Nagyvilág

Kilenc robbantás, 290 halálos áldozat Srí Lankán

Jelentősen, 290-re emelkedett a Srí Lanka-i templomokat és szállodákat ért robbantásos merényletek halottainak száma - közölte a helyi rendőrség szóvivője hétfőn.  

Ruvan Gunasekera szerint a sebesültek száma hozzávetőleg ötszáz. A legutóbbi – vasárnap esti – információk 207 halálos áldozatról és több mint 450 sebesültről szóltak. A rendvédelmi hatóság közölte azt is, hogy a robbantás sorozattal összefüggésben tizenhárom gyanúsítottat vettek őrizetbe a főváros, Colombo térségében.

Egy kormányzati forrás szerint Maitripala Sziriszena elnök hétfő reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelynek ülésén Ranil Vikremeszinghe kormányfő is részt vesz.

Kép: Akila Jayawardana/NurPhoto

Összehangolt robbantások

Húsvét vasárnapján összesen kilenc robbantás történt az ázsiai szigetországban, amelyben 290-en életüket vesztették és 500-an megsebesültek. Az áldozatok között legalább 27 külföldi van. Anders Holch Povlsen, Dánia leggazdagabb embere négy gyermeke közül hármat veszített el a merényletekben – közölte a férfi divatcégének szóvivője hétfőn. A család éppen Srí Lankán nyaralt.

Azért is magas az áldozatok száma, mert húsvétvasárnap a mise miatt sokan tartózkodtak a templomokban, acélba vett szállodákban pedig sok a külföldi vendég.

A közösségi médiában több videó is megjelent a robbantás utáni káoszról:

A hatóságok időközben feloldották a történteket követően elrendelt kijárási tilalmat. A Reuters hírügynökség helyszíni beszámolója szerint hétfőn reggel katonák felügyelték a rendet a nagyobb szállodák előtt, illetve a világkereskedelmi központ előtt a kereskedelmi negyedben.  A Srí Lanka-i kormány emellett elérhetetlenné tette a hozzáférést a közösségi portálokhoz és az üzenetküldő szolgáltatásokhoz. Vikremeszinghe elismerte vasárnap, hogy a hírszerzésnek voltak előzetes értesülései egy kevésbé ismert iszlamista csoportról, illetve vele összefüggésben templomok elleni lehetséges merényletekről. Az állami televízióban közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy ki fogják vizsgálni, miért nem tettek intézkedéseket ez ügyben. Hozzátette: az elfogott személyek mind Srí Lanka-iak. A miniszterelnök ugyanakkor arról is szólt, hogy külföldről kér segítséget annak kiderítésére, hogy a támadók kapcsolatban álltak-e nemzetközi terrorszervezetekkel.

Nem engedjük, hogy a terrorizmus felüsse a fejét Srí Lankán. Minden eszközt megragadunk a terrorizmus megsemmisítésére

– hangoztatta.

Magyar idő szerint hétfő délben derült ki, hogy egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a merényleteket.

Helyi iszlamisták robbantottak húsvétvasárnap Srí Lankán
A hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt.

Kormányzati tisztségviselők szerint 32 külföldi is van a halottak között. A sajtó értesülései szerint brit, amerikai, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárokról van szó.

A magyar külügyminisztérium nem tud arról, hogy magyar állampolgár lenne a halottak között. 

Több tucat detonátort találtak

A Srí Lanka-i rendőrség detonátorokra bukkant egy colombói buszpályaudvaron hétfőn. A pályaudvar egy magán buszvállalathoz tartozik, és a megtámadott hotelek és a Szent Antal katolikus templom között félúton fekszik – közölték a hatóságok. A pályaudvaron tizenkét gyújtószerkezet hevert a földön elszórva, míg további 75 detonátorra egy szomszédos hulladéklerakóban elásva bukkantak rá órákkal később.

Eközben járókelők riasztották a rendőrséget, mert feltűnt nekik furgon, amely vasárnap óta parkolt a Szent Antal-templom közelében. Bombaszakértők három robbanószerkezetet találtak a járműben, amelyek hatástalanítás közben felrobbantak, pánikot keltve az arra járók körében.

Újabb bomba robbant egy Srí Lanka-i templomnál
A rendőrök egy autóba rejtett pokolgépet akartak hatástalanítani.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége – 2009 – óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

Kiemelt kép:  Tharaka Basnayaka/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik