A következő élő közvetítés része Ez volt Trump utolsó esélye

A szabadkereskedelem esküdt ellensége

A következő kérdés a gazdaság és az állam viszonyát boncolgatja. Clinton kezd: az ő terve, hogy a középosztályt felemelje munkahelyekkel és infrastruktúrával. Harcolni kell a globális felmelegedés ellen tiszta energiával. Minimálbért vezetne be az egész Államokban. Az oktatásról azt mondja, támogatná a szélesebb rétegek felsőoktatását. Bernie Sanders húrjait pengetve arról beszél, hogy a leggazdagabbaknak ki kell venniük a részüket a teherből. A gazdagokat kell adóztatni, a szegényebbek adóterhét csökkenteni – mondja marxista füleknek tetszően.

Trump szerint Clinton tervei pusztán az adóemelésről szólnak. Japánt, Németországot, Dél-Koreát, Szaúd-Arábiát említi, amiknek fizetni kéne az amerikai védelemért. Clinton csak arról szövegel szerinte, hogy milyen nagyszerű szövetségesek, de közben dollármilliárdokkal nő az amerikai államadósság. A munkahelyeket közben elvitték az országból. Újratárgyalná a NAFTA-t, az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt is.

Trumpék adókat csökkentenének, az offshore-ozást is seggbe rúgnák.

Clinton azzal kezdi, lefordítja, amit Trump mondott (“Nem tudja” – reagált Trump). Szerinte Trump növelné az adósságot a tervével. Obamát dicséri, aki kétharmadára csökkentette a deficitet, pedig a nagy válság idején vette át a kormányzást. Megpróbálták amúgy a gazdagok adóit csökkenteni, nem jött be. A moderátor Obama gazdaságélénkítő programjáról beszél, amit Clinton ismét fényez, hogy kihúzták az országot a trágyából, amibe George W. Bush kormánya belenyomta.

Trump jön, arról beszél, a növekedés világszerte lassult (najó, Indiában nem), de az Egyesült Államoké pláne. Stagnál az ország, minden áramlik ki Kínába és Vietnamba, borzalmas, ami történik az országban, megint a szabadkereskedelmi egyezményekre futtatja ki az egészet. Clinton állítja – ha már egyezmények -, ő a TTIP ellen volt. Szerinte épp Trump viszi ki a munkahelyeket az országból, ő hozatott be kínai acélt (ami ugye lenyomja az árakat a dömpingjellege miatt) ebből építtette a Trump Towert. Trump válaszul azt kérdezi, az évtizedek óta a szenátusban ülő Clinton miért nem tett ennyi idő alatt semmit a gazdaságért, munkahelyekért? Ez most fogas kérdés valóban. Szerinte nagy baj lesz, ha Clinton lesz az elnök.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik