Nagyvilág

Guaidó hazaért, Venezuelán a világ szeme

Megérkezett hétfőn a venezuelai fővároshoz, Caracashoz közeli Simón Bolívar nemzetközi repülőtérre az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, akit civilek és a nemzetközi közösség képviselői fogadtak.

Itt vagyunk

– mondta újságíróknak Guaidó, hozzátéve, hogy folytatják az utcai megmozdulásokat.

Hírügynökségek szerint az ellenzéki vezető hazatérésével a letartóztatását kockáztatja, mivel figyelmen kívül hagyta a vele szemben egy előzetes vizsgálat részeként elrendelt kiutazási tilalmat, és latin-amerikai körútra indult, hogy további támogatókat szerezzen magának a hivatalban lévő venezuelai elnökkel, Nicolás Maduróval szemben.

Mindnyájan tisztában vagyunk a politizálás kockázataival Venezuelában – közölte újságírókkal Guaidó, aki üdvözölte a jelen lévő diplomatákat és a sokaságot, amely azt kiabálta:

Igenis lehet!

YURI CORTEZ / AFP / Europress

Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint többek között spanyol, francia, német, portugál, chilei és argentin diplomaták gyűltek össze, hogy fogadják és kísérjék a venezuelai ellenzéki vezetőt.

Az EFE korábbi beszámolói szerint venezuelaiak százai kezdtek el gyülekezni országszerte a Guaidó által meghirdetett megmozdulások alkalmából.

A venezuelai ellenzéki vezető arra figyelmeztetett:

Maduro úgy fog tenni, mintha soha nem próbált volna meg elnyomni és megosztani minket, ezért felszólította az állampolgárokat, hogy folytassák az utcai megmozdulásokat.

A Guaidót elsőként elismerő Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence hétfői Twitter-bejegyzésében gyors reagálást ígért abban az esetben, ha az ellenzéki vezetőt visszatérését követően megfenyegetik, megfélemlítik, vagy ha erőszakot alkalmaznak vele szemben a venezuelai hatóságok.

Az EFE megjegyzi, hogy bár a Maduro-kormány még nem reagált Guaidó visszatérésére, az ellenzéki vezető belső köre szerint valós a veszélye annak, hogy letartóztatják őt.

Miért van egy olajban ennyire gazdag országnak két kormánya és két parlamentje?
Az átlagos venezuelai 2016 óta tíz kilót fogyott, és hetente megduplázódik az élelmiszerek ára. Mi történik Venezuelában, és van-e esély arra, hogy ennek vége legyen?

Guaidó február 22-én a kolumbiai Cúcuta városába utazott, hogy megpróbálja onnan másnap bejuttatni a felhalmozott – javarészt az Egyesült Államok által küldött – humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Maduróhoz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. Eközben Brazíliából is megpróbáltak segélyszállítmányokat bejuttatni.

A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, amelyekben különböző források szerint többtucatnyian meghaltak, és több százan megsebesültek. A venezuelai ellenzék állítása szerint azonban így is sikerült mintegy 50 tonna humanitárius segélyt bejuttatnia.A venezuelai ellenzék az országot sújtó humanitárius válságra hivatkozva kérte a segélyszállítmányokat. Maduro azonban tagadja a válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé. Szerinte a segélyszállítmány csak ürügy egy amerikai katonai beavatkozásra.

Azt nem tudni, hogy a kiutazási tilalom alatt álló Guaidónak miként sikerült átjutnia a Kolumbiával közös határon. Ő maga azt állította, hogy a venezuelai hadsereg segített neki ebben. Maduro ezzel kapcsolatban korábban kijelentette: Guaidónak emiatt bíróság elé kell állnia.

Kiemelt kép: Federico PARRA / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik