Nagyvilág

Ki ez a „veszélyes köcsög”, aki a Fideszt is megosztja?

„Én soha nem voltam megsértve, azt sem tudom, hogy mi az” – mondta a Bloomberg másfél évvel ezelőtti portréjában Milo Yiannopoulos, a szélsőjobbos trollként emlegetett brit-amerikai publicista, akinek budapesti meghívása egy magyar kormányzati támogatással szervezett rendezvényre belpolitikai viharba torkollt.

A harsány Yiannopoulos a Breitbart News sztárszerzőjeként a leghangosabb hirdetője volt a Donald Trump nevével fémjelzett új ultrakonzervativizmusnak, az alt-rightnak, ami szembehelyezkedik a bevándorlással, a feminizmussal, a politikai korrektséggel és mindennel, amiről követői úgy gondolják, hogy kívül esik a nyugati kultúrán. Tavaly februárban viszont a publicista egyik napról a másikra vált kegyvesztetté saját közegében, miután éppen amerikai konzervatívok hívták fel a figyelmet egy felvételre, amelyen meglehetősen megengedően viszonyul a kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatokhoz.

Most túl messzire ment Amerika leghíresebb meleg náci trollja
Milo Yiannopoulos ma a világ egyik leghíresebb náci trollja, aki most túl messzire ment. Ráadásul az egész karrierjét egy hazugságra építette fel.

Yiannopoulosé után az alt-right szárnyalása is véget érni látszik Amerikában. Bár Steve Bannon, a Breitbart vezetője Donald Trump stratégiai tanácsadójává emelkedhetett, tavaly augusztusban az elnök megvált tőle, a napokban pedig meg is tagadta, kijelentve, hogy Bannonnak semmi köze hozzá és az elnökségéhez. Bannon pedig hazaárulást és hazafiatlan viselkedést említett egy, Trump legidősebb fia és egy csapat orosz között lezajlott találkozóval kapcsolatban egy napokban megjelenő könyvben.

Nézzék meg a cikkünkből készült hírvideót!

Egy határon túl

A magyar jobboldalon azonban úgy tűnik, nagyon is megvan még az érdeklődés Milo Yiannopoulos iránt: a Schmidt Mária történész vezetésével működő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére meghívta egy kormányzati támogatással szervezett V4-konferenciára. (Magát az alapítványt a kormány hozta létre.) A lépést elsősorban Yiannopoulos pedofíliával kapcsolatos kijelentései miatt támadták a nem kormánypárti sajtóban és ellenzéki oldalról, miközben a leginkább a Pesti Srácokon és a 888-on publikáló, az alt-righttal szimpatizáló „orbánista” körök igencsak lelkesedtek érkezéséért. Például így.

Azt most épp nem tudni, hogy lesz-e valami végül a budapesti látogatásából, mert a V4-konferencia honlapjáról szó nélkül eltüntették a programot, Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető pedig azt mondta, „nem valószínű”, hogy Yiannopoulos részt vesz a konferencián. Arra hivatkozott:

a demokratikus vitákban teret kell adni a fősodortól eltérő véleményeknek is, egy határon túl azonban ezek nem férnek bele, és a pedofília népszerűsítése ide tartozik.

Megkerestük Schmidt Máriát és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt is, arról érdeklődve, hogy végül meghívják-e Yiannopoulost akár másik rendezvényre, és miért érdeklődnek a munkássága iránt, de nem kaptunk választ.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az Index mindenesetre külügyminiszteri forrásokból úgy tudja, Schmidt nem tett le Yiannopoulos meghívásáról, ám mivel szerepeltetésével a visegrádi országokból meghívottak egy része sem értett egyet, végül nem az említett, kormányzati támogatással futó konferencián ad majd elő. Ugyanakkor Gulyás Gergellyel szemben Deutsch Tamást ez sem zavarná, a kétségkívül nem a párt konzervatív szárnyához tartozó fideszes EP-képviselő hisztinek nevezte az ügyben megjelenő cikkeket, és azt mondta:

a parlamentben ott ültem Horn Gyula mellett, aki a saját népére lőtt. Ez sokkal nagyobb erkölcsi kérdéseket vetett fel.

Nincs veszítenivalója

A Bloomberg Yiannopoulos-portréjában az alt-rightot annak az európai szélsőjobboldalnak az amerikai változataként írják le, ami Nagy-Britanniában Nigel Farage, Franciaországban Marine Le Pen, Hollandiában Geert Wilders, Németországban Frauke Petry nevéhez fűződik. Követői elvetik a globalizációt – kulturálisan még inkább, mint gazdasági értelemben, és dühösek a politikai korrektség miatt, ami szerintük azért hibáztatja őket, mert érzéketlenek a nők, a kisebbségek, a melegek, a transzneműek, a fogyatékossággal élők és magukon kívül mindenki más problémái iránt. Ellenségesek a feminizmussal, a bevándorlással, a szabad kereskedelemmel, a nemzetközi szervezetekkel szemben, de csodálják az olyan autoriter vezetők fellépését, mint Vlagyimir Putyin.

Yiannopoulos egy angol kisvárosban nőtt fel. Tizenéves korában apai nagyanyjával élt, azt mondja, az ő halála az egyetlen rossz dolog, ami valaha történt vele. Az ő vezetéknevét vette fel, születési neve Milo Hanrahan. Szülei elváltak, anyja összeházasodott egy másik férfival, aki bántalmazta Milót. Ő mindig arra készült, hogy ezt visszaadja mostohaapjának, és tíz éve meg is tette, a férfi azóta kedves vele. „Soha nem veszítettem harcot, mert nincs veszítenivalóm” – mondta Yiannopoulos. Felidézte a mondást: „sose birkózz disznóval, mert mindketten mocskosak lesztek”, majd hozzátette: „Én szeretem a trágyát. Semmi nem elég olcsó vagy mocskos számomra”.

Gyakorló katolikus, de amikor antiszemitizmussal vádolják, szereti emlegetni, hogy anyai nagyanyja zsidó volt. Kezdetben az angol katolikus egyház lapjába írt, majd a Daily Telegraph tech-újságírója volt. Miután onnan kirúgták, saját tech-hírekkel foglalkozó portált indított, ami komoly adósságot halmozott fel, végül 2014-ben megvált tőle. Ezután egy barátja ajánlotta be a Breitbarthoz.

Mindenki trollkodik mindenkivel

A Gamergate kapcsán szerzett magának hírnevet. A botrány kiindulópontja az volt, hogy egy játékfejlesztéssel foglalkozó nőt, Zoe Quinnt nyilvános blogbejegyzésben vádolta meg volt barátja azzal, hogy viszonya volt a videojátékokkal foglalkozó Kotaku újságírójával, Nathan Graysonnal, ezért kapott kedvező fogadtatást a szaksajtóban egy általa készített játék. Ez már csak azért sem volt igaz, mert a Kotaku nem írt a játékairól azután, hogy összejött Graysonnal, ennek ellenére hatalmas, zaklatásba torkolló gyűlöletkampány zúdult Quinnre, ami más, a játékiparban tevékenykedő nőkre is kiterjedt.

Yiannopoulos a Breitbarton szivárogtatott egy levelezőlistáról, amelynek létrehozója azt javasolta, hogy a videojátékokkal foglalkozó újságírók nyílt levélben álljanak ki Quinn mellett. A publicista mindezt úgy állította be, hogy az újságírók összejátszanak, és a videojáték-kultúrát szociopata feminista fejlesztők és fájdalmasan polkorrekt techbloggerek uralták el.

Az alt-right világnézete szerint a „társadalmi igazságosság harcosai” rasszistának és szexistának bélyegzik a „normális fehér férfiakat”.

Yiannopoulos ellenstratégiája a trollkodás: ha valaki antiszemitának nevez, menj fel az oldalára, és pakold tele horogkeresztekkel.

Ezt ő bizonyítéknak fogja tekinteni, mire az alt-right trollok kigúnyolják, hogy a „csínynek” bedőlve sivalkodik. Yiannopoulos szerint senki megnyilvánulásait nem lehet készpénznek venni, mindenki trollkodik mindenkivel, és senki nem tudja, ki győz, de legalább ők élvezik ezt.

Zoe Quinn
Fotó: John Lamparski/Getty Images

Saját magát egy jó ügy harcosának tartja, aki a baloldal kulturális elnyomásával áll szemben. A popkultúra és a szólásszabadság érdekli, a politikával csak Trump miatt foglalkozik. De szerinte a saját öröksége tovább fenn fog maradni, mint Trumpé. „Én a betegséggel harcolok, nem a tünetekkel. Meg ő amúgy sem szokott olvasni. De azért szeretem. És még mindig ő az én apucim. Senki nem tökéletes” – mondta.

Hillary tette ezt

A Twitterről azután tiltották le, hogy 338 ezer követőjét ráuszította Leslie Jones színésznőre. Valaki a színésznő telefonját is feltörte, nyilvánosságra hozta privát fényképeit és lakcímét, de Yiannopoulos szerint ez azért rossz, mert Jones így áldozatszerepbe kerül. „Ezt csinálják a feministák. A közszereplőknek nincs magánéletük, törődjön bele” – jelentette ki, noha ő is titkolja, hogy hol él, és vele azonos nemű házastársa személyazonosságát is. Fekete barátjával tízéves kapcsolat után tavaly szeptemberben házasodtak össze Hawaii-on, azt mondta róla, ő az egyetlen muszlim, akit nem utasít el.

A Bloomberg portréjában szerepel az a mozzanat, amikor Hillary Clinton a nevadai Renóban tartott beszédet az alt-rightról. Az akkori demokrata elnökjelölt felolvasott négy Breitbart-címet, amiből kettőt Yiannopoulos írt: „A fogamzásgátlástól rondák és hisztisek lesznek a nők”, illetve „Mit szeretnél jobban, hogy a gyereked feminista legyen, vagy rákos?” Milo erre felállva tapsolt, úgy érezte, megütötte a troll-főnyereményt, a világ „legfőbb liberálisa” ráharapott a csalira. Azonnal megkérte félig pakisztáni származású jobbkezét, hogy írjon cikket erről a Breitbartra, „Milo Hillarynek: Te tetted ezt” címmel, arról, hogy Clinton politikája felel az alt-right megerősödéséért.

„Veszélyes Köcsög Turné” címmel Yiannopoulos brit és amerikai egyetemeken tartott előadásokat. Tavaly februárban a Kaliforniai Egyetemen több ezer diák gyűlt össze, hogy felszólalása ellen tiltakozzon. A megmozdulás egy ideig békés volt, majd néhány tucat maszkos tüntető lebontotta a rendőrségi kordonokat, és petárdákat dobált az épületre. A rendezvényt lemondták, amire Yiannopoulos úgy reagált, hogy a baloldal megrémült a szólásszabadságtól. Még Donald Trump is megszólalt az ügyben, kilátásba helyezve, hogy megvonják az egyetemtől a szövetségi támogatást, ha „nem teszik lehetővé a szólásszabadságot, és erőszakot alkalmaznak ártatlan emberek ellen, akik más nézőponton vannak”.

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Pampogó, önző kölkök

Yiannopoulos karrierje a Breitbartnál ugyancsak tavaly februárig tartott. Ő lépett ki, miután pedofíliával kapcsolatos kijelentései miatt nyomás alá került a portál. Egy „Reagan Zászlóalj” nevű konzervatív csoportosulás hívta fel a figyelmet egy korábbi felvételre, amelyen Milo arról beszélt, hogy a pedofília nem egy szexuálisan érett 13 éves iránti vonzódást jelent, hanem olyan gyermekek iránti vonzódást, akik a pubertás előtt állnak.

Szerinte 13 éves és huszonéves emberek teljesen konszenzuálisan létesítenek szexuális kapcsolatot. Úgy vélte, a beleegyezés törvényes korhatára „nagyjából rendben van”, de biztos abban, hogy vannak olyanok is, akik fiatalabb korukban is képesek erről dönteni, és magát is közöttük tartja számon. A Drunken Peasants (Részeg parasztok) című podcastben elhangzott beszélgetésben kifejtette, hogy azért utálja a baloldalt, mert nem hajlandók megérteni az emberek és kapcsolatok bonyolultságát. Azt is mondta: az idősebb férfiak segíthetnek a fiatal fiúknak felfedezni, kik is ők, és beszélt egy pappal való fiatalkori szexuális kapcsolatáról – kijelentette, hogy mást közel sem tudott volna úgy kielégíteni, mint Michael atyát.

A Reagan Zászlóalj azért teregette ki a videót, mert Yiannopoulos felszólalt volna az Amerikai Konzervatívok Szövetségének konferenciáján. A szövetség a meghívást visszavonta, és a Simon&Schuster kiadó is visszalépett a könyve kiadásától. („Veszélyes” című könyvét magánkiadásban jelentette meg.) Yiannopoulos úgy reagált: nem támogatja a pedofíliát, ami szerinte a legsúlyosabb bűn, és kiragadott részletekkel próbálják lejáratni az establishmenthez tartozó republikánusok. Szerinte a média cinikus boszorkányüldözést folytatott az ügyben, nem a gyerekek voltak fontosak számukra, hanem az, hogy őt kicsinálják.

A következő hónapban aztán a „Reagan Zászlóalj” egy újabb, 2015-ös felvételt tett közzé, amiben a fiatal fiúkat molesztáló papokról volt szó. Yiannopoulos az áldozatokat „pampogó, önző kölköknek” nevezte, akiknek húsz év múlva jut eszükbe, hogy zaklatták őket, és ez egyszer csak probléma lesz a számukra. Szerinte a zaklatás nem olyan nagy dolog, nem hagyhatják az áldozatok, hogy ez tönkretegye az életüket. „Valaki játszadozott veled, na és?” – kérdezte.

Kiemelt kép: Michael Masters/Getty Images

Olvasói sztorik