Nagyvilág

Brexit – Juncker és May már megegyezett

A nagy kérdés, a brit parlament is áldását adja-e az új kiegészítésekre.

Jogilag kötelező erejű biztosítékokat fogadott el a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ügyében hétfőn éjszaka Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Így lehetővé válhat az Egyesült Királyság rendezett uniós kiválása.

Juncker közölte, nem nyitották újra a londoni parlament által elutasított kiválási szerződést, azt csak kiegészítették éspedig úgy, hogy azt az ír kormány is kész támogatni. Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét már meg is kérte, terjessze fel jóváhagyásra az egyezményt a március 21-22-i EU-csúcson, ha Londonban megszavazzák az egyezményt. A pótmegoldást csak a legvégső esetben aktiválják, akkor is csak addig lenne hatályban, amíg szigorúan szükséges.

Puszta biztosítékról van szó, se többről, se kevesebbről

– fogalmazott. Élesítésekor bármelyik félnek joga lesz egyoldalúan kilépnie az egyezményből, ha a másik fél rosszhiszeműen jár el – tette hozzá.

A politikában néha van második esély, és az számít, hogy ezzel mihez kezdünk, mert harmadik esély nem lesz, ha elbukik a ratifikáció. (…) Világos a választás: vagy ez a megállapodás, vagy talán egyáltalán nem lesz Brexit

– üzent Juncker a brit törvényhozás tagjainak. Mint hangsúlyozta, ha a brit parlament megszavazza az egyezményt, akkor az EU kész azonnal megkezdeni a jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalások előkészítését.

Meggyőződésem, hogy ez a legjobb megoldás, de attól még ez szomorú nap Európának.

Theresa May üdvözölte az új alkut, de jelezte, kormánya egy egyoldalú nyilatkozatot is el fog fogadni, amely szerint Londont  „semmi nem akadályozhatja meg abban”, hogy deaktiválja a backstop-záradékot, ha nincs esély annak kiváltására egy új szerződéssel. Hozzátette, az efféle nyilatkozatok gyakoriak az államok által kötött nemzetközi szerződések ratifikációjakor.

A brit kormányfő szerint az új biztosítékok garantálják, hogy az EU ne próbálhassa tartós vámunióba kényszeríteni az Egyesült Királyságot. Ha ezt teszi, az ország választottbírósághoz fordulhat, ha az megállapítja a szerződésszegést, akkor az ország beszüntetheti a pótmegoldás végrehajtását.

Mint mondta, akármi is váltja fel a pótmegoldást, nem kell pontosan lemásolnia az abban szereplő vállalásokat és abban is megegyeztek, hogy jogilag kötelező formába öntik a Juncker és Tusk korábbi közös levelében szereplő megállapításokat, illetve hasonló módon kinyilvánítják szándékukat, hogy azonnal megkezdik a munkát az alternatív megoldásokról.

Theresa May közölte, kedden ő maga is részletesebben ismerteti az elfogadott pontokat, és Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsosa is bemutatja álláspontját.

A brit parlament alsóháza a januári nagyarányú elutasítás után kedden másodszor szavaz a kiválási egyezményről. A szakértők megosztottak abban, hogy a most elért kompromisszum vajon elég lesz-e a képviselők többségének megnyeréséhez. Egyesek szerint az új biztosítékok valódi változást jelentenek, mások inkább csak a helyzet kozmetikázásának tartják őket.

Sokan attól tartanak az Egyesült Királyságban, hogy bár mindössze egyfajta biztosítékról van szó az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére, a novemberben tető alá hozott Brexit-szerződésbe foglalt backstop-rendelkezés miatt az ország esetleg végleg beleragadhat egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val. (mti)

Kiemelt kép: MTI / AP /Pool / Reuters / Vincent Kessler

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik