Nagyvilág
Cardnal Bernard Law giving Mass at the Cathedral of the Holy Cross in Boston, Massachussetts 12 May, 2002. Law has faced several days of deposition hearing concerning his knowledge and supervision of priest who have been accused of sexually abusing children.            AFP PHOTO/JESSICA RINALDI / AFP PHOTO / JESSICA RINALDI

Meghalt a papi pedofíliabotrány főszereplője

24.hu
24.hu

2017. 12. 20. 09:33

Meghalt Bernard Law egykori bostoni érsek, aki központi alakja lett a 2002-ben kirobbant amerikai papi pedofilbotránynak, amely amiatt robbant ki, hogy a helyi egyházi vezetés nem akadályozta meg, hogy pedofil papok folytathassák hivatásuk gyakorlását máshol, és a közvélemény sem értesülhetett a bűncselekményekről.
Korábban a témában:

A Vatikán közlése szerint a 86 éves Law szerdán kora reggel hunyt el Rómában, hosszan tartó betegséget követően.

Law volt a bostoni érsek 2002-ben, amikor a The Boston Globe című lap riportsorozat nyomán kiderült, hogy nem tett semmit az ellen, hogy megakadályozzon egy gyermekmolesztáló papot tevékenységének folytatásában. Más egyházi vezetőkkel egyetemben bűnösnek találták abban, hogy a gyermekeket molesztáló papot, John Geoghant plébániáról plébániára helyezte anélkül, hogy értesítette volna a hatóságokat vagy a szülőket. Geoghan számára ez a különböző állomáshelyein száznál is több fiú megrontására adott alkalmat. Több mint 130 olyan ember jelentkezett, akit elmondása szerint molesztált a férfi.

Az érsekség 10 millió dollár kártérítést fizetett 86 áldozatnak és családjának, miközben az érsek ragaszkodott állásához. Végül, miután a nyilvánosság ellene fordult, lemondott. Lawt ezt követően az egyik római bazilika főesperesévé nevezték ki.

Mitchell Garabedian ügyvéd szerint, aki több áldozatot is képviselt a bíróságon, Law halála régi sebeket szakít fel, ugyanis sok áldozatot az átélt fájdalmakra emlékeztet. Kiemelte: Law ártatlan gyermekeknek fordított hátat, és hozzájárult, hogy szexuálisan zaklassák őket.

Bernard Law megpróbálta elsimítani a botrányt, először megtagadta a véleménynyilvánítást, majd bocsánatot kért és reformot ígért.

Law egykor a katolikus egyház egyik legfontosabb amerikai vezetője volt. Befolyása volt egyebek közt arra, kiket nevez ki a Vatikán az amerikai érsekségek élére, közel állt II. János Pál pápához is. George W. Bush elnöksége alatt gyakran tett látogatást a Fehér Házban. Szorosan együttműködött a latin-amerikai egyházvezetőkkel, a pápa nem hivatalos követeként látogatott Kubába Fidel Castro akkori vezetőhöz.

A The Boston Globe által kirobbantott botrány hatására a katolikusok világszerte információkat követeltek arról, saját egyházi vezetőik követtek-e el hasonló tetteket. Az ügyet követően csaknem kétezer katolikus lelkészt vádoltak meg gyermekek molesztálásával, s a követelt kárpótlások összege elérte az egymilliárd dollárt is. A megrontások intézményes elhallgatása miatt az Egyesült Államokban két magánvádi eljárást indítottak a Vatikán ellen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.