Belföld

Malaca van Mészáros Lőrincnek

Orbán Viktor jó barátja éppen akkor kezdett 600 millió forintos sertéstelepet építeni, amikor a kormány engedélyt kért az EU-tól, hogy kétszeresére emelhesse az anyakocák után fizetett állami támogatást.

A felcsúti polgármester sertéstelepe 350 milliós uniós támogatásból épül Csákvár mellett. Tavaly ősszel Orbán Viktor miniszterelnök adta át Mészáros Lőrinc egy másik, Alcsútdoboz mellett található mangalicatelepét. A kormány akkor kezdeményezte, hogy április 1-jétől kétszeresére, évi 18 milliárd forintra emeli az úgynevezett állatjóléti támogatás összegét. A plusz 8 és félmilliárdot a gazdáknak az anyakocákra kell költeniük. A pénz a modern sertéstelepek tulajdonosainak jár, olyanoknak, mint például Mészáros Lőrincé. Horváth István, az agrártárca államtitkára az RTL Klub Híradójának úgy nyilatkozott, három év alatt ki lehet fizetni az állami támogatásból egy koca értékét.

“Ma a miniszterelnök haverjai a korrupt módon szerzett földön építenek sertéshizlaldát állami pénzből, és az állam segíti őket abban, hogy ez meg is térüljön” – reagált minderre Szigervári Viktor, az Együtt társelnöke. A Vidékfejlesztési Minisztérum viszont állítja, nem Orbán Viktor barátjának kedveztek, mivel a támogatásnak minden hazai sertéstartó a kedvezményezettje lesz.

Az RTL Mészáros Lőrincet is kereste ez ügyben, de a vállalkozótól nem kaptak választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik