Nagyvilág

Minszki tűzszünet: Orbán jó esélyeket lát

Orbán Viktor Brüsszel (Orbán Viktor Brüsszel)
Orbán Viktor Brüsszel (Orbán Viktor Brüsszel)

Az unió vezető tisztségviselői bár üdvözlik a csütörtök hajnalban tető alá hozott fegyverletételi megállapodást, óvatosan fogalmaznak.

Az előzetes értékelés szerint jó esély van arra, hogy az események “a rossz ösvényről a jó ösvényre váltsanak” – vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök a négyoldalú megállapodásról az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek csütörtöki brüsszeli nem hivatalos tanácskozására érkezve. Hozzátette: “Jobb nap a mai, mint a tegnapi volt.” 

Orbán Viktor emlékeztetett: az Európai Tanács meghallgatja majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök beszámolóját a Minszkben történtekről, és Petro Porosenko is találkozik a tagállamok vezetőivel, valamint pénteken ő maga Kijevbe utazik. A kormányfő kiemelte, hogy köszönet illeti Merkelt és Hollande-ot a diplomáciai erőfeszítésekért és az eredményes tárgyalásokért.

Angela Merkel szintén a EU-csúcstalálkozó előtt nyilatkozott: reménykeltőnek, “nem többnek és nem kevesebbnek” minősítette a minszki eredményeket, amelyekről bővebben folyamatosan frissülő cikkünkben írtunk.

Francois Hollande szerint az elkövetkező órák döntő jelentőségűek lesznek abból a szempontból, hogy miként lehet majd értékelni a tűzszüneti megállapodást. “A jövőben is kellő nyomást szükséges kifejteni az ukrajnai béke biztosítása érdekében” – fogalmazott a francia köztársasági elnök. Előzőleg ő maga a szociáldemokrata, Merkel pedig a jobbközép néppárti politikai családhoz tartozó csúcsvezetőket tájékoztatta a minszki megállapodásról.

Az eredményeknek hisznek

Dunald Tusk, az Európai Tanács elnöke úgy látja, a megállapodás hatékonyságát a helyszínen, Kelet-Ukrajnában lehet majd csak felmérni. A volt lengyel miniszterelnök szerin az orosz agresszió egyértelműen fenyegetést jelent Európa békéjére nézve.

“Amíg nem lőnek, addig beszélnek egymással” – fogalmazta meg Martin Schulz, az Európa Parlement elnöke, aki úgy látja: eddig nem kapott kellő hangsúlyt Ukrajna stabilizálásának, az ország működőképessége biztosításának a kérdése.

Werner Faymann osztrák kancellár üdvözölte a Minszkben kötött négyoldalú fegyvernyugvási megállapodást, amely egy béketerv első lépése volt, de ma még nem mérhető fel, hogy mennyire bizonyul jelentősnek.”Garancia nincs, reménysugár van” – fogalmazott.

Az ukrajnai helyzet mellett az uniós csúcstalálkozó napirendjén szerepel még a gazdasági és monetáris unió jövője, ezt érintve a görögországi helyzet, valamint a terrorizmus elleni küzdelem is.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Lengyelország Ukrajna oldalán

Bronislaw Komorowski lengyel elnök külön sajtóértekezleten mondta el: nem szabad azt a benyomást kelteni, mintha a megállapodás Ukrajnán múlna. “A konfliktus megoldásának a kulcsa politikai és katonai értelemben is Moszkva kezében van” – hangsúlyozta. A minszki tárgyalások eredménye “jó hír mindenki számára” – mondta hozzátéve: a tűzszünet megvalósítása talán még a tartós béke kilátását is megteremti, de ennek a perspektívája még egyáltalán nincs közel.

Lengyelország mindig is Ukrajna, a megtámadt ország mellett állt ki, és ezentúl is ezt fogja tenni – szögezte le Komorowski.

Az EBESZ is üdvözli a tűzszünetet

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke Belgrádban kiadott nyilatkozatában azt írta: “Arra biztatom az összes felet, hogy ragadja meg a csomag elfogadása jelentette alkalmat az ellenségeskedés leállítására, a feszültség csökkentésére, ami révén elérhetjük közös célunkat, a béke helyreállítását Kelet-Ukrajnában” – Ivica Dacic szerb külügyminiszter emellett dicsérettel illette a francia, a német, az ukrán és az orosz vezetők “fáradhatatlan munkáját”.

Dacic felszólította a feleket a csomag egészének végrehajtására, hogy le lehessen hűteni a konfliktust, és meg lehessen előzni a további civil áldozatokat. “Ez megteremti a feltételeket a válság politikai megoldásához, és tartós rendezéséhez a nemzetközi jog alapján, az EBESZ-ben vállalt kötelezettségeknek megfelelően” – hangsúlyozta.

“Az EBESZ kész mindent megtenni a felhatalmazása keretein belül az elfogadott intézkedések végrehajtásának előmozdítására” – fogalmazott és reményét fejezte ki, hogy a szervezet ukrajnai különleges megfigyelő missziója központi szerepet fog játszani az erőfeszítésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik