Nagyvilág
WASHINGTON, DC - JANUARY 25:  U.S. President Donald Trump listens during a meeting with Hispanic pastors at the Roosevelt Room of the White House January 25, 2019 in Washington, DC. President Trump held a roundtable with Hispanic pastors to discuss border security and economy. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Velük győznék le Trumpot a demokraták

Kezd beindulni a 2020-as elnökválasztás. A demokraták jelöltjei már kezdik a felsorakozást. Nők, kisebbségiek, öregek és fiatalok szállnak versenybe. És még Hillary Clinton sem tudja teljesen elengedni a lehetőséget.
Korábban a témában:

A világ még csak most kezd el felocsúdni az előző, Donald Trump győzelmével végződött amerikai elnökválasztásból, de máris közeleg a világ legcsodálatosabb politikai cirkuszának újabb kiadása. Már kevesebb, mint 650 napot kell várni, és újra izgulhatunk, kit választanak elnöküknek az amerikaiak. Egészen pontosan ennyi idő van addig hátra:Az elkövetkező másfél év legnagyobb kérdése az lesz: ki lesz a demokrata elnökjelölt, aki szembeszállhat Trumppal (vagy Mike Pence-el, ha esetleg Trump addigra már nem lenne elnök, köszönhetően Robert Mueller különleges ügyésznek)?

Jelöltekből nincsen hiány. Míg az előző elnökválasztáson a demokrata politikusok többsége, félve a Clinton-gépezet bosszújától, nem mert szembeszállni a pártvezetés választottjával, Hillary Clintonnal, most egymás után jelentik be a párt nagy reménységei és fiatal sztárjai, hogy megmérettetnék magukat.

Eddig kilencen jelezték indulási szándékukat. De még többen vannak, akik egyelőre a partvonalon várakoznak, és lebegtetik az indulásukat.

Kamala Harris

A kaliforniai szenátor a legújabb elnökjelöltje a demokratáknak. Az 54 éves politikus vasárnap szülővárosában, Oaklandben, 20 ezer lelkes támogatója előtt kezdett bele a kampányba, miután hétfőn hivatalossá tette, amit mindenki sejtett, hogy indul az elnökválasztáson.

A karrierjét jogászként kezdő Harris bevándorló szülők gyermeke: apja egy jamaicai közgazdász professzor, anyja pedig indiai rákkutató. A jogi egyetem elvégzése után ügyészként dolgozott: ő volt az első nő, és az első kisebbségi, akit kerületi ügyésznek választottak San Franciscóban. Később Kalifornia állam legfőbb ügyésze lett, majd 2016-ban szenátornak választották.

Senator Kamala Harris, a Democrat from California, speaks during an event to launch presidential campaign in Oakland, California, U.S., on Sunday, Jan. 27, 2019. Harris's likely path to the Democratic nomination runs through black voters, who made up a quarter of the primary electorate in 2016 and were critical to nominating Hillary Clinton, as well as to electing Barack Obama in 2008 and 2012. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
Fotó: David Paul Morris/Bloomberg / Getty Images

A Trump-kormányzat erőteljes kritikusaként nevet szerzett Harris inkább középutas, a mérsékelt választóknak is kedvező programmal próbál versenybe szállni, erősen támaszkodva ügyészi múltjára. Ez utóbbi gondokat okozhat neki a demokrata párt progresszív szárnyához tartozó szavazók körében.

Elizabeth Warren

Massachusetts állam szenátora az egyik legismertebb név a demokrata mezőnyben, és a progresszívek egyik legnagyobb kedvence. Az egykori jogászprofesszor nagy ellensége a Wall Street pénzügyi gépezetének, a nagy bankoknak és óriáscégeknek. A 69 éves szenátor kampányának középpontjában a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése, és a közép- és a munkásosztály támogatása áll. Továbbá a leggazdagabb amerikaiak adójának jelentős emelése.

BOSTON, MA - JANUARY 21: Sen. Elizabeth Warren (D-MA), speaks during a rally for airport workers affected by the government shutdown at Boston Logan International Airport on January 21, 2019 in Boston, Massachusetts. As the partial government shutdown enters its fifth week, the stalemate between President Donald Trump and congressional Democrats continues as they cannot come to a bipartisan solution on border security. (Photo by Scott Eisen/Getty Images)
Fotó:Scott Eisen/Getty Images

Julián Castro

A 44 éves texasi a legismertebb spanyolajkú politikusa a Demokrata Pártnak, igazi feltörekvő csillagnak számít. A mexikói bevándorló nagymamától származó Castro a Stanford egyetem, valamint Harvard jogi karának elvégzése után lépett politikai pályára. 2001-ben San Antonio önkormányzatának legfiatalabb képviselője lett, majd a város polgármestere, akit elsöprő fölénnyel választottak újra kétszer is.

2012-ben vált országosan ismertté, amikor ő volt a vezérszónok a Demokrata Párt elnökjelölő gyűlésén, Két évvel később Barack Obama lakásügyi és városfejlesztési minisztere lett, és a neve Clinton alelnökjelöltként is felmerült. A fiatalos és karizmatikus politikus a bevándorlási törvények reformját helyezte kampánya középpontjába. Ikertestvére, Joaquin, kongresszusi képviselő.

SAN ANTONIO, TX - JANUARY 12: Julian Castro, former U.S. Department of Housing and Urban Development (HUD) Secretary and San Antonio Mayor, announces his candidacy for president in 2020, at Plaza Guadalupe on January 12, 2019 in San Antonio, Texas. If successful, Castro would be the first Hispanic candidate to win the White House. (Photo by Edward A. Ornelas/Getty Images)
Fotó:Edward A. Ornelas/Getty Images

Kirsten Gillibrand

A karrierjét vállalati jogászként kezdő New York-i szenátor a hadseregen belüli és az egyetemi kampuszokon történő szexuális zaklatások elleni küzdelmével szerzett nevet magának, évekkel a #metoo mozgalom megerősödése előtt. A párton belül több ellenséget is szerzett magának, amikor a molesztálással vádolt Al Franken demokrata szenátor lemondását követelte.

A Fehér Házba a feminista hullámot meglovagolva szeretne bejutni, de előtte meg kell győzni a párt balszárnyát. A progresszív szavazók gyanakodva nézik a középutas politikust, aki először egy konzervatív szavazókörzetet megnyerve került be a kongresszusba 2006-ban, képviselőként.

TROY, NY - JANUARY 16: Surrounded by her family, Sen. Kirsten Gillibrand (D-NY) announces that she will run for president in 2020 outside the Country View Diner, January 16, 2019 in Troy, New York. Last night on The Late Show, Gillibrand told host Stephen Colbert that she has formed an exploratory committee for her White House run. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: Drew Angerer/Getty Images

Tulsi Gabbard

Amerikai Szamoán született hawaii képviselőnő egy politikában aktív családban nőtt fel. 21 éves volt, amikor először beválasztották Hawaii képviselőházában, ezzel ő lett a legfiatalabb nő, akinek sikerült bekerülnie a testületbe. Közben a Nemzeti Gárdában szolgált, megjárta Irakot is. Hat éve választották be a washingtoni kongresszus képviselőházába, ezzel ő lett az első hindu vallású, és az első Amerikai Szamoáról származó politikus, aki képviselő lett.

A kampánya középpontjába a háború és béke kérdését helyező politikusnak magyarázkodnia kellett a politikai karrierje elején tett melegellenes kijelentései miatt. Bár többször is bocsánatot kért, közölve, hogy fejlődött látásmódja a homoszexuálisokkal kapcsolatban, ez még gondot okozhat neki az előválasztáson.

WASHINGTON, DC - JULY 18: Rep. Tulsi Gabbard (D-HI) speaks at a press conference on House Resolution 922 outside the U.S. Capitol July 18, 2018 in Washington, DC. Gabbard and Rep. Walter Jones (R-NC) spoke on reclaiming "Congress's constitutional right to declare war" and efforts to define presidential wars not declared by Congress as impeachable "high crimes and misdemeanors." (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Fotó:Win McNamee/Getty Images

Pete Buttigieg

A legfiatalabb, és egyben a legkevésbé ismert demokrata elnökjelölt annyira esélytelenként indul, hogy a brit fogadóirodák még csak nem is jegyzik. A 37 éves politikus egy százezer fős város, az Indiana állambeli South Bend polgármestere az egyetlen nyíltan homoszexuális jelölt a mezőnyben. A Harvardon végzett, és az Oxfordon a neves Rhodes-ösztöndíjjal tanult politikus a haditengerészet tartalékosaként Afganisztánban szolgált, miközben polgármester volt.

Polgármesterként egy gazdasági gondokkal küszködő város vezetését vette át, és főleg az infrastrukturális fejlesztések és az újjáépítés állt programja középpontjában. Vezetése alatt a város lakossága újra növekedésnek indult, miután a bezárt gyárak miatt sokan elköltöztek. Kampánya erre próbál építeni, arra helyezve a hangsúlyt, hogy szülővárosa pont olyan problémákkal küzd, mint az egész ország, és ő tudja a megoldást a bajokra.

WASHINGTON, DC - JANUARY 23: Mayor of South Bend, Indiana,ÊPete Buttigeig speaks during a news conference January 23, 2019 in Washington, DC. Buttigeig held a news conference to announce that he is forming an exploratory committee to run for the Democratic presidential nomination. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Fotó: Alex Wong/Getty Images

John Delaney

Maryland állam 55 éves képviselője az első volt, aki hivatalosan is bejelentette jelöltségét az elnökségre. A New Jersey-ben nevelkedett politikus a Columbia egyetem után a Georgetown egyetem jogi karán szerzett diplomát, majd két sikeres, mostanra már a tőzsdén is jegyzett cég alapításával kezdte karrierjét.

Hat éve választották be a kongresszus képviselőházban, ahol pártok közötti együttműködés szószólójaként vált ismertté. A multimilliomos vállalkozó a függetlenek és a mérsékelt republikánusok megnyerésével próbál sikeres kampányt folytatni, és ígérete szerint elnökként csak olyan törvényeket fog aláírni az első 100 elnöki napjában, amit a republikánusok és a demokraták is támogatnak.

Representative John Delaney, a Democrat from Maryland and 2020 presidential candidate, arrives at the Democratic Wing Ding event in Clear Lake, Iowa, U.S., on Friday, Aug. 10, 2018. The event in its 15th year of operation is a Democratic fundraiser that benefits participating county parties. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images
Fotó:Daniel Acker/Bloomberg / Getty Images

Andrew Yang

A 43 éves vállalkozó az automatizálás veszélyeire figyelmeztet kampányában, aminek legfőbb ígéretet a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése. Azaz, hogy minden 18 évnél idősebb amerikai állampolgár ezerdolláros „fizetést” kap automatikusan, egészen 64 éves koráig. A jogászként végzett vállalkozó 2011-ben hozta létre Venture for America nevű nonprofit cégét, aminek célja olyan vállalkozásokat támogatása, ami az amerikai városokat és közösségeket építi újjá.

Andrew Yang, founder of Venture for America and 2020 Democratic presidential candidate, speaks during the Democratic Wing Ding event in Clear Lake, Iowa, U.S., on Friday, Aug. 10, 2018. The event in its 15th year of operation is a Democratic fundraiser that benefits participating county parties. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Daniel Acker/Bloomberg / Getty Images

Ja, és még van ő is:

HOLLYWOOD, CA - AUGUST 22: Marianne Williamson attends the Project Angel Food's Angel Awards 2015, Honoring Marianne Williamson & Founding Team as well as Entertainment Industry Foundation at Taglyan Cultural Complex on August 22, 2015 in Hollywood, California.  Araya Diaz/Getty Images for Project Angel Food/AFP
Egy ezotériával foglalkozó írónő is demokrata elnökjelölt lenne
Marianne Williamson programjáról még nem sokat tudni.

És akik még várnak

Az eddig felsorolt jelöltekkel azonban még nem ért véget azoknak a demokrata politikusoknak a sora, akik indulhatnak a Demokrata Párt elnökjelölti tisztségéért. Tucatnyi szenátor, képviselő és kormányzó vár még a megfelelő pillanatra, hogy bejelentse indulását. Vagy sokan vannak, akik szeretnék, hogy induljanak.

Beto O’Rourke

A 2018-as kongresszusi választások talán legnagyobb demokrata csillaga, Texas állam törvényhozásának egykori képviselője sokak szerint nagy eséllyel indulhatna az elnöki pozícióért. A fiatal, 46 éves politikust sokan második Obamaként kezdték el imádni (köztük Obama egykori tanácsadói), miután mindenkit meglepve sikerült megszorongatnia Ted Cruz texasi szenátort a választáson.

Megjelenése rendkívüli lelkesedést keltett, és ez meglátszott az egykori punk zenésznek adott kampánytámogatás mértékén: példátlannak számító 80 millió dollárt adományoztak neki. Köszönhetően annak is, hogy a közösségi oldalakon folytatott kampánya alatt több róla készült videó is milliós nézettséget ért el, és nevét országosan ismertté tette. Sokan várták, hogy bejelenti indulását az elnökválasztáson, de erre elmondása szerint még várni kell. Még több hónapot.

EL PASO, TEXAS - JANUARY 11: Robert Francis "Beto" O'Rourke walks in front of his home in the historic Sunset Heights neighborhood of El Paso. He and his wife, Amy Hoover Sanders,and their three children recently bought and are renovating this beautiful Henry Trost-designed mission-style house where General Hugh Scott and Pancho Villa reportedly met in 1915. The house was abandoned for 15 years but is now beautiful and still being further renovated as the family lives there. Beto served Texas's 16th congressional district for three terms in the United States House of Representatives. Before Congress, O'Rourke served on the El Paso City Council. Some have called for O'Rourke to run in the United States presidential election in 2020, but he is undecided at this point. (Photo by Sarah L. Voisin/The Washington Post via Getty Images)
Fotó: Sarah L. Voisin/The Washington Post / Getty Images

Joe Biden

Barack Obama egykori alelnöke 2016-ban még úgy döntött, hogy nem indul az elnökválasztáson, de most határozhat másként. A 76 éves politikus tapasztalatával nyerheti meg a választókat, de idős kora (78 éves lesz a választás napján) ellene szólhat. Ugyanakkor a közvélemény-kutatásokban jól áll, bár ez lehet csak annak köszönhető, hogy ismerik a nevét. És neki lehet a legnagyobb esélye megnyerni a fehér munkásosztály tagjait, akik 2016-ban Trumpnak adták a győzelmet.

Biden az elkövetkező hetekben fogja végleg eldönteni, hogy indul-e a választáson, de egyelőre pontosan úgy viselkedik, mint aki indulni fog.

Former U.S. Vice President Joe Biden pauses while speaking during the U.S. Conference of Mayors (USCM) Annual Winter Meeting in Washington, D.C., U.S., on Thursday Jan. 24, 2019. During the meeting, mayors from both sides of the aisle, from cities rural, urban and suburban, attend sessions on a range of priorities, including infrastructure, immigration, opportunity zones, climate, automation and the economic future of cities. Photographer: Alex Wroblewski/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Alex Wroblewski/Bloomberg / Getty Images

Bernie Sanders

Az egyetlen igazán ismert politikus, aki hajlandó volt szembeszállni 2016-ban Hillary Clintonnal, és nagyon is közel állt ahhoz, hogy nyerjen is ellene. A szociáldemokrata szenátor „a milliárdos osztály” elleni támadásaival vált ismertté, és az egészségügyi rendszer teljes átszabását helyezte kampánya középpontjába. Ez utóbbi két éve még radikálisnak számított a demokraták körében is, mostanra már szinte az összes jelölt támogatja.

Sanders hónapok óta fontolgatja, hogy újra megpróbálkozik, és úgy tűnik, bármikor bejelentheti indulását.

WASHINGTON, DC - DECEMBER 13: Senator Bernie Sanders (D-VT) speaks about the bill to end the U.S. support for the war in Yemen on December 13, 2018 in Washington, DC. (Photo by Tasos Katopodis/Getty Images)
Fotó:Tasos Katopodis/Getty Images

Cory Booker

A 49 éves politikus az első afroamerikai szenátora New Jersey államnak, előtte Newark város polgármestereként szerzett hírnevet magának. A Stanford egyetem után Rhodes-ösztöndíjjal tanult az Oxfordon, majd a Yale-en szerzett jogi diplomát. Mérsékelt liberálisnak tartja magát, aki nem támadja olyan hevesen a pénzügyi szektort, mit ahogy azt a Demokrata Párt progresszív szárnya elvárná.

Biztosan indulni fog. Már elkezdte szervezni kampánycsapatát, és követőivel az előző héten közölte, hogy „nemsokára” számíthatnak tőle a nagy bejelentésre.

WASHINGTON, DC - MARCH 08: Mayor of Newark, New Jersey, Cory Brooker speaks during the "Building a Healthier Future Summit" March 8, 2013 at the Lisner Auditorium of George Washington University in Washington, DC. U.S. first lady Michelle Obama also spoke during the event on ensuring the health of the nation's youths and childhood obesity. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Fotó: Alex Wong/Getty Images

És még mindig nincs vége!

Ha ez nem lenne elég nagy választási lehetőség, még nem ért véget azoknak a politikusoknak a sora, akik beszállhatnak a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemre. Ők még indulhatnak:

 • Michael Bloombeg, New York egykori polgármestere.
 • Terry McAuliffe, Virginia volt kormányzója.
 • Steve Bullock, Montana kormányzója.
 • Jay Inslee, Washington kormányzója.
 • Eric Holder, Obama igazságügyi minisztere.
 • Bill de Blasio, New York polgármestere.
 • Andrew Gillum, Tallahassee  polgármestere.
 • Sherrod Brown szenátor.
 • Amy Klobuchar szenátor.
 • És végül, ami sokakat rémülettel tölt el: Hillary Clinton. Aki közeli barátainak arról beszélt, hogy még nem engedte el teljesen a gondolatot, hogy újra indul az elnökségért. 

Senki sem tudhatja, közülük végül ki lesz az elnökjelölt

A demokratáknak másfél évük van arra, hogy ebből a nagy mezőnyből kiválasszák, végül kit indítanak a republikánus elnökjelölt ellen. Hogy az végül ki lesz, arra most még csak tippelni sem lehet.

Bár már készülnek a közvélemény-kutatások, azok eredményeiből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Gyakorlatilag csak azt lehet megtudni belőlük, a válaszadók hallották-e már a jelöltek nevét.

A jelölteknek most majdnem egy évük lesz arra, hogy megismertessék magukat a választókkal, akik végül a jövő februárban kezdődő előválasztások alatt fogják eldönteni, ki legyen a demokrata elnökjelölt.

Ebben a júniusban kezdődő elnökjelölti viták nagy segítséget fognak majd jelenteni. A Demokrata Párt vezetése már tavaly bejelentette, hogy 12 televíziós vitát rendeznek majd. Az elsőt júniusban, majd utána (augusztus kivételével) minden hónapban tartanak legalább egyet, és az utolsót várhatóan 2020 áprilisában.

Az első előválasztást február 3-án tartják Iowában, majd február 11-én New Hampshire-ben, ami után várhatóan a leggyengébben szereplő jelöltek kilépnek a versenyből. A nevadai (február 22.) és a dél-karolinai (február 29.) előválasztást követően tartott, úgynevezett „Szuper Kedd” (március3.) után, amikor egyszerre 9 államban tartanak választást, pedig már várhatóan csak pár jelölt marad.

A párt hivatalosan a július 13. és 16. között megrendezett elnökjelölő gyűlésen jelenti be, hogy ki lesz az elnökjelölt. A nyertes pedig az lesz, akinek az előválasztások alatt sikerül összegyűjteni 2026 delegált szavazatát.

Kiemelt kép : Alex Wong/Getty Images

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.