Nagyvilág

Trump: Kim Dzsongun azt akarta, oldjuk fel az összes szankciót

Nem történt megállapodás Donald Trump és Kim Dzsongun között a második csúcstalálkozójukon a vietnami Hanoiban, de remélik, hogy a jövőben folytatják a tárgyalásokat, írta közleményében Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön reggel.

Trump a sajtótájékoztatóján arról beszélt, nagyon hasznos két napot töltöttek el Kim Dzsongunnal, akit erős karakternek nevezett, de nem jött el az ideje, hogy bármit is aláírjanak.

Aláírhattam volna ma valamit. De jobb helyesen cselekedni, mint gyorsan

– fogalmazott.

Saul LOEB / AFP / Europress

Trump hozzátette, Kim Dzsongun azt akarta elérni, hogy oldják fel ellenük az összes szankciót, cserébe felajánlotta, hogy leállítják a yongbyoni atomreaktort de ezt nem adhatták meg neki. Ezzel együtt rajta vannak az ügyön, mert az országban hatalmas gazdasági lehetőségek rejlenek.

A denuklearizációval kapcsolatban az amerikai elnök azt mondta, Kim Dzsongunnak is van róla egy elképzelése, ami nem egyezik az övékkel, de közelebb vannak az álláspontok, mint egy évvel ezelőtt voltak. Nála az atommentesítés azt jelenti, hogy meg kell szabadulni minden nukleáris fegyvertől.

Kérdésre válaszolva közölte, nem konkrétan az ő döntése volt, hogy félbeszakítsák a tárgyalásokat, de részletekbe nem bocsátkozott. Arról is beszélt, nagyon barátságos volt az atmoszféra, és kedvelik egymást Kimmel. Újabb csúcsról nem egyeztek meg, de hamarosan megint találkozhatnak.

Trump telefonon fog egyeztetni ma Mun Dzsein dél-koreai államfővel és Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, amint felszállt a repülőjére, amivel Washingtonba utazik.

Az ingatlanmágnás szerint Kim Dzsongun nem tudott az Észak-Koreában bebörtönzött, majd később meghalt Otto Warmbier fogvatartási körülményeiről, mert szerinte nem hagyta volna, hogy ez megtörténjen.

Az előzmények

A két államfő magyar idő szerint hajnali három órakor kezdte meg a tárgyalássorozatot, majd az eredeti tervek szerint egy közös ebéden vettek volna részt a Metropole Hotel éttermében, de nem jelentek meg ott, ami már arra engedett következtetni, hogy valami nincs rendben.

Úgy volt, hogy a két államfő itteni idő szerint nyolc órakor közös bejelentést tesz és megállapodást ír alá, de ehelyett Trump tíz órai sajtótájékoztatóját előrehozták. Közben Kim Dzsongun is elhagyta a helyszínt és visszament a szállodájába.

Ez azért is váratlan fordulat, mert a szakértők arra számítottak, hogy az elnök és a diktátor békenyilatkozatot ír majd alá, ráadásul szerdán úgy udvarolták körbe egymást, mint két régi barát.

Egyetlen cél lebeg majd Trump szeme előtt, amikor Kim Dzsongunnal találkozik
Az amerikai elnök február 27-én és 28-án másodszor találkozik az észak-koreai diktátorral, ezúttal Vietnam fővárosában. Mit lehet várni ettől?

Kiemelt kép: Saul LOEB / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik