Nagyvilág
Obama(1)(960x640).jpg (Array)

Obama: Az amerikai-német szövetség minden idők legszorosabbja

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2015. 06. 07. 12:32

Obama Merkellel járt egy kis bajor faluban. Elég nagyot udvarolt.

Minden idők egyik legerősebb szövetségének nevezte az Egyesült Államok és Németország kapcsolatát az amerikai elnök vasárnap egy bajorországi faluban, ahol a német kancellárral tett látogatást a világ hét legfejlettebb ipari államát összefogó G7 csoport csúcstalálkozója elött.

Barack Obama és Angela Merkel a találkozó helyszínének közelében fekvő Krünben több száz bajor népviseletbe öltözött helyi lakos társaságában búzasörrel, fehérkolbásszal és sörpereccel indította a napot.

A reggeli előtt mondott köszöntő beszédében Merkel és Omaba egyaránt a két ország barátságát méltatta. Németországot és az Egyesült államokat nemcsak a közös érdekek, hanem a közös értékek is összekötik.

A vasárnap délután kezdődő kétnapos csúcstalálkozóról szólva Barack Obama hangsúlyozta, hogy a közös jövőről tárgyalnak majd, így a világgazdaság fejlődése, a klímaváltozás és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem mellett arról is, hogy mit lehet kezdeni “Oroszország ukrajnai agressziójával”.

A Hetek – a soros elnök Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország – állam-, illetve kormányfői másodszor tanácskoznak az orosz államfő nélkül, amióta 1998-ban Oroszország csatlakozott a G7 csoporthoz, és több mint másfél évtizedig G8 csoport néven működött. Tavaly óta ismét hét országból áll, mert Oroszország tagságát felfüggesztették az ukrajnai válságban folytatott tevékenysége miatt.

A legfejlettebb ipari államok vezetőinek informális fórumát Németország legmagasabb hegycsúcsa, a bajor Alpokban fekvő Zugspitze lábánál tartják, az Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau). A találkozó biztosítása a bajor rendőrség történetének legnagyobb szabású művelete, több mint 20 ezer rendőrt mozgósítottak. A Stop G7 Elmau nevű – baloldali, környezetvédő és globalizációellenes civil szervezetek által szervezett – tüntetéssorozat résztvevőinak azonban így is sikerült rövid időre blokád alá venni a luxushotelhez vezető egyik utat.

A szálloda térségét 3 méter magas szögesdróttal vették körül, a legközelebbi városban, Garmisch-Partenkirchenben pedig több mint 100 bíró áll készenlétben, hogy az esetleges rendbontók ellen induló eljárásokat gyorsan lefolytathassák.
A G7-elnökség programjára – amely több miniszteri szintű találkozót is magában foglal – a soros elnök Németország 359 millió euró közpénzt fordít, ebből 130 millió eurót a kétnapos csúcstalálkozóra, ami azt jelenti, hogy a tanácskozás percenként 90 ezer euróba kerül a német adófizetőknek. A költségek miatt sok bírálat érte a kormányt. A berlini vezetés szerint azonban a személyes konzultáció lehetősége megéri a ráfordításokat. Az utóbbi évszázadok történelme megmutatta, hogy “az a legdrágább, ha egyáltalán nincs ilyen találkozó” – mondta Sigmar Gabriel alkancellár.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Oregon landscape - Crown Point overlooking the Columbia River and the Gorge
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.