Nagyvilág
Putyin Minszk (Putyin Minszk)

Megállapodtak: Putyin bejelentette a tűzszünetet Ukrajnában

Vasárnap nulla órától lép életbe a megállapodás, a nehézfegyverek kivonásáról is meg tudtak egyezni. Az ukránok szerint félszáz harckocsi lépte át az ukrán-orosz határt a tárgyalások alatt.

A német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozón megállapodtak a tűzszünetről és a nehézfegyverek visszavonásáról – jelentette be a minszki tárgyalások befejeztével Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön.

Putyin közölte, hogy a tárgyalási folyamat nehézségei ellenére a “normandiai négyeknek” mégis sikerült megállapodást elérniük az ukrán válság rendezését célzó legfőbb kérdésekben. A politikus közölte a sajtóval, helyi idő szerint vasárnap nulla órától, azaz szombat éjféltől lép életbe a tűzszüneti megállapodás. A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai “felkelők” pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket.

Fotó: MTI/AP/Szerhij Gric

A hír jót tett a forintnak is: az euróval, a dollárral, és a svájci frankkal szemben is erősödött. Szijjártó Péter csütörtöki lengyel kollégájával, Grzegorz Schetynával, tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte a megállapodást, de hozzátette, hogy a végrehajtás fényében lehet majd értékelni, mekkora a siker.

Nem lehet tudni, hogy milyen hatással lesz például a megállapodásra, hogy az ukránok friss bejelentése szerint félszáz harckocsi lépte át az ukrán-orosz határt a tárgyalások alatt.

Putyin extra feszült lehetett

Írószerszám bánta a maratoni béketárgyalást

Teljes fogolycsere, szabadul a pilótanő is

A felek “mindenkit mindenkire” alapon biztosítják a kelet-ukrajnai konfliktusban túszul ejtett és törvénytelenül fogva tartott foglyaikat – egyebek között ez áll az ukrán válság rendezéséről csütörtökön aláírt minszki megállapodásokban – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A fogolycsere folyamatának legkésőbb a nehézfegyverek visszavonását követő ötödik nap be kell fejeződnie.

Megállapodtak Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő rövid időn belül történő szabadon engedéséről – jelentette be Petro Porosenko. Szavcsenko tavaly nyáron esett az oroszbarát donyec-medencei szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Moszkva orosz újságírók halálában való közreműködéssel vádolta Szavcsenkót.

A megállapodás után Porosenko szavaira reagált Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának elnöke, aki szerint bíróságnak kell kimondania az ukrán pilótanő ártatlanságát, és nem létezik olyan “automatikus eljárás”, amely elengedését eredményezné. Puskov leszögezte: Szavcsenko ellen nagyon súlyos vádakat hoztak fel, és ahhoz, hogy ejtsék a vádakat, vagy a nyomozószerveknek kell levonniuk azt a következtetést, hogy megalapozatlanok, vagy pedig bíróságnak kell kimondania ártatlanságát.

Szakértők mérik fel a tényleges hadi helyzetet

“Megállapodtunk Porosenko elnökkel arról, hogy megbízzuk (…) katonai szakértőinket, állapítsák meg mi is folyik valójában (…), és igyekezzenek kidolgozni valamiféle lépéseket az elfogadott intézkedések betartásának ellenőrzésére” – mondta Putyin a “normandiai négyek” minszki megállapodásáról tartott sajtótájékoztatóján.

Példaként az orosz elnök az úgynevezett “debalcevei katlanban” kialakult helyzet eltérő értékelését hozta fel, miután a Donyeck és Luhanszk között félúton, egy ukrán beszögelésben védett Debalcevénél Kijev szerint valójában nem zárták körbe az ukrán erőket. A minszki megállapodások aláírása előtt nem sokkal a szakadárok egyik követelése az volt, hogy Kijev vonja ki katonáit a hetek óta ostromlott debalcevei katlanból.

Putyin Minszk (Putyin Minszk)Fotó:MTI/AP/Pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Segítenek Ukrajnának megváltozni

Olekszandr Zaharcsenko, a Luhanszki Népköztársaság elnöke reményét fejezte ki, hogy a négy államvezető által biztosított garanciák révén olyan megállapodást született, amely remélhetőnek véget vett a harcoknak, és lehetővé teszi a donyecki és a luhanszki köztársaságoknak a “békés építkezést a nép érdekében”.

“Ezzel a lépéssel magának Ukrajnának is segítünk megváltozni” – mondta Zaharcsenko, és leszögezte, hogy a kontaktcsoport által aláírt dokumentum minden egyes pontja további egyeztetéseket kíván, és “megsértése esetén semmilyen új találkozók és memorandumok nem lesznek”.

Határellenőrzés

Az ukrajnai válság rendezéséről minszki megállapodások előirányozzák azt is, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakasz felett; ez a folyamat a helyhatósági választások megtartása után veszi kezdetét, és a jövő év végéig tart – idézte az Interfax hírügynökség csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnököt.

Háború Ukrajnában – Videóriport az orosz ukrán konfliktus közepéből

Kilépés az erőszak spiráljából

Frank-Walter Steinmeier, aki részt vesz a minszki tárgyalásokon, csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az elért megállapodás “egyesek számára nem lesz elegendő, és mi is többet szerettünk volna”. “De ez az, amiben ma éjjel az orosz és ukrán elnök meg tudott állapodni”. Ez nem egy átfogó megállapodás, és végképp nem áttörés, de az erőszak hetei után egy olyan lépés lehet, amely a katonai erőszak spiráljától a politikai megoldás irányában vezethet – mondta a német külügyminiszter.

Steinmeier szerint a megállapodásban a legfontosabb a fegyverszünet. De a tárgyaló felek megegyeztek a tavaly szeptemberi minszki megállapodást szabályozó feltételekben is. “Először vannak egyértelmű időbeli előírások a minszki kötelezettségek megvalósítására – a választásokra, a határőrizetre, a fogolycserére, hogy néhányat említsek” – mondta Steinmeier. A német külügyminiszter felszólította a szemben álló feleket, hogy a fegyverszünet életbe lépéséig hátra lévő különösen kényes időszakban kerüljenek minden olyan cselekedetet, amely a megállapodást alááshatná.

40 milliárd dolláros segély

A következő négy évben ennyi pénzügyi segítséget kaphat Ukrajna – mondta csütörtökön Brüsszelben Christine Lagarde.  A Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója szerint szakértői szinten megállapodás született róla, hogy az IMF 17,5 milliárd dolláros hitelprogramot nyújt Ukrajnának. A program egy gazdasági reformokhoz kötött négy évre szóló közép- és hosszú távú hitelkeret (Extended Fund Facility).

Lagarde szerint más kétoldalú és multilaterális egyezményekkel együtt Ukrajna jön ki  a megközelítőleg 40 milliárd dollár támogatás, de nem árult el további részleteket. Christine Lagarde még februárban az IMF igazgatótanácsa elé fogja terjeszteni jóváhagyásra az Ukrajnával kötendő új hitelprogram tervét.

A vezérigazgató szerint egy “erős és átfogó” programot sikerült kialakítani, de magasak a kockázatai is. Lagarde szerint a program fontos lehetőség, hogy Ukrajna előremozdítsa a gazdaságát az ország történetének egy kritikus szakaszában. Az elvárások szerint Ukrajnának a következő két évben emelnie kell az energiaárakat, hogy azok megközelítsék a piaci szintet, és reformokat kell végrehajtania a gazdaság, az igazságszolgáltatás és a bankszektor területeinél.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint “nagyon nehéz” reformokat kér az IMF, de végre fogják hajtani. A miniszterelnök Kijevben beszélt, hogy 2016-ban már gazdasági növekedés lehet Ukrajnában, ha véget ért az “orosz agresszió” és sikeresek lesznek a belső reformok.

Angela Merkel, Francois Hollande (Angela Merkel, Francois Hollande, Minszk)  Fotó: MTI/AP/Pool/Kirill Kudrjavcev

Aláírták a szakadárok is

Az ukrán válság rendezésére létrehozott összekötő csoport tagjai – a kijevi kormány, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői – aláírták a szakadárok vezetőivel az ukrán válság rendezéséről született minszki megállapodás végrehajtásáról szóló intézkedéscsomagot – jelentette be az orosz elnök után Petro Porosenko ukrán elnök, illetve Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár.

“Az összekötő csoport aláírta a dokumentumot, amelyet nagy viták közepette kidolgoztunk” – mondta Petro Porosenko ukrán elnök. “Az összekötő csoport és a szeparatisták által aláírt szöveg minden kérdést kezel” – jelentette ki Francois Hollande Angela Merkellel közösen adott nyilatkozatában. Hollande az újságíróknak “komoly reményekre” okot adó megállapodásról beszélt, még ha – mint mondta – “nem is sikerült még mindent elérni” a tárgyalásokon.

Merkel hangsúlyozta, Porosenko minden tőle telhetőt megtett, hogy véget vessen a vérontásnak. A német kancellár szerint “most van egy halvány reményünk”, de még komoly akadályok állnak előttünk”. “Nincsenek illúzióink. Még nagyon-nagyon sok munka szükséges. Mindazonáltal reális esély van arra, hogy a dolgok jobbra forduljanak” – mondta Angela Merkel.

Négyoldalú nyilatkozat a minszki megállapodás mellett

A német kormány sajtó- és tájékoztatási hivatala által kiadott sajtóközlemény szerint Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin közös nyilatkozatban erősítették meg, hogy tiszteletben tartják Ukrajna szuverenitását és területi épségét. A négyek ebben hangsúlyozzák: elkötelezettek a minszki megállapodások végrehajtása mellett és felállítanak egy “felügyeleti mechanizmust”, amelynek keretében a négy ország képviselői rendszeresen tanácskoznak majd.

A vezetők támogatják továbbá, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország háromoldalú tárgyalásokon keressen “gyakorlati megoldásokat” azokra az aggodalmakra, amelyeket Oroszország jelzett az EU és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásával kapcsolatban.

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.