Külföld

Újabb cigánytelepet számoltak fel Párizsban

24.hu
24.hu

2016. 02. 03. 13:38

Több tucat romát, köztük gyerekeket küldtek el a rendőrök szerdán Párizsban egy, a francia vasúttársaság (SNCF) tulajdonába tartozó területen illegálisan kialakult cigánytelepről.

Az egykori kis körvasút (petite ceinture) évtizedek óta használaton kívüli sínjein a XVIII. kerületben nyár óta mintegy négyszáz kelet-európai roma ütött tanyát deszkákból és kartonokból összetákolt viskókban. A prefektúra elsősorban a tűzveszélyre hivatkozva számolta fel a rendőrök számításai szerint 135 viskóból álló cigánytelepet, amelynek lakói fatüzelésű kályhákat használtak. Ezenkívül a fertőzésveszély és a gyerekek helyzete is megkövetelte a hatóságok szerint a hely megszüntetését, amelyet a vasúttársaság kért a bíróságtól.

A telepet a hét elején a lakók fele már elhagyta, miután hírek terjedtek a várható hatósági felszámolásról. A rendőrség a többieket átmeneti szállásokon helyezte el, ahova buszokkal szállították az embereket, miután kordonnal körbezárták a telepet.

A prefektúra által múlt héten végzett összesítés szerint akkor már csak 173 ember, köztük nyolc beiskolázott gyerek élt a cigánytelepen, ahol négy tbc-s esetet is diagnosztizáltak az egészségügyi hatóságok.

Az Amnesty International jogvédő szervezet kedden közleményben tiltakozott a tábor felszámolása miatt, ugyanis az arról szóló bírósági döntés “semmilyen megfelelő lakhatási megoldást” nem javasolt az embereknek.

Az Emberi Jogok Ligája és az Európai Roma Jogok Központja januári jelentése szerint több mint 11 ezer romát küldtek el a hatóságok tavaly Franciaországban az erővel felszámolt 111 illegális cigánytelepekről. Jóllehet az előző évekhez képest a tendencia csökken – 2014-ben ugyanis 13 500 embert küldtek el, 2013-ban pedig 19 ezret -, a szervezetek elsősorban azért aggódnak, mert a hatóságok gyakorlatilag semmilyen elhelyezési megoldást nem biztosítanak a telepekről elküldött embereknek.

Franciaországban mintegy 20 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él, a legtöbb esetben bizonytalan körülmények között, illegálisan kialakított bádogvárosokban, amelyek erőltetett felszámolását az emberi jogi szervezetek rendszeresen elítélik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.