Nagyvilág
Budapest, 2007. március 19.
Gorka Sebestyén, az Új Demokratikus Koalíció (ÚDK) ügyvivõje tart sajtótájékoztatót a Kossuth téren.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Trump magyar tanácsadója horthysta jelvénye miatt ég

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 02. 13. 20:13

Gorka Sebestyén Donald Trump tanácsadója lett és elég érdekes hacukában jelent meg a beiktatási ünnepségen. A kitűzőjét kiszúrta az amerikai sajtó.
Korábban a témában:

Nagy dolog a nemzet számára, hogy az amerikai kormányzat közelében is vannak igaz magyarok, így Gorka Sebestyén szerepe is fontos lehet. Az amerikaiasan Sebastian Gorkaként emlgetett férfi politikai karrierje Magyarországról indult: az Antall-kormány idején a hadügyminisztériumban szolgált, később pedig Orbán Viktor tanácsadója lett.

Aztán szembekerült Orbánnal, egy Fidesszel szembeni pártot próbált felépíteni, majd oktatott a NATO egyetemén Rómában és dolgozott egy amerikai kutatóintézetnél is.

Élete csúcsa talán január végén jött el, amikor bejelenthette, hogy Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója lett.

Az amerikai szélsőjobb, az alt-right egyik üdvöskéjének számít ő is, a Breitbart (kb. az USA Kuruc.infója) nemzetbiztonsági szakértője, és a Horthy-nosztalgia lelkes továbbvivője, legalábbis a Mic cikke szerint. A lap arról cikkez, hogy Gorka náci kollaboránsok jelképét viselte Trump beiktatásán.

Gorka bocskaiján egy olyan jelvény volt, ami a magyar címert ábrázolja, felette dicsfény, előtte kard, mellette növényi motívumok. Ez pedig a Vitézi Rend jelvénye.

Az amerikai olvasónak is elmagyarázzák, hogy a Vitézi Rend Horthy Miklós kormányzó elit támogatóinak a csoportja volt a két világháború közötti Magyarországon. Horthy márpedig kollaborált a nácikkal, teszik hozzá. (A dolgot némileg bonyolítja, hogy Horthy mint kormányzó nem adományozhatott nemességet, az a király privilégiuma. De király ekkoriban nem volt a királyságban, így Horthy a Vitézi Rend felállításával talált egérutat, ezt zömmel a két világháború harcaiban hősiességük miatt kitüntetett katonák kapták, némi birtokkal egyetemben.)

A tavaly egy reptérre fegyvert bevinni szándékozó, de ezzel lebukó Gorka amúgy a nevében használja az L. v. rövidítést is olykor, ez is a Vitézi Rend egy rövidítése a Yale Egyetem magyar származású kutatója, Balogh Éva szerint. Ő azt gyanítja, Gorka örökölhette a kitűzőt (és a címet).

Balogh szerint 1948 után nem volt tanácsos azzal felvágni, hogy valaki Vitéz, de 2010 után ez ismét divatos lett.

A cikk idézi az Economist írását, amiben arról van szó, hogy Horthy a modern Magyarország egyik legmegosztóbb és legellentmondásosabb történelmi figurája. A Vitézekről azt írja a Mic, hogy maguk is osztoztak Horthy antiszemitizmusában, és az elhurcolt zsidók földjeit, értékeit gyakran ők kapták meg.

A Mic kereste az ügyben a Fehér Házat is, de még nem reagáltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.