Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Egyre többen hiszik, hogy Trump duplázhat

Különösen a férfiak körében nőtt az elnök elfogadottsága.

Egyre többen gondolják, hogy Donald Trump esélyes a második elnöki ciklusra is. A CNN hírtévé internetes közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 46 százaléka szerint az elnököt 2020-ban újraválasztják. 47 százalék véli úgy, ez nem történhet meg.

Az eredmény megosztottságot mutat, de a CNN szerint március óta sokat javult Trump megítélése, akkor 54 százalék elutasította Trump újraválasztását. Különösen a férfiak körében nőtt az elnök elfogadottsága: a márciusi 39-ről 47 százalékosra emelkedett.

Hívei közül csaknem ugyanannyian jelölnék újra az elnököt, mint márciusban. A republikánusok és a velük rokonszenvező függetlenek 74 százaléka szeretné újra őt, 21 százalék szívesebben látna mást a Republikánus Párt elnökjelöltjeként 2020-ban.

A Demokrata Párt lehetséges elnökjelöltjei között Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke a legnépszerűbb: 36 százalékos a támogatottsága. Őt 13 százalékkal követi Bernie Sanders, vermonti független szenátor, Hillary Clinton 2016-os riválisa.

Egyelőre alacsony a támogatottsága Kamala Harris kaliforniai és Elizabeth Warren massachusettsi szenátoroknak: Harrist a megkérdezettek 9, Warrent pedig 8 százaléka látná szívesen elnökjelöltként.

A CNN 16 lehetséges demokrata párti elnökjelöltről tud. Köztük van Cory Booker New Jersey szenátora, John Kerry volt külügyminiszter, Michael Bloomberg New York volt polgármestere, Eric Holder volt igazságügyi minisztere, vagy például Eric Garcetti, Los Angeles most leköszönő polgármestere. (mti)

Ő lehet Trump egyik kihívója 2020-ban
A volt amerikai alelnök egy televíziós interjúban nem zárta ki, hogy indul a 2020-ban esedékes elnökválasztáson.

Kiemelt kép: Jim Watson / AFP PHOTO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik