Nagyvilág

Trump elismerte, hogy Ukrajnának szánt segélyeket fagyasztott be

Donald Trump elismerte, hogy zároltatott Ukrajnának szánt segélyeket, de azokat nem fogja feloldani – jelentette ki az amerikai elnök kedden New Yorkban az ENSZ épületébe érkezve. Mint mondta, Európának kellene nagyobb pénzügyi kezességet vállalnia Ukrajnáért.

Az AP amerikai hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva kedden közölte, hogy Donald Trump 400 millió dollár (körülbelül 122 milliárd forint) ukrajnai segély befagyasztását rendelte el néhány nappal azelőtt, hogy júliusban felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden volt amerikai alelnök és fia, Hunter ügyében.

Trump már korábban is tagadta, hogy a Biden-ügynek köze lett volna a segély befagyasztásához. Biden Trump egyik fő politikai ellenfele és a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező pályázója az elnökjelöltségre. Az ügyről ebben a cikkben írtunk hosszabban:

Az ukrán balhé miatt lehet oda Trump sérthetetlensége
Meglehet, a demokraták újra előveszik az elnök felelősségre vonásának lehetőségét, miután kiderült: Trump nyomást gyakorolhatott az ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson lehetséges ellenfele, Joe Biden fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt.

Az amerikai elnök a Világszervezetben tartandó beszéde előtt Iránról is szólt békülékenyebb hangnemet megütve. Kijelentette, nagyon határozott az álláspontja Iránnal kapcsolatban, ugyanakkor úgy vélekedett, a teheráni vezetés kész tenni valamit a feszültség oldása érdekében.

Trump kétoldalú találkozókat fog tartani az ENSZ-közgyűlés általános vitájának margóján. Találkozik a világszervezet főtitkárával, Boris Johnson brit és Narendra Modi indiai kormányfővel, valamint az iraki államfővel is.

Kiemelt kép: Europress/SPENCER PLATT/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik