Nagyvilág

Négy nagy trumpista gondolkodó, akit Schmidt Mária Magyarországra hozhatna

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére tervezett Európa jövője című tudományos, szakmai konferenciájának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett.

Ezzel az indokkal jelentette be a közalapítvány azt, hogy májusra halasztják azt konferenciát, ami inkább a meghívott előadók miatt lett botrányos, mint a téma miatt. Egy darab meghívó előadó miatt, egészen pontosan. A közalapítvány a konferencia főelóadójának Milo Yiannopoulos techújságíró-botrányhőst hívta meg, ami még a fideszeseket is kiborította. Gulyás Gergely nyilvánosan közölte, hogy nem jó ötlet, de állítólag más V4-es országokat is kiborított a meghívás.

Yiannopoulosról már többször is írtunk, mert egészen furcsa figurája az amerikai újjobboldalnak. De gyorsan foglaljuk össze, amit tudni kell:

  • Igazából szívesen sorolnánk az úgynevezett alt-righthoz, de ezellen ő, és a magyar rajongói is tiltakoznak. Pedig rendesen be van ágyazódva a mozgalomba, aminek a bibliáját is ő írta (íratta, leginkább), szoros együttműködésben pár prominiens alt-rightossal.
  • A látszólagos ellentmondások embere, mert nyíltan meleg, figyelemfelkeltően öltözködő férfiként állandóan arról beszél, mennyire szereti a fekete férfiakat, mégis konzervatívnak vallja magát.
  • És hiába számít az Egyesült Államokban többszörösen is kisebbséginek (meleg és brit állampolgár), amellett érvel, hogy a veszélyben lévő kisebbségeknek sem jár több jog, mint a többségnek. Ezt persze nem is mondja senki, csak azt, hogy ugyanannyi jog jár nekik.
  • De amint a fentiekből is kiderül, Yiannopoulos kifejezetten jó vitázó, pont azért, mert többnyire nem azokkal az érvekkel vitatkozik, amelyek elhangzanak, hanem azokkal, amelyek a célközönségének fejében léteznek.
  • Korábban techújságíró volt, akkor lett egyre felkapottabb, amikor a soviniszta Gamergate-botrány után Steve Bannon, Trump korábbi főtanácsadója meglátta benne a potenciális sztárt.
  • Abba majdnem belebukott, amikor azt fejtegette, hogy ha fiatal meleg férfiak idősebb meleg férfiakkal járnak, akkor az nem feltétlenül pedofília, mert a férfiak hamarabb érnek. Ezért távoznia kellett a Breitbarttól.
  • Most viszont az új könyvét, a Veszélyes köcsögöt promózza. A könyv még a konzervatív szerkesztője szerint is vállalhatatlan minőségű alkotás.

Ezzel Magyarország elveszít egy lehetőséget arra, hogy találkozzon a Donald Trump körüli szellemi erőtér egyik leglátványosabb figurájával. De van még ott bőven olyan figura, akit simán meg lehetne hívni, hogy előadást tartson Európa jövőjéről, és ők még nem is feltétlenül járatták le magukat annyira, hogy a lengyel kormány tiltakozzon ellenük. Ráadásul többüknek még magyar kapcsolatai is vannak.

Gorka Sebestyén

Ott van rögtön Gorka Sebestyén, vagyis Sebastian Gorka. Ő korábban Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója volt, de viszonylag jó érzékkel csinált úgy, mintha saját maga szeretett volna távolabb kerülni az elnöktől, nem pedig Trump tőle. Gorka a mély baritonjával és a racionálisnak látszó, radikális muszlim dzsihadistákkal rémisztgető érveivel kifejezetten jó médiaszereplő, ezért például a CNN is szereti szerepeltetni. De Steve Bannon és a Trump-holdudvar legfontosabb újságjának, a Breitbartnak is ő a nemzetbiztonsági szakértője.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gorka Sebestyén
Fotó: MTI/KKM

Gorka politikai karrierje Magyarországról indult: az Antall-kormány idején a hadügyminisztériumban szolgált, később pedig Orbán Viktor tanácsadója lett. Aztán szembekerült Orbánnal, egy Fidesszel szembeni pártot próbált felépíteni, majd oktatott a NATO egyetemén Rómában és dolgozott egy amerikai kutatóintézetnél is.

Az eddigi legnagyobb botránya abból lett, hogy a részben horthysta hagyományokra épülő Vitézi rend kitűzőjét viselte, amiért újfasisztának kiáltották ki. Gorka azért is jobb választás, mert talán még Yiannopoulosnál is jobb politikai érzékkel lavírozik Trump mellett. Nem lennénk igazán meglepve, ha még visszatérne a Trump-kormányba.

Roger Stone
Fotó: John Sciulli/Getty Images

Roger Stone

Stone Gorkához hasonlóan szintén magyar származású Stone sokkal régebb óta van Trump körül, mint bárki más. Róla már egy hosszabb portrét is írtunk, amikor bemutatták a róla készült dokumentumfilmet. Stone sem kifejezetten konzervatív külsejű ember, egyrészt elég látványosan öltözködik, másrészt korábban már bajba került a republikánusok között azért, mert a feleségével swingerhez kerestek partnereket. Stone az egyik legravaszabb amerikai kampányguru, aki a saját kampányát, amelyben kampánygurunak állítja be magát, még ügyesebben menedzseli, mint másokét. Ráadásul az ő botrányai pont olyanok voltak, amelyek még a lengyel kormány számára is beleférhetnek.

Film készült Trump félig magyar tanácsadójáról, aki minden idők egyik legmocskosabb trükkmestere
Ha azt hitte, Trump körül csak egy nagyon gyanús tanácsadó van, akkor nagyon tévedett. Íme Roger Stone története.

Michael Flynn

Na, neki magyar kapcsolatai nincsenek, de legalább ráér. Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója összesen 23 napig volt hivatalban, ami egy másik adminisztrációban rekord lehetne, de Trump Fehér Házában nem az. Flynn abba bukott bele, hogy az FBI lehallgatta, amikor a választások előtt telefonon egyeztetett az orosz nagykövettel arról, hogy ne tegyenek semmit Obama egyik diplomáciai lépésére reagálva, mert amint Tump hivatalba lép, eltörlik az Oroszország elleni szankciókat. Azóta vádat emeltek ellene, mert hamisan tanúzott az FBI-előtt, amikor kihallgatták.

Michael Flynn
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Richard Spencer

Az alt right legyen alt right, és Richard Spencernél nincs altabb right. Már az elnevezés is tőle ered, ő használta először az alternatív jobboldalt, amit később lerövidítettek. Sokan azt mondják egyébként, hogy a két ideológia más, de egyrészt ugyanmár, másrészt eddig igazán azt sem sikerült megfogalmazni, hogy egyáltalán mi az alt right ideológiája.

Spencer arról lett híres, hogy a megválasztása után karlendítve és Heil, Trump!-ozva üdvözölte az elnököt, amit videóra is vettek. (Hasonló videó egyébként Milo Yiannopoulosról is készült, csak ott nem ő lendített kart, és arra hivatkozott, hogy nem látta a hitlerköszöntéseket, mert rövidlátó.) Később Spencert a nyílt utcán orrbaverték.

Richard Spencer
Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Az egyetlen baki persze az, hogy Spencer járt már Magyarországon, és többet nem igazán jöhet ide. Spencer 2014-ben szélsőjobbos konferenciát rendezett Magyarországon, amit betiltottak, de titokban mégis meg akarta tartani. A konferencián részt vett volna Alekszandr Dugin, a putyinizmus egyik szellemi atyja is. Spencer szervezetének, a National Policy Institute tagjai ellen Pintér Sándor beutazási tilalmat rendelt el, de Spencer már Budapesten volt, ezért őt letartóztatták.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik