a végül arról dönt, el kell-e távolítani Trumpot az elnöki székből.

A Politico információ szerint a Fehér Ház még a héten át fogja adni a kérdéses panaszt a kongresszusnak. Emellett Trump jelezte, hogy átadják az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetés leiratát is. Az igazán fontos itt azonban nem a telefonhívás, hanem a panasz, amit a Trump-kormányzat, bár törvényi kötelessége lett volna, nem adott át a kongresszusnak.

Közben Adam Schiff demokrata képviselő, a nagy hatalmú hírszerző bizottság elnöke bejelentette, hogy a panaszt benyújtó bejelentő jelezte, hogy szeretne tanúvallomást tenni a kongresszus előtt, és az még a héten meg fog történni.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint a panaszt az amerikai hírszerzés egyik tagja nyújtotta be, aki egy időben a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsában is dolgozott, és munka közben jutott olyan, az amerikai elnököt érintő információk birtokába, ami elég nagy aggodalommal töltötte el ahhoz, hogy megtegye a hivatalos panaszt.

Az rejtély, hogy pontosan mi szerepel a panaszban, amit az amerikai hírszerző szervek megfelelő működésére vigyázó főfelügyelőnek (inspector general), a Trump által kinevezett Michael Atkinsonnak nyújtott be. Annyit lehet tudni, hogy a panasz részben az ukrán elnök és Trump között lezajlott telefonbeszélgetésre vonatkozik, de azon kívül más „események sora”, valamint több cselekmény is szerepel a panaszban, valamint egy „ígéret”, amit Trump tett. És azt Atkinson „hitelt érdemlőnek”, és „sürgősen kivizsgálandónak”  ítélte.

Sokan régóta várnak erre a pillanatra

Trump még csak alig pár hónapja volt hatalmon, amikor egyes demokrata politikusok már impeachmentet akartak indítani az elnök ellen, miután kirúgta az ellen folyó nyomozást vezető FBI-igazgatót, James Comey-t. A Demokrata Párt vezetése azonban félt annak megindításától. Nem véletlenül.

Az impeachment ugyanis politikai és nem jogi eljárás, és annak sikerességéhez kétpárti egyetértésre, valamint a közvélemény támogatására van szükség. Ez pedig nem volt meg, még azután sem, hogy Robert Mueller különleges ügyész a kongresszus előtt kijelentette, hogy nem mondhatja azt, hogy Trump nem követett el bűncselekményt, az igazságszolgáltatás akadályozását, miközben a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozást, és a Trump-kampány abban játszott szerepét vizsgálták.

Hogyan zajlik egy impeachment?

Az eljárás megindításához a képviselőház tagjainak többségi szavazatára van szükség. Ezután a szenátus elé nyújtják be az összegyűjtött bizonyítékokat. A szenátus tagjai kétharmados szavazással döntenek arról, hogy az eléjük tárt bűnök elegendőek-e az államfő elmozdítására hivatalából. Eltávolítása esetén az alelnök lesz az elnök.

Az Egyesült Államok története alatt eddig csak két elnök ellen indították meg az impeachmentet: 1868-ban Andrew Johnson, és 1998-ban Bill Clinton ellen. Végül mindkettőt felmentette a szenátus a vádak alól. Richard Nixon pedig még azelőtt lemondott, hogy formálisan megindították volna ellene az eljárást.

Mekkora az esély Trump eltávolítására?

Jelenleg nem sok. A szenátusban a republikánusok vannak többségben, és szinte teljesen biztos, hogy nem szavaznák meg a párt szavazói körében rendkívül népszerű elnök eltávolítását. Azzal ugyanis saját szavazóbázisuk haragját hívnák ki, és ezzel lenulláznák újraválasztási esélyeiket. Ez persze változhat, ha az eljárás alatt végzett vizsgálatok közben olyan dolgok derülnek ki, amik megkötnék a kezüket, vagy elég republikánus szavazót tántorítanának el Trumptól.

Mitől félhetnek a demokraták?

A kiindulási pont, hogy a szenátus úgysem fogja megszavazni Trump eltávolítását, és az egész eljárás végül Trump újraválasztási esélyeinek kedvez: mozgósítja az elnök szavazóbázisát, akik úgy érezhetik, hogy az impeachmenttel a washingtoni politikusok csak meg akarják változtatni az emberek döntését. Ha már a választáson nem tudják legyőzni, más módszert keresnek Trump eltüntetésére.

Erre koncentrált Trump elnökválasztási kampánya is. Az elnök kampánymenedzsere, Brad Parscale a Twitter-oldalán kijelentette, az eljárás megindításával  a demokraták „kikövezték az utat Donald Trump elsöprő győzelme előtt.”

Majd közzé is tettek egy videót, amiben különböző demokrata politikusok nyilatkozatait vágták össze, ahogy az impeachment megindítását követelik Trump ellen. Az üzenet, hogy a demokraták csak egy mondvacsinált indokot keresnek Trump eltávolítására, mert más esélyük nincsen erre.

Ugyanezt közölte a szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell is, aki szerint a demokraták csak a 2016-os elnökválasztás eredményét próbálják megváltoztatni, és még azelőtt bűnösnek mondták ki Trumpot, hogy minden információ birtokában lennének.

Emellett a demokrata vezetés, élükön Pelosival attól is tartott, hogy a 2020-as választások alatt veszélybe kerülhet a képviselőházban tavaly megszerzett demokrata többség. A Demokrata Párt ugyanis több olyan választókörzetben is nyert, ahol 2016-ban Trumpot választották a szavazók, és azok a helyek újra republikánus kézbe kerülhetnek, ha a választók nem értenek egyet az impeachment megindításával.

Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint Pelosi azután kezdte el támogatni az impeachment megindítását, hogy pont ezek a veszélyben lévő képviselők jelezték, készek támogatni az eljárást megindítását. Vagy azért, mert Trump állítólagos tette már átlépett egy olyan határt, amit nem tudtak tétlenül nézni, vagy azért, mert választóik közül már nem ellenzik olyan sokan a lépés megtételét.

Magyar idő szerint szerda hajnali két órakor már több mint kétszáz demokrata képviselő támogatta az eljárás megindítását

Kiemelt kép: Donald Trump a képviselőházban 2019 februárjában, mögötte Mike Pence alelnök és Nancy Pelosi. Fotó: Europress/CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik