Nagyvilág

Okirat-hamisításért elítélt magyar vállalkozó családi cége kapott 6 milliárdos munkát Moszkvában

Költözik a moszkvai nagykövet, de előtte nettó hatmilliárd forintért átépítik az új rezidenciájának kiszemelt épületet, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetet. A Balassi Intézet fiókintézményeként működő kulturális központ Moszkva történelmi belvárosában, a híres Povarszkaja utcában található, ez az épület ad otthont a Petőfi Sándor Könyvtárnak és 2001 júliusa óta a Moszkvai Magyar Levéltári Intézetnek is.

Az átépítés után a nagyköveti rezidenciát ide helyezik át úgy, hogy a Petőfi Sándor Könyvtár és a levéltár is az épületben marad – tudtuk meg a külügyi tárcától. A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet épületének átépítését a Mega-Logistic Zrt. végezheti el, derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött szerződésből (.pdf-ben itt található). A megbízásról korábban a napi.hu is beszámolt.

A 24.hu kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: a tárca két ingatlannal rendelkezik az orosz fővárosban, a Moszkva külső negyedében található nagykövetséggel, amely jelenleg a rezidenciának is helyt ad, illetve a Kulturális Intézet említett, belvárosi épületével.

A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet:

A Külügyminisztérium szándéka mindkét épületegyüttes felújítása, tekintettel arra, hogy a nagykövetség épülete az 1960-as évek óta nem ment keresztül átfogó felújításon. A nagyköveti rezidencia ezzel egy időben új helyre, a Magyar Kulturális Intézet épületébe költözik, ahol jobban el tudja látni munkahelyi funkcióit és megfelelőbb helyszíne lehet magas szintű tárgyalásoknak, protokolláris eseményeknek az orosz politikai, gazdasági, kulturális élet szereplőivel

– fogalmazott a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Hozzátették: az átalakítás ideje alatt a könyvtár, a levéltár és a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet a nagykövetség épületében működik, a felújítás után pedig minden visszaköltözik a jelenlegi épületbe.

A moszkvai magyar nagykövetség épülete, innen költöztetik el a rezidenciát:

A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet átalakításának megtervezésére és a munkálatok kivitelezésére 2018 júliusában írtak ki közbeszerzést, a tárgyalásos eljárásban ajánlattételre csak a külüggyel korábban is üzleti kapcsolatban álló Mega-Logistic Zrt.-t kérték fel.

Az Átlátszó 2013-ban arról írt, hogy a Mega-Logistic annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amely felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest Kft. az első Orbán-kormány idején Szabadi utasítására áron alul vásárolhatott a földművelési minisztérium tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát a perben a bíróság okirat-hamisításért elítélte.

Az azóta Mega-Logistic Zrt.-vé alakult vállalkozás jelenleg is Lóki Géza családtagjainak tulajdonában áll, és a közpénzes megbízások sem kerülik el:

  • 2011 decemberében a külügyi tárca öt céggel szerződött a külképviseletek felújítására 1,2 milliárd forint értékben, köztük a Mega-Logistic Zrt.-vel: az összesen 1 milliárd forintos megbízásból 725 millió a Mega-Logisticnál landolt az Átlátszó cikke szerint.
  • Tavaly a hvg.hu írta meg, hogy 3,8 milliárd forintért ők újíthatják fel az új washingtoni magyar nagykövetség épületét.
  • A Lóki család által alapított és azóta a Mega-Logistic Zrt.-be olvasztott Gastro Finomságok Zrt. a Junior Vendéglátó Zrt.-vel közösen 2014-ben elnyerte a MH Egészségügyi Központ közétkeztetési tenderét. Az akkor mindössze másfél éves cég ezzel egy 1,2 milliárdos megbízással gyarapodott.

A Magyar Nemzet tavaly felidézte, hogy nem csak a Fidesz-kormányok idején könyvelhetett el szép sikereket a Lóki-család cége: 2005 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium udvari beszállítójává lépett elő, évi 4-5 milliárd forintos megrendelést kapott a HM EI Zrt.-től. 2008-ban a Magyar Villamos Művek is üzletelt a Mega-Logistickal. Az állami áramszolgáltató később hűtlen kezelés gyanúja miatt bíróság elé állított menedzsmentje, Kocsis István vezetésével, versenyeztetés nélkül szerződött a társasággal a paksi Erzsébet Szálló felújítására. A hotel felújításán a Heti Válasz korábbi cikke szerint összesen nagyjából 2 milliárd forintot bukott az MVM.

Öt év letöltendőt kapott Kocsis István
Az egykori MVM-igazgató ügyében a Kúriára vár a végső döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik