Közélet

Ferenc pápa elárulta, hogy nyílik meg előttünk a mennyország kapuja

Négyezer hajléktalan, beteg és migráns előtt beszélt az egyházfő, százan vele egy asztalnál ettek.

Az egyház evangéliumi kötelességének nevezte a szegények segítését és a szegénység elleni küzdelmet Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mondott beszédében a szegények első világnapján, amelyen az egész világból 4 ezer hajléktalan, beteg, migráns vett részt a Vatikánban vasárnap.

A pápa kijelentette, a társadalom peremén élők a világ szemében keveset érnek, pedig

a szegények nyitják meg előttünk a Paradicsom kapuit, ők képviselik az útlevelet a mennyországba.

A szegények segítése és a szegénység minden formájával szembeni küzdelem evangéliumi kötelesség – magyarázta, hozzátéve, nem elegendő tartóztatni magunkat a rossz cselekedettől, jót is kell tenni, embertársaink szeretéséhez nem puszta szavakra, hanem bátor tettekre van szükség.

A pápa szavait a Szent Péter-bazilikában több mint 4 ezren hallgatták: olasz és külföldi hajléktalanok, migránsok, menekültek, szegények, betegek vagy beteget ápoló családok, amelyek ezért anyagi nehézségekkel küzdenek. Az oltárhoz többek között egy beteg gyermeket nevelő olasz család járult, valamint szegények azzal a kenyérrel, amelyet a római szegénykonyhákon osztanak.

Ezerötszázan a vatikáni audienciateremben kaptak ebédet, köztük százan Ferenc pápával egy asztalnál ültek. A Szent Péter tér mellett felállított kisebb tábori kórházban a rászorulók ingyenes orvosi ellátást kaptak.

Fotó: AFP/Vincenzo PINTO

A névválasztásával is ezt sugalló Ferenc pápa megválasztása óta a szegények egyházát hirdeti. Az utóbbi években a Szent Péter tér oldalában ingyenes zuhanyzókat nyitottak, ingyenes orvosi és borbélyszolgáltatás működik a rászorulóknak. Ferenc pápa a hozzá tartozó pápai alamizsna hivatal bevételeivel segíti a szegényeket Rómában éppúgy mint a világ számos részén. 2015-ös adat szerint ez, a közvetlenül a pápához tartozó hivatal 1,5 millió eurót fordított a szegények megsegítésére.

A pápa 2015-ben hirdette meg az irgalmasság rendkívüli szentévét, és tavaly Szent Márton napján Európa szegényeit hívta meg a Vatikánba, köztük magyarokat is. Tavaly jelentette be, hogy az egyház november 19-t teszi meg a szegények világnapjává, amelyet most tartottak meg először. (MTI)

Kiemelt kép: Vincenzo Pinto/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik