Nagyvilág

Harry Potter anyja lejtőre került

A lóvéról szól minden. Legalábbis ez a lista. Tudják, hol vagyunk mi, magyarok? A fasorban sem. És az angolok?

A világ leggazdagabb regényírója, a Skóciában élő 49 éves Joanne K. Rowling az elmúlt egy évben hiába szaporította úgy tízmillió fonttal tavaly ilyenkor 580 millió fontnyi vagyonát, a leggazdagabb britek ezres listáján a 193. helyre csúszott vissza. Szomorúságra így sincs oka H. Potter édesanyjának (gazdájának), pláne, ha arra gondol: a kilencvenes évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként élt egy edinburghi szociális bérlakásban.

 

Rowling néhány százalékos gyarapodása piskóta, ha hiszünk a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak, ami minden év tavaszán összeállítja listáját, s most azt hozta ki, hogy a brit szupergazdagok a pénzügyi válság óta megduplázták vagyonukat.

Sok szám jön, ne ijedjenek meg, tök érdekes.

A 2015-ös összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső ezres kasztjának együttes vagyona jelenleg 547,1 milliárd font (230 ezer milliárd forint), 112 százalékkal magasabb a recesszió mélypontján, 2009-ben kimutatott 258 milliárd fontnál.

A fasorban sem vagyunk

Az anyagi dagadás ütemét jelzi, hogy 100 millió fontra emelkedett az a minimális vagyon, amellyel egyáltalán be lehetett kerülni az idei Rich List névsorába. Ez 15 millió fonttal magasabb, mint egy évvel korábban, és 45 millió fonttal több annál a legalacsonyabb összegnél, amellyel a 2009-es vagyonlistán szerepelni lehetett.

A The Sunday Times 18 éve közli évről évre a legvagyonosabbak listáját, de még soha nem ugrott meg ennyivel az alsó határ – a szupergazdagok lendületes további gazdagodásának elsődleges forrása befektetéseik értéknövekedése.

Az idei ezresben az egy évvel korábbi 104 után immár 117 fontmilliárdos szerepel, ennél csak az Egyesült Államokban él több milliárdos – az ő vagyonuk fontra átszámolva 384 milliárd -, ám a lakosságszámhoz mérve Nagy-Britanniában a legnagyobb a fontmilliárdosok aránya: az Egyesült Államokban 833 ezer, Nagy-Britanniában 547 ezer lakosra jut egy-egy ilyen forma.

 

A brit milliárdosok együttes vagyona 325,1 milliárd font; ez meghaladja Írország vagy Dél-Afrika éves hazai össztermékét. Magyarországé uszkve 87 milliárd font – vagyis közel három évig kéne keccsölnünk Simicskától a tördemici közmunkásig, hogy pariban legyünk a brit “aboveallokkal”.

Berohannának a GDP-erdőbe? Erre, csak erre!

Még egy érdekes adat

Bírják még a numerusokat?

Londonban 80 fontmilliárdos él, több mint a világ bármely más városában; ők összesen 258 milliárd fontot tudhatnak a bankban. De hogy ne örüljenek olyan nagyon a disznó angolok (lásd még: “hülye angolok, angol hülyék”): a Nagy-Britanniában élő 117 fontmilliárdos közül csupán 62 a brit állampolgárok száma.

Ott van rögtön a Chelsea futballklub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics – az egykori listavezető -, aki bár egyre messzebb kerül a csúcstól, hiszen vagyona egy év alatt 1,23 milliárd fonttal 7,92 milliárd fontra apadt, és ez már csupán a tízedik helyhez elég, még így is hívhatná cselédnek a brit uralkodót, már ha II. Erzsébet rászorulna a mellékesre. Ha vlaki nem tudná, a 89 esztendős koronás hölgy személyes vagyona csupán 340 millió font, szerény tízmillióval vastagabb így bukszája, mint tavaly, s ez csupán a 302. helyre elegendő.

Felségsértésként értékeljük, hogy Erzsébet a Rich List 18 éves történetében most először kiesett a top 300-ból.

Ki a leggazdagabb?

Az idei vagyonrekorder az ukrajnai születésű médiamágnás, Len Blavatnik, akinek a szerkesztők 13,17 milliárd fontos vagyont mutattak ki, 3,17 milliárd fonttal többet, mint tavaly.

Az aktív brit zenészek rangsorának élén Sir Paul McCartney, a Beatles 73 éves egykori basszusgitárosa áll. Sir Paul és harmadik felesége, Nancy Shevell együttes (direkt volt) vagyona az összeállítás szerint jelenleg 730 millió font (több mint 300 milliárd forint) a tavaly kimutatott 710 millió font után.

A McCartney házaspár kényelmes előnnyel (szün, szün) vezeti a brit zenei vagyonlistát. Lord Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző 650 millió fonttal követi őket, Sir Elton John mindössze 270 millió fontot zoongorázott össze, Sir Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere 225 millió fonttal szikárkodik. A muzsikusok csupán abban bízhatnak, hogy a rock mellett a rockerek is halhatatlanok – így kuporgathatnak az idők végezetéig.

És most valami egészen más

Ugye önök sem tudnak szabadulni attól a “hüye angolok, angol hülyék”-től. Nah, jó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik