Nagyvilág

Új tárgyalást akar a templomi mészáros

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

újságíró. 2017. 02. 13. 12:02

Új szövetségi tárgyalást akar a charlestoni templomi mészárlásért januárban halálra ítélt Dylan Roof. A fiatal férfi az első eljárásban gyakorlatilag minden tőle telhetőt megtett a halálos ítéletért. Ügyvédeit elbocsátotta, többször megismételte, hogy nem bánt meg semmit, és mereven elzárkózott attól, hogy pszichiátriai vizsgálatnak vessék alá.

Az akkor huszonegy éves Roof 2015. június 17-én belépett a feketék által látogatott Emanuel Afrikai Metodista Episzkopális Templomba, leült, egy darabig együtt imádkozott a hívekkel, majd előrántotta a pisztolyát, és lövöldözni kezdett. Kilenc embert ölt meg.

Fotó: Cleveland County Court

A fiatal férfit egyértelműen rasszista szándék motiválta. „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy egyedül bemenjek a gettóba és harcoljak. Azért választottam Charlestont, mert ez a leggazdagabb történelmű város az államban, és a fehérekhez viszonyítva ott él a legtöbb fekete. Nincsenek skinheadek, sem Ku Klux Klán, mindenki csak interneten jártatja száját, de senki sem tesz semmit. Azt hiszem, nekem kell cselekednem” – írta a naplójába.

Roof későbbi vallomásaiban is elismerte a gyilkosságokat és a rasszista indítékot is. Végig azt hangoztatta, hogy tudja, ártatlan embereket ölt meg, de nincs benne megbánás, ha újrakezdhetné, ugyanúgy elkövetné a mészárlást.

Néhány héttel a halálos ítélet után azonban úgy tűnik, valami megváltozott. Roofnak ismét vannak ügyvédei, akik új eljárás elrendelését próbálják elérni. A stratégiájuk, hogy az első fokon eljáró ügyészség illetékességét kérdőjelezik meg. A védők szerint a bíróság tévesen ítélte meg, hogy a mészárlással kapcsolatos bűncselekmények több államra is kiterjedtek. A kifogások már az eredeti eljárásban is felmerültek, de Richard Gergel bíró elutasította őket.

Roof közben a Charleston megyei börtönben vár a halálbüntetéssel kapcsolatos tárgyalására, amit január végén kellett volna megkezdeni, de a fejlemények miatt elhalasztották. Új időpont egyelőre nincs.

(abc News)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.