Nagyvilág

Donald Trump kirúgta az igazságügyi miniszterét

Jeff Sessions és Donald Trump között jó ideje feszült volt a viszony, a miniszter leváltása azonban azt is jelentheti, veszélybe kerül a 2016-os amerikai elnökválasztás állítólagos orosz befolyásolását vizsgáló nyomozás is.

A félidei választások másnapján távozik hivatalából Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter – számolt be több amerikai lap. Sajtóértesülések szerint Sessionst Donald Trump elnök kérte fel a lemondásra, ezzel gyakorlatilag kirúgta. A felmondólevelet John Kelly, az elnök kabinetfőnöke kézbesítette a Fehér Házba.

Sessions a felmondólevelében azt írta:

Minden nap úgy jöttem be az Igazságügyi Minisztériumba, hogy a munkámmal elvégezzem a kötelességemet és szolgáljam a hazámat. Munkámat a legjobb tudásom szerint végeztem, azért, hogy támogassam az igazságszolgáltatás alapját képező jogi eljárások működését.

Trump egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy különösen elégedett a kormánya munkájával, és nem válaszolt arra a direkt kérdésre, hogy ki akarja-e rúgni Sessionst.

Az elnök a Twitteren közölte, hogy a miniszteri feladatokat ideiglenesen Matthew G. Whitaker látja el, Sessions kabinetfőnöke, emellett megköszönte a távozó miniszter munkáját.

Trump és Sessions között már jó ideje feszült volt a viszony annak ellenére, hogy 2016 februárjában Sessions volt az első olyan aktív szenátor, aki beállt Trump mögé az elnökválasztási kampányban. Bob Woodward könyve szerint Trump többször is gúnyolódott Sessions tájszólásán és retardált déli gyökérnek nevezte.

Europress/Win McNamee/Getty Images/AFP

Az utóbbi időben az elnök nyíltan is rendszeresen támadta a miniszterét az állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges főügyész, Robert Mueller csapatának nyomozása miatt. Sőt, többször is kijelentette, hogy szeretné leváltani Sessionst, de a szakértők szerint egy ilyen lépés negatívan befolyásolta volna a republikánusok számára a félidei választások eredményét.

Veszélyben lehet az orosz befolyással kapcsolatos vizsgálat

A CNN először azt írta, hogy az igazságügyi miniszter távozása nem befolyásolja Muellerék munkáját és azt továbbra is Rod Rosenstein miniszterhelyettes fogja felügyelni. Normál esetben egyébként Rosensteinnek kellene követnie Sessionst az igazságügyi minisztérium élén, ám Trump őt is rendszeresen kritizálta.

Később azonban a Hill hírportálnak küldött közleményében azt írta a minisztérium, hogy Whitaker, a megbízott igazságügyi miniszter fogja átvenni Rosensteintól az orosz befolyással kapcsolatos vizsgálatok felügyeletét.

Ezzel akár veszélybe is kerülhet Robert Muellerék munkája, Whitaker ugyanis korábban egy, a CNN-en megjelent véleménycikkében azt írta, hogy a különleges ügyész „túl messzire megy” a nyomozásban, boszorkányüldözést folytat. Ez azt mutatja, hogy osztja Trump Muellerrel kapcsolatos kritikáját.

(CNN, New York TimesBBC, The Hill)

Kiemelt kép: Europress/Zach Gibson/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik