Nagyvilág

Trump betiltatta ezt a szót

Igazi nyelvújító harcot hirdetett az amerikai elnök. Nem tanácsos az éghajlatváltozás kifejezés használata.

A The Guardian szerint az “éghajlatváltozás” kifejezés mellőzésére szólította fel munkatársait az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyik ügynöksége. A brit lap a termőföld megóvásáért felelős hivatal, a Natural Resources Conservation Service (NRCS) munkatársai közötti levelezés alapján arról írt, hogy Donald Trump kormányzata befolyást gyakorol a szövetségi alkalmazottak szóhasználatára. Példaként idézik a termőföld egészségért felelős igazgató egyik levelét, amelyben Bianca Moebius-Clune felsorolta a kerülendő és a helyettük alkalmazandó kifejezéseket.

Az “éghajlatváltozás” helyett az “időjárási szélsőségeket”, az “éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás helyett pedig az “időjárási szélsőségeknek való ellenállást”. Az “üvegházhatású gázok csökkentése” helyett a “a szerves anyagok növelését a talajban, a termőképesség fokozását” javasolta. Február 16-i levelében Bianca Moebius-Clune tudatta, hogy a szóhasználattal nem változtatják meg modellezési gyakorlatukat, de a gazdasági növekedés, az üzleti lehetőségek bővülése a vidéki Amerikában, az agroturizmus és a “szépülő külső” emlegetését mindenkinek el kell fogadnia.

Egy másik, Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal, január 24-én íródott levélben az NRCS által vezetett projektek helyettes vezetője azt írta: világos, hogy az előző kormányzat egyik legfőbb célja nem azonos az új adminisztrációéval, ezért Jimmy Bramblett arra kérte magas beosztású kollégáit, hívják fel stábjuk figyelmét erre a változásra, “körültekintően” járjanak el, ha az üvegházhatású gázokról van szó.

A brit lap birtokába került levelekből kiderül, a munkatársak bizonytalanok a szóhasználattal kapcsolatban. Egyikük az iránt érdeklődött áprilisban, hogy közzétehetnek-e olyan, nem a mezőgazdasági minisztérium berkeiből származó szöveget, amelyben szerepel az “éghajlatváltozás”. Azt a választ kapta, hogy telefonon kellene megbeszélni az ügyet. Mint az egy júliusi e-mailből kiderül, néhányan elvetették az új szóhasználatot.

Tartanunk kellene magunkat az eddigi nyelvezethez, meg kell őrizni munkánk tudományos integritását.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint januárban átmeneti intézkedések léptek életbe azért, hogy az új politikai vezetés át tudja tekinteni a feladatokat, amit néhányan tévesen úgy értelmezték, a tudományos munkákra is vonatkozik. Az NRCS cáfolta, hogy a mezőgazdasági minisztérium utasította az éghajlatváltozással kapcsolatos kommunikációja módosítására. Ugyanakkor Sam Clovis, akit az elnök a mezőgazdasági minisztérium legfőbb tudósának tisztségére szán – és amúgy nem tudós -, a napokban áltudománynak nevezte az éghajlatkutatást.

A mezőgazdaság az egyik legfőbb forrása az üvegházhatású gázoknak az Egyesült Államokban: 15 százalékát adja a kibocsátásnak, Donald Trump mégis többször is kétségbe vonta az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatások hitelességét. Elnökként bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonul a párizsi klímaegyezményből.

Ezeket hazudta Trump a klímaegyezményről
Az amerikai elnök megérvelte a döntését, de tőle megszokott módon sok esetben nem mondott igazat.

Az elnök utasította a környezetvédelmi hivatalt (EPA), hogy módosítsa az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó szabályokat, lépéseket tett földterületek és vizek fosszilis energián

Pontosan mérhető, mennyit árt Trump a Földnek
A Donald Trump vezette Egyesült Államok felmondja a párizsi klímaegyezményt. A döntés az egész világra hatással lehet.

A Fehér Ház és a belügyminisztérium honlapjáról eltűntek az éghajlatváltozás veszélyeire utaló dokumentumok, az EPA pedig az éghajlattal foglalkozó teljes fejezetet elérhetetlenné tette internetes felületén, míg átdolgozzák a nyelvezetet. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik