Nagyvilág

Mindent elkövet a rasszista tömeggyilkos azért, hogy kivégezzék

„Nem vagyok őrült, azt teszem, amit tennem kell” – már a mészárlás közben is ezt mondogatta Dylan Roof, aki kilenc embert lőtt agyon egy feketék által látogatott charlestoni templomban 2015. június 15-én. Szavait Jennifer Pinckney, a lelkész özvegye idézte fel szerdán a bíróság előtt. A nő egy asztal alatt bújt el a hatéves kislányával.

A most 22 éves tömeggyilkos önmagát védi a tárgyalásán, és úgy tűnik, mindent megtesz azért, hogy halálbüntetést kapjon. A kirendelt ügyvédet azért utasította vissza, mert az mentális problémákra hivatkozva próbálta elérni, hogy védence enyhébb büntetést kapjon.

Fotó Dylan Roof weblapjáról
Fotó Dylan Roof weblapjáról

Roof azonban minden áron el akarta kerülni, hogy az ügyvéd a bizonyítás érdekében kiteregesse „az élete szégyenletes részleteit.” Amúgy sem bízik a pszichológiában. Azt mondja, az zsidó találmány, ami csak arra jó, hogy teljesen normális emberekkel elhitesse, hogy problémáik vannak.

„Nincs semmilyen pszichés problémám” – jelentette ki Roof az esküdtszék előtt, majd kérte őket, hogy felejtsék el korábbi ügyvédje szavait.

A tömeggyilkos hozzátette, hogy nem kíván sem tanúkat beidézni, sem bizonyítékokat bemutatni a saját védelme érdekében. Azzal sem próbálkozott egy pillanatig sem, hogy megbánás tanúsításával enyhítsen a helyzetén.

„Semmit sem sajnálok. Egyetlen könnycseppet sem ejtettem az ártatlan emberekért, akiket megöltem” – írta a naplójába a börtönben.

Dylan Roof egy 2012-ben hatalmas sajtóvisszhangot kiváltó ügy miatt kezdett el rasszista és neonáci honlapokat böngészni. A polgárőr George Zimmerman agyonlőtt egy 17 éves fekete fiút, Trayvor Martint. A kamasz fegyvertelen volt, a rendőrök a kihallgatása után mégis elengedték Zimmermant, mert úgy gondolták, jogos önvédelemből lőtt. Az esetről szóló hírek nyomán Amerika több pontján is többezres tüntetéseken követelték a férfi letartóztatását, és bíróság elé állítását.

Az akkor 18 éves Roof feketék által fehérek ellen elkövetett bűncselekmények után kezdett kutatni, majd szép lassan megszállottá vált: faji háborúról álmodott, amit fehérek vívnak majd feketék ellen.

Fotó: Cleveland County Court
Fotó: Cleveland County Courthouse

A honlapján részletesen írt erről, de a régi barátai is megerősítették, hogy beszélt nekik ilyesmikről, ha már eleget ivott. Senki sem törődött vele, egyrészt mert Roof gyakran, és rengeteget ivott, másrészt mert mindig is az a srác volt, akit soha senki sem vesz komolyan.

Dylan Roof tudatosan választott célpontot. „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy egyedül bemenjek a gettóba és harcoljak. Azért választottam Charlestont, mert ez a leggazdagabb történelmű város az államban, és a fehérekhez viszonyítva ott él a legtöbb fekete. Nincsenek skinheadek, sem Ku Klux Klán, mindenki csak interneten jártatja száját, de senki sem tesz semmit. Azt hiszem, nekem kell cselekednem” – írta.

Roof két hónappal a mészárlás előtt töltötte be a huszonegyet, így legálisan vehette meg azt a .45-ös pisztolyt, amivel aztán kilenc embert megölt. A fiú egy órát töltött a templomban, mielőtt elővette a fegyverét, és tüzet nyitott. Együtt imádkozott későbbi áldozataival.

(via Ruters, CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik