Nagyvilág

Nem kell nyilvánosságra hozni az uniós parlamenti képviselők költéseit

Nem kötelezhetők arra az Európai Parlament képviselői, hogy nyilvánosságra hozzák a költéseiket – erről döntött kedden az Európai Unió Törvényszéke – írja a Deutsche Welle.

Az ügy még 2015-ben kezdődött, amikor egy nemzetközi újságírószervezet, amelynek az összes uniós tagállamból vannak tagjai, teljes átláthatóságot követelt azzal kapcsolatban, hogy a 751 EP-képviselő és asszisztenseik miként gazdálkodnak a juttatásaikkal. Az újságírók egészen pontosan arra voltak kíváncsiak, hogy a politikusok milyen plusz pénzt kapnak az alapfizetésükön felül.

Az Európai Parlament megtagadta a válaszadást az újságírók által beadott közérdekűadat-igénylésekre, azzal az indokkal, hogy az adatvédelmi szabályokat sértene, illetve feleslegesen nagy terhet róna az ezzel foglalkozó köztisztviselőkre.

A bírák egyetértettek ezzel az indoklással, hozzátéve, hogy ugyan ki lehetne takarni a személyes információkat a dokumentumokból, de ez túl nagy adminisztrációs terhet jelentene.

A becslések szerint 450 millió euró megy a parlament éves költségvetéséből az EP-képviselők fizetésére, utazási és irodai költségeire. Bár a hivatalos adatok szerint egy képviselőre havonta nagyjából 4400 euró jut, a kritikusok szerint a rendszer visszaélésre ad lehetőséget. Egy szélsőjobboldali képviselő például 2016-ban 400 ezer eurót költött pezsgőre és drága vacsorákra.

A Törvényszék döntése ellen az újságírók a Bíróságon fellebbezhetnek.

Kiemelt kép: Europress/FREDERICK FLORIN/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik