Közélet

Vádat emeltek Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója ellen

Vádat emeltek hamis tanúzás miatt Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója ellen – derült ki a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalának pénteken nyilvánosságra hozott vádiratból.

Flynnt azzal gyanúsítják, hogy hazudott az FBI-nak Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. A vádirat szerint szándékosan tett hamis tanúvallomást az FBI-nak január 24-én azt állítva akkor, hogy Kiszljakkal nem egyeztetett az Oroszország ellen elrendelt szankciókról 2016 decemberi találkozójuk alkalmával.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó első bírósági meghallgatása még pénteken délután esedékes, ezen eldöntheti ártatlannak vallja-e magát vagy sem.

A bírósági iratokba betekintést nyert AP amerikai hírügynökség szerint Flynn beismerő vallomást tesz.A múlt héten olyan értesülések jelentek meg az amerikai sajtóban, miszerint Flynn hajlandó lehet együttműködni a különleges ügyész csapatával.
Robert Mueller javaslatára a múlt hónapban már vádat emeltek Paul Manafort, a Trump-kampány volt igazgatója, az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen.

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon. Kinevezése után alig 23 nappal mondatta le őt Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.

Bűnös

Bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában Michael Flynn nyugalmazott tábornok Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója.

Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, és hajlandó tanúvallomást tenni arról, hogy Trump még elnökjelöltként utasította arra: vegye fel a kapcsolatot az oroszokkal.

Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadójával és az üggyel itt foglalkoztunk bővebben:

Vádat emelnek Trump nemzetbiztonsági tanácsadója ellen
A Trump-kampány orosz kapcsolatait vizsgáló különleges ügyész nyomozása már az amerikai elnök közvetlen közelébe ért. A Fehér Ház most kezdhet el igazán aggódni.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik