Nagyvilág

Már több mint 1000 halottja van az Idai ciklonnak Afrikában

Legutóbbi jelentések szerint ezer fölé emelkedett az Idai ciklon halálos áldozatainak száma Malawiban, Mozambikban és Zimbabwében együttvéve. Ezenkívül Mozambikban az elmúlt két hét során több mint 4000 kolerás megbetegedést jegyeztek fel, és terjed a malária is.

Zimbabwe információs miniszterének legutóbbi közlése szerint 344 ember halálát okozta a ciklon. Mozambikban 602, Malawiban pedig legkevesebb 59 ember vesztette életét az ítéletidő következtében. Tartani lehet attól, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedik.

Az Idai ciklon, illetve az azt követő heves esőzések és árvizek következtében Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban százezrek szorulnak élelmiszersegélyre, nincs ivóvizük és fedél a fejük felett. Emellett a ciklon túlélőit betegségek sújtják. Mozambikban március 27-én jelentették be kolerajárvány kitörését, majd ezt követően a fertőzöttek száma rohamosan növekedni kezdett. A mozambiki kormány adatai szerint április 9-ig 4072 megbetegedést regisztráltak, amelyek közül hét eset halálla végződött.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi közlése szerint kevesebb mint egy hét alatt mintegy 754 ezer ember kapott kolera elleni oltást. Az immunizációs kampány eddig alapvetően a ciklon által sújtott Beira városára összpontosult, valamint azokra a térségekre és táborokra, ahol nagy a kockázata a betegség terjedésének. A WHO több egészségügyi központot is létrehozott a kolerás betegek kezelésére Mozambikban.

A kolera viszonylag könnyen gyógyíthat. Azok a betegek, akik idejében kapnak kezelést kapnak, általában néhány napon belül felépülnek a hasmenéses megbetegedésből. Amennyiben azonban nem kezelik a betegséget, a kolera halállal is végződhet.

Mozambikban a kolera mellett terjedni kezdett a malária is, melyet vizes helyeken tenyésző szúnyogok terjesztenek. A mozambiki kormány adatai szerint eddig több mint 7500 maláriás megbetegedésről érkeztek jelentések.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Guillem Sartorio/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik